(video) Ştiai asta? Noua familie de modele BMW X1 propune trei variante ale sistemului xDrive
Când zăpada începe să cadă şi drumurile devin îngheţate, noile BMW X1 şi BMW iX1 sunt în elementul lor. BMW xDrive oferă toate instrumentele necesare pentru a-şi îndeplini misiunea – iar în timpul sesiunilor de teste de iarnă de pe gheţarul de la Sölden (Austria), modelele şi-au arătat din nou beneficiile transferului complet variabil de putere către toate cele patru roţi.
În plus, noua ediţie a modelului Sports Activity Vehicle (SAV) compact este disponibilă acum cu trei variante de tracţiune integrală inteligentă. Indiferent dacă este vorba de funcţionarea împreună cu motoarele termice mild hybrid, un sistem de propulsie plug-in hybrid sau propulsie electrică, BMW xDrive oferă un progres sigur şi plăcerea de a conduce iarna pe traseele de test pline de zăpadă precum cele din regiunea Ötztal (Austria).
În acest moment, şase variante de propulsie ale noului SAV cu BMW xDrive sunt disponibile la vânzare. Patru dintre acestea au fost prezente la Sölden pentru a pune în lumină sistemul inteligent de tracţiune integrală în toată varietatea sa. Cei mai puternici reprezentanţi cu motoare pe benzină şi diesel ai noului BMW X1 întruchipează transferul tracţiunii către toate cele patru roţi – după cum este necesar, în orice moment – în forma sa originală. Tehnologia mild-hybrid de 48 V oferă acestor modele un plus de impuls electric, care optimizează eficienţa şi, cel mai important, asigură livrarea optimă a puterii.
Noul BMW X1 xDrive23i propune o putere totală de 218 CP, în timp ce X1 xDrive23d dezvoltă 211 CP. În ambele cazuri, cuplul produs de combinaţia dintre motorul termic şi motorul electric este împărțit între roţile din faţă şi din spate printr-un angrenaj conic şi un ambreiaj controlat electrohidraulic. Interconectat cu DSC (controlul stabilităţii dinamice), acest sistem răspunde la schimbările condiţiilor într-o fracţiune de secundă şi direcţionează puterea acolo unde este nevoie.
Noul BMW X1 xDrive30e este cea mai puternică dintre cele două opţiuni plug-in hybrid pentru noul BMW X1. Aici, un motor pe benzină, cu trei cilindri, care acţionează pe roţile din faţă şi un motor electric care transmite puterea prin roţile din spate dezvoltă o putere a sistemului de 326 CP. Interacţiunea controlată cu precizie dintre motorul termic şi motorul electric asigură tracţiunea integrală specifică acestui ansamblu. La testele de iarnă de la Sölden, acest lucru este evident cel mai bine în disponibilitatea instantanee a puterii la deplasare şi tracţiunea sigură a maşinilor pe suprafeţele acoperite cu zăpadă.
Cu un motor electric pe puntea faţă şi unul pe cea spate, noul BMW iX1 xDrive30 oferă un concept de propulsie în care transferul puterii către toate cele patru roţi este un element inerent al designului său. Împreună, cele două motoare electrice generează o putere maximă de 230 kW/313 CP, care poate fi tradusă în plăcerea de a conduce extrem de eficient pe circuitele acoperite cu zăpadă ale centrului de teste de iarnă, ca şi în alte locuri. Un al doilea motor electric funcţionează ca starter pentru motorul termic şi ca generator, pentru recuperarea optimă de energie.
La variantele de propulsie electrificată ale noului X1, similar cu versiunile PHEV, fiecare punte este antrenată individual de câte un motor. Suplimentar, tracţiunea impresionantă este asigurată de un sistem de control al cuplului unic – o versiune specifică tracţiunii integrale a sistemului de control al patinării roţilor (ARB-X).
Sistemul este controlat independent de DSC (sistemul clasic de control al stabilităţii), pentru un răspuns perceput de 10 ori mai rapid faţă de un sistem clasic. Acest lucru permite ca puterea cerută de conducător să fie distribuită şi mai precis pentru a optimiza nu numai tracţiunea şi stabilitatea direcţională a noului BMW iX, ci şi agilitatea şi performanţa. La deplasarea pe un teren alunecos sau la condusul dinamic prin viraje, de exemplu, cantitatea de cuplu transmisă prin roţile din spate este crescută după cum este nevoie pentru a preveni patinarea roţilor din faţă şi pentru a îmbunătăţi agilitatea maşinii.
Îmbunătăţirea siguranţei şi, prin urmare, a experienţei de condus pe terenuri dificile sunt funcţii de asistare a condusului oferite pentru prima dată în segment. Acestea includ fluxuri ale camerei trimise pe displayul central atunci când Hill Descent Control şi sistemele de asistare la demaraj sunt folosite, ajutând şoferul să navigheze pe traseele montane dificile şi să abordeze suprafeţele afectate de gheaţă şi zăpadă.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise