(video) Se vinde un rar Сizeta V16T, comandat de sultanul din Brunei. A stat aproape 27 de ani într-un depozit

Un foarte rar Cizeta V16T este acum de vânzare în Miami, SUA. Aceasta este a șasea din cele doar nouă mașini asamblate manual de către o echipă de foşti ingineri Ferrari şi Lamborghini (un prototip + opt de serie) dintr-un total de 20 planificate iniţial.

Maşina, care datează din 1993 şi poartă numărul de şasiu #101, este a doua comandată de către sultanul din Brunei, dar înainte de livrare a fost folosită pentru celebrele fotografii de presă realizate în jurul Modenei și a fost expusă la ediţia din 1993 a Salonului Auto de la Geneva!

Deşi are un parcurs de sub 1.000 de km, acest automobil nu a fost înregistrat oficial niciodată şi nicăieri!

Vânzătorii susțin că nu au existat alți proprietari ai rarității, cu excepția sultanului și a companiei în a cărei showroom stă acum. Imediat după Salonul Auto de la Geneva, mașina a fost livrată şi depozitată în Singapore la dealerul Hong Seh Motors (prin care sultanul a comandat-o), dar până în vara anului 2020, când compania americană a cumpărat-o și a importat-o în Florida de la acelaşi dealer asiatic (din câte se pare sultanul nu a mai ajuns să se bucure de el şi să-l adauge în mega colecţia sa de automobile)!

Este singurul Cizeta V16T dintre toate cele asamblate, care are atât un corp vopsit într-o culoare albastră, cât şi un habitaclu decorat în aceeaşi nuanţă de către Bruno Paratelli, cel care în acea perioadă îmbrăca cu piele interioare de Lamborghini. În plus, la comanda sultanului, producătorul a schimbat uşor contururile unor prize de aer de pe caroserie.

Şeful companiei Cizeta și autorul proiectului Claudio Zampolli, după cum afirmă vânzătorul, întotdeauna a considerat preferat anume acest exemplar. Mai trebuie de notat că designul maşinii a fost realizat de celebrul Marcello Gandini, expertul care stă şi în spatele proiectelor Lamborghini Countach și Diablo, de exemplu.

Cizeta V16T (cunoscut şi sub denumirea Moroder) are un motor neobişnuit de 6.0 litri, cu 16 cilindri, instalat transversal (este de fapt o combinaţie a două unităţi V8 natural aspirate de pe Lamborghini Urraco)! Propulsorul proiectat de inginerul Oliviero Pedrazzi are 64 de supape, opt arbori cu came, patru chiulase și două lanţuri de distribuție a gazelor.

Cei 540 de CP (la 8.000 rpm) şi 542 Nm (la 6.000 rpm) pe care îi produce îi permit să dezvolte o viteză maximă de circa 330 de km/h (0-100 în 4.5 s). Cutia de viteze îi este una mecanică în cinci trepte, marca ZF şi de tip transaxle, iar tracţiunea pe puntea din spate. Are o greutate de 1.7 tone şi un rezervor de carburant cu un volum de 120 de litri!

Preţul maşinii se comunică doar la solicitare, însă potrivit Business Insider bijuteria retro costă nu mai puţin de 725.000 de dolari.

Vezi încă o maşină specială comandată de sultanul Bruneiului:

https://autoblog.md/foto-automobile-rare-si-exclusive-ferrari-fx-pininfarina/

Cmentariile sunt închise