(video) Teaser al unui nou model? Porsche a arătat un 911 care poate urca la peste 6000 m altitudine
De aproape 60 de ani, Porsche 911 a fost împins la extreme atât pe circuite, cât și pe drumurile libere. Acum, se scrie un nou capitol! O pereche unică de mașini sport 911 experimentale sunt testate acolo unde nu există drumuri, unde aerul este la o presiune scăzută, unde temperatura este cu mult sub punctul de îngheț și nici măcar vegetația nu poate supraviețui.
O echipă, condusă de pilotul de anduranță și aventurierul Romain Dumas, și-a propus să exploreze limitele lui 911 și a optat pentru unul dintre cele mai dificile locuri de pe pământ din care să înceapă aventura – pe pantele abrupte ale Ojos del Salado, Chile – cel mai înalt vulcan din lume.
De curând a avut loc primul test al echipei și al mașinilor. Și, în consecință, un Porsche 911 a devenit unul dintre puținele vehicule de orice fel care au ajuns vreodată la o altitudine atât de extremă.
Explorând până la 6.007 metri, 911, cu Romain Dumas la volan, a înfruntat pante mai îndrăznețe împrăștiate, precum și câmpuri de gheață care au testat abilitățile atât ale mașinii, cât și ale echipei la temperaturi de 30 de grade Celsius sub zero și cu jumătate din oxigenul disponibil în aer comparativ cu cel de la nivelul mării.
Pereții impracticabili de zăpadă și gheață sezonieră, în apropierea vârfului, au oferit limitele superioare ale testului, dar şi o imagine tentantă a ceea de ce sunt capabile mașinile în condițiile potrivite. Deocamdată, însă, testul este complet – iar echipa este bucuroasă de experiență.
„A fost magic să construiești un 911 așa cum lumea nu a mai văzut până acum – făcut posibil de o mică echipă de pasionați de inginerie. 911 a fost deja dovedit pe pistă și, bineînțeles, pe șosea. Prin acest proiect, ne îndreptăm atenția către acolo unde nu există drumuri. Testarea teoriilor noastre înseamnă a găsi cele mai dure medii posibile pentru a vedea dacă funcționează – iar pe cel mai înalt vulcan din lume, am reușit.”
Michael Rösler, inginer-șef pentru Porsche 911 şi director al 911 Model line
În centrul fiecărei mașini experimentale se află un 911 Carrera 4S de ultimă generaţie, dotat cu motor turbo boxer de 3.0 litri şi cu şase cilindri (450 CP/530 Nm) + cutie manuală cu şapte trepte + tracţiune integrală. Modelul 911 în sine s-a dovedit a fi o bază excelentă, prin combinația de construcție robustă, dar ușoară a șasiului, ampatament scurt, putere mare și capacitatea de a face față bine la altitudini extrem de mari. Din acest punct de plecare, inginerii de la baza de cercetare și dezvoltare a Porsche din Weissach, lucrând îndeaproape cu Romain Dumas Motorsport, și-au lăsat creativitatea combinată să scape.
Cele două mașini au fost echipate, evident, cu cuşti de protecţie în cabină, scaune din fibră de carbon și centuri pentru a îndeplini cerințele de siguranță pe care le cere un astfel de proiect. Apoi, au fost adăugate punţi de tip portal, pentru a crește garda la sol până la 350 mm! Noile rapoarte de viteză mai mici permit accesări precise și blânde ale accelerației la viteză mică și funcționează bine cu anvelopele de teren mari, nou montate. În plus, mașinile sunt echipate dedesubt cu protecție specială, ușoară, dar extrem de rezistentă, din fibră de aramidă, pentru a permite alunecarea peste stânci.
Mai dispun de un dispozitiv numit Porsche Warp-Connecter. Proiectat inițial pentru aplicații de motorsport, acesta formează o legătură mecanică între toate cele patru roți pentru a permite o sarcină constantă asupra lor, chiar și atunci când șasiul se confruntă cu o articulație extremă, contribuind la tracțiunea maximă. Şi diferenţiale comutabile manual au fost utilizate împreună cu un sistem avansat de direcție fără conexiune mecanică cu roţile.
În cele din urmă, un troliu a fost adăugat în partea frontală a mașinii, iar caroseria a fost revizuită pentru a permite ca roţile de 310 mm lăţime să aibă o cursă suficientă. Sistemul de răcire a fost mutat, de asemenea, mai sus pentru a permite mașinii să abordeze mai multe secțiuni extreme de off-road fără teamă de eventuale defecte.
Ca o notă de finisare, caroseria unui exemplar a fost împodobită cu o livrea Porsche Motorsport care este folosit pe noul 963 LMDh și una tematică 911, realizată de echipa de styling din Weissach.
Amintim că puţin mai sus, în 2020, pe acelaşi munte, au urcat la sfârşitul lui 2019 două Unimog-uri. De asemenea, amintim că Porsche, încă înainte de acest proiect descris mai sus, a iniţiat teste cu un 911 care ar fi capabil de off-road uşor şi care ar putea fi lansat în producţia de serie sub denumirea 911 Safari sau 911 Dakar. În 2012 a fost arătat prototipul unei astfel de maşini.
Cmentariile sunt închise