(video) Steve Jenny – omul care din septembrie 2005 şi până în prezent conduce fiecare Bugatti nou asamblat

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Concentrat în întregime pe sarcina la îndemână, el conduce pe pistă, simțind fiecare vibrație și detectând cele mai mici efecte sonore și tactile. Steve Jenny este un șofer de teste la Bugatti și se ocupă de livrarea finală, un om responsabil care trebuie să se asigure că cele mai emblematice mașini hiper sport din lume sunt livrate în stare perfectă.

Poate fi considerat în mod indubitabil un job de vis, dar e unul care necesită și multă disciplină, dar și concentrare. Fiecare deplasare trebuie să fie reproductibilă și comparabilă. Aproximativ două vehicule pe săptămână sunt supuse unui proces meticulos, fiecare dintre ele având o configurație diferită. Nicio mașină nu a fost ca oricare alta în ultimii 17 ani, dar Steve trebuie să se asigure că se simt ca un Bugatti. 

În calitate de expert în asigurarea calității, Steve Jenny acordă atenție celui mai mic detaliu, verificând 95% din toate vehiculele Bugatti fabricate manual în Molsheim până în prezent și conducând deja pe o distanţă de peste 350.000 de km la volanul modelelor Veyron, Chiron şi Divo. Pentru el este mai mult o pasiune decât o meserie!

Crescut în Alsacia, francezul a avut întotdeauna în sânge ingineria performanței. După ce și-a luat permisul de conducere, și-a construit o mașină de raliu și chiar a luat parte la un raliu în calitate de copilot, înainte de a deveni mecanic de precizie și tehnician de măsurare.

A făcut ulterior studii în domeniu și a devenit un inspector de calitate, cu un ochi atent pe precizie și calitate. La companii de aprovizionare renumite, precum Mahle și BBS, el a dezvoltat componente motorsport concepute să reziste la cele mai brutale uzuri, forțe G și temperaturi.

În mai 2004, un prieten îl sunase și îi spusese despre mașini adunate pe circuitul privat din Colmar, care sunt la fel de rapide ca avioanele de luptă.

„Asta mi-a stârnit interesul și am mers acolo imediat. Desigur, nu erau avioane cu reacție, erau prototipuri ale modelului Bugatti Veyron”, își amintește Steve.

După ce a făcut câteva cercetări, a aflat că marca istorică de mașini a revenit la existență și fabrică manual prima mașină hiper sport din Molsheim, nu departe.

În iunie a fost prezent la o cursă montană în apropiere de Molsheim și curiozitatea l-a făcut să meargă să arunce o privire la atelierul Bugatti. El a fost profund impresionat de îmbinarea moștenirii Bugatti cu ingineria de precizie și, la scurt timp mai târziu, a trimis o cerere de angajare.

„Într-o vineri din iulie, am primit un telefon după-amiaza. Au spus că am un loc de muncă. Am condus imediat la Molsheim și mi-am semnat contractul, devenind unul dintre primii angajați!”

Viitorul său loc de muncă a constat în crearea și analiza unui departament de inspecție a vehiculelor. El ar fost şi este responsabil pentru dezvoltarea unui proces care să asigure că fiecare Bugatti funcționează perfect și respectă aceleași criterii stricte. Cu alte cuvinte, un Bugatti nu ar fi un Bugatti până când Steve nu l-ar aproba!

În lunile următoare, a dezvoltat noi procese de inspecție a calității și a instalat o cameră de măsurare și analiză, unde vehiculele sunt testate temeinic înainte de a fi livrate clienților.

„Bugatti a cerut întotdeauna ca mașinile să fie livrate în stare perfectă. O mașină hiper sport care merge mai repede de 400 km/h trebuie să funcționeze perfect.”

Prima sa plimbare cu un Veyron pe 3 martie 2005 nu este decât o amintire vagă.

„Eram mult prea nervos. Ca pasager, stând lângă inginerul de calitate cu experiență, a trebuit să mă concentrez pe multe aspecte tehnice. Deci, nu m-am putut bucura cu adevărat de plimbare.”

Christoph Piochon, care era atunci șeful Quality Assurance Production, conducea departamentul de producție și căuta un șofer și un tehnician pasionat, care ştia bine drumurile din prejma Alsaciei, pentru a începe lucrul în septembrie 2005. Scopul a fost să testeze fiecare Veyron după inspecție tehnică, conform unui program de inspecție predefinit, înainte de livrarea către noul său proprietar.

„Când mi-a fost încredințat acest job, am fost mândru și recunoscător. Mândru, pentru că Veyron este o mașină incredibilă și unică din punct de vedere tehnic și recunoscător pentru că mi-a acordat atât de mult credit în avans. Pentru mine, a fost una dintre cele mai bune zile din viața mea.”

La început, experții au dezbătut câți kilometri ar fi necesari pentru un test drive de inspecție, pentru a acoperi cât mai multe dintre situațiile pe care le-ar putea experimenta clienții. Pe lângă conducerea pe autostrăzi, drumuri secundare și în orașe, testul include și exerciții de accelerație și slalom pe teritoriul unui aeroport și pe o pistă de curse.

Vehiculele Bugatti sunt singurele mașini din lume care sunt supuse unui proces de inspecție finală atât de strict și intensiv! Apropo, fiecare automobil este acoperit complet cu folie de protecţie înainte de test drive-ul extins.

Inițial, Steve Jenny verifică în ce regiune va fi livrată mașina – și configurația de omologare – urmată de configurația selectată de client. Au fost incluse toate opțiunile şi soluțiile personalizate pe care le dorea clientul? Apoi, controlorul de calitate testează absolut toate funcțiile electrice ale mașinii. Doar dacă această verificare are succes, Steve pornește motorul W16 și scoate încet mașina din Atelier. Urmează apoi una dintre cele patru rute definite de conducere: vară, tranziție, iarnă și analiză.

„Este ca în Four Seasons de Antonio Vivaldi. Fiecare tur are propriile momente speciale, dar toate se potrivesc perfect.”

Testul durează până la cinci ore și acoperă de obicei o distanță de aproximativ 300 de kilometri în regiunea Alsacia. În timpul inspecției dinamicii de conducere în următoarele câteva ore, francezul verifică greutatea pedalei și capacitatea de răspuns, senzația de direcție și ascultă cu atenție orice sunet neobișnuit.

La kilometrul 80 el abordează un drum pietruit accidentat, oferind un test sever pentru măsurarea confortului și a zgomotului venit de la suspensie.

„Trebuie să simți mașina cu fiecare fibră a corpului tău și să îi interpretezi corect răspunsurile. Expertiza tehnică este de ajutor în acest efort, dar experiența este primordială. Drumurile întortocheate ale munților Vosgi sunt ideale pentru această călătorie.”

Pentru accelerare și teste de mare viteză, Steve conduce fiecare Bugatti pe pista închisă a aeroportului Colmar, împingând mașinile mai aproape de limitele pentru care au fost proiectate. Acolo, sunt supuse diferitelor teste de funcționare la viteze care depășesc 300 km/h, gen: Launch Control, declanșarea frânei de aer, schimbarea rapidă a benzii, frânare puternică de la 200 km/h, frânare completă și verificare ESP.

Aceste teste sunt esențiale pentru a oferi încredere posesorilor de Bugatti din întreaga lume, care doresc să călătorească mai repede decât este capabilă orice altă mașină de serie.

„Cu un astfel de vehicul individual și realizat manual, totul trebuie să fie perfect. Scopul nostru este să corectăm chiar și cea mai mică cauză de critică înainte de expedierea mașinii. Numai atunci clienții noștri vor fi fericiți.”

După testele de pe aeroportul Colmar, Steve se întoarce la Atelier într-un ritm mai lejer. Acolo, șoferul de teste își pune notițele într-un formular – numai dacă mașina îndeplinește toate criteriile dintr-o listă lungă, numai atunci este pregătită pentru următorul pas.

Mecanicii schimbă uleiul în cutia de viteze, schimbă roțile și fixează partea inferioară originală a caroseriei. Acesta este urmat de încă un test drive cu o durată de o oră, care se întinde pe cel puțin 50 de kilometri, pentru a ajunge la aprobarea finală a dinamicii de conducere.

În total, vehiculele Bugatti sunt conduse între 350 și 750 de kilometri pentru teste detaliate, înainte de a fi livrate.

Când a fost întrebat dacă slujba lui devine vreodată plictisitoare, Steve Jenny scutură din cap:

“Nu. Fiecare zi este unică și conducerea acestor mașini uimitoare este o sursă de bucurie continuă pentru mine.

Cu Chiron și 1.500 CP, Bugatti a perfecționat mașina hiper sport. În Chiron Super Sport, motorul W16 de 8.0 litri livrează chiar 1.600 CP și atinge viteze de până la 440 km/h. Dorința spre perfecțiune și optimizare pur și simplu nu se oprește niciodată la Bugatti.”

Vezi neapărat o parte din ce implică activitatea lui Steve Jenny în ultimele minute din acest documentar video!

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/