(video) Toyota a prezentat câteva concepte de mașini electrice pentru Europa. Le vom vedea până în 2026 în varianta de serie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Toyota Motor Europe, la noua ediție a forumului Kenshiki din Bruxelles, a prezentat cele mai recente produse și tehnologii electrificate ale companiei. Kenshiki înseamnă o perspectivă în limba japoneză și ediția din acest an, pentru o audiență de peste 300 de mass-media, a fost axată pe vehiculele electrice cu baterii și pe hidrogen, care vor juca un rol semnificativ în strategia multi-căi a companiei în anii următori.

S-au arătat în cadrul evenimentului mai multe concepte care vor conduce vehiculele electrice cu baterii de următoarea generație Lexus și Toyota. De asemenea, s-a explicat că noua arhitectură de design modulară care combină șasiul realizat prin tehnologia Gigacast, minimizarea componentelor și noul sistem de operare Arene, permit libertatea de design pentru a îmbunătăți întreaga experiență a utilizatorului.

O gamă interesantă de viitoare electromobile Toyota și Lexus, prezentată la Kenshiki, a fost confirmată că va apărea pe drumurile europene în următorii ani, pe lângă bZ4X, până în 2026, printre care se numără varianta de producție a conceptelor Lexus LF-ZC, Toyota FT-Se, Toyota FT-3e, Toyota Sport Crossover, Toyota Urban SUV și Toyota Compact SUV dezvăluit anul trecut.

  • Toyota Urban SUV Concept

Acest autovehicul se prezintă în premieră mondială la forumul Kenshiki. Acesta va fi un electromobil de producție cu baterie, programat pentru lansare pe piață în 2024 (premiera va avea loc în prima jumătate a lui 2024)! Noul vehicul va fi cel mai compact și cel mai accesibil din toată gama planificată pentru lansare până în 2026 și va concura în segmentul B-SUV, văzut de Toyota drept una dintre cele mai mari piețe pentru BEV din Europa.

Conceptul are o prezență autentică de SUV, o caroserie compactă așezată pe umerii puternici și o poziție înaltă de conducere. Măsoară 4.300 x 1.820 x 1.620 mm, fiind ceva mai mare decât Yaris Cross pe toate fronturile. Mai aflăm că spațiul este maximizat într-un interior flexibil care poate fi adaptat cu ușurință pentru a acorda prioritate spațiului pentru pasageri sau bagajelor, după cum este necesar.

Vor fi disponibile atât sisteme de propulsie cu tracțiune față, cât și cu tracțiune integrală. În mod similar, modelul de producție va oferi o ofertă dublă de baterii: clienții vor putea alege între două opțiuni cu capacități diferite pentru a se potrivi nevoilor lor în funcție de accesibilitate sau autonomie.

  • Toyota Sport Crossover Concept

Acest concept a fost prezentat într-o premieră europeană. Modelul prezintă o siluetă aerodinamică elegantă și linii fastback distincte, care îl vor face o icoană de design în gama de vehicule electrice cu baterie a companiei. Introducerea pe piața europeană este așteptată în 2025.

Modelul de producție va oferi o propunere atractivă pentru clienții de mașini electrice și o alternativă elegantă la SUV-uri. Va propune un confort maxim combinat cu caracterul practic al celor cinci uși, un portbagaj mare și spațiu generos pentru picioarele pasagerilor din spate.

Conceptul a fost prezentat pentru prima dată la Auto Shanghai în aprilie 2023. Proiectul a fost dezvoltat atât pentru piața chineză, cât și pentru cea europeană de către BYD Toyota EV Technology Co. Ltd. (BTET) – o întreprindere mixtă înființată în China de Toyota și BYD.

  • Toyota FT-Se Concept

Acesta, împreună cu FT-3e, au fost demonstrate la Japan Mobility Show 2023 la sfârșit de octombrie, însă acum pentru prima dată în Europa. Este un proiect realizat în colaborare cu TOYOTA GAZOO Racing pentru a fi un sportcar compact cu două locuri și cu o baterie de nouă generație.

La o înălțime compactă de 1.220 mm, amintește de mașini sport clasice din trecut, în timp ce lățimea sa de 1.895 mm generează o poziție intenționată, accentuată de un design frontal de ultimă oră, care combină curbe netede și linii agresive. O siluetă elegantă și lungă de 4.380 mm atrage atenția datorită liniilor sale aerodinamice, formelor trapezoide distincte și spoilerului spate evocator.

În interior, cabina de pilotaj de generație următoare oferă comenzi intuitive și o experiență de condus mai captivantă, cu un profil scăzut al panoului de instrumente care asigură o vizibilitate ridicată. Genunchierele nou proiectate protejează șoferul și pasagerul de forțele G în timpul conducerii, fie pe șosea, fie în habitatul natural al lui FT-Se – pista de curse.

Stabilitatea bună în timpul manevrelor și performanța aerodinamică vor completa răspunsul și emoțiile pure ale unui grup motopropulsor electric de înaltă performanță de generație următoare. Iar cele mai recente baterii, cu o grosime redusă și o densitate mare de energie, sunt un factor important pentru a permite FT-Se să depășească limitele performanței. Toate acestea, combinate cu reducerea dimensiunilor și reducerea greutății componentelor precum motorul, transmisia și sistemul de climatizare, vor oferi noi posibilități de îmbunătățire a calităților tradiționale ale mașinilor sport, cum ar fi viraje stabile, manevrabilitate receptivă și frânare sigură.

FT-Se este destinat să crească în permanență prin actualizări de software și nu numai, reflectând în același timp stilul de viață și valorile individuale ale șoferului prin personalizare și funcții convenabile pentru o funcționare fără stres. Conceptul FT-Se este o viziune a modului în care o mașină sport electrică cu baterie ar putea deveni un vehicul unic pentru a obține pulsul șoferului în curse și pentru a stimula o legătură pe termen lung.

  • Toyota FT-3e Concept

Prin acest concept, Toyota oferă o perspectivă asupra posibilităților de design și tehnologie pe care le explorează pentru următoarea generație de vehicule electrice cu baterii. FT-3e dispune de arhitectura versatilă BEV de nouă generație care permite crearea unei game largi de produse, inclusiv sedanul de lux Lexus LF-ZC și mașina sport FT-Se orientată spre performanță. Toate aceste vehicule sunt proiectate pentru a obține cea mai mică greutate posibilă și o aerodinamică optimizată pentru o eficiență și o autonomie sporită, punând, în același timp, accent pe utilizarea eficientă a resurselor.

FT-3e este un concept care îmbrățișează, de asemenea, o gamă largă de tehnologii viitoare, care depășesc furnizarea de mobilitate neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon pentru a se conecta cu societatea, acționând ca un mediu de transfer pentru date și energie – către și de la mașină în sine sau împrejurimile acesteia.

Are un design exterior spectaculos, care combină stilul avansat și estetica, cu liniile caroseriei și suprafețele păstrate cât mai simple posibil. Afișajele digitale se extind din partea inferioară a caroseriei până la secțiunea superioară a ușii. Acestea prezintă informații pe măsură ce șoferul se apropie de vehicul, cum ar fi starea de încărcare a bateriei și temperatura interioară și calitatea aerului.

Măsoară 4.860 x 1.955 x 1.595 x 3.000 mm în lungime, lățime, înălțime și ampatament. Poate lua la bord maximum cinci pasageri. FT-3e este cu 17 cm mai lung, cu 14.5 cm mai lat și cu 5.5 cm mai scund decât bZ4X.

  • Lexus LF-ZC Concept

Acest Lexus a fost prezentat la fel în cadrul Japan Mobility Show 2023 (detalii află pe link), acum fiind adus în Europa drept semnal că va fi disponibil și pe continentul nostru. Denumirea i se descifrează Lexus Future Zero-emission Catalyst. Este un nou sedan, programat să fie lansat în serie în 2026, care culege beneficiile experienței de electrificare a Lexus, cu proporții elegante, un centru de greutate scăzut, cabină spațioasă și un design care îmbină funcționalitatea cu o estetică plăcută.

Lexus va fi prima (marcă) din cadrul grupului Toyota care va adopta noile tehnologii de baterie, inclusiv o nouă baterie de performanță litiu-ion, care este de așteptat să ofere un timp de reîncărcare 10-80% de aproximativ 20 de minute și o autonomie de croazieră de aproximativ 800 km (ciclu WLTP). De asemenea, va fi pusă la dispoziție o baterie mai ieftină, sporind alegerea clienților.

S-a mai anunțat că în primăvara anului 2024, modelul RZ va fi lansat în Europa cu tracțiune față. Ulterior, opțiunea One Motion Grip, asigurată de tehnologia steer-by-wire și un volan de tip manșă, va fi oferită pentru prima dată pe RZ (va fi gata până la sfârșitul lui 2024). De asemenea, este planificat pentru viitor un sistem care va putea reproduce senzația și funcționarea unei transmisii manuale într-un electromobil (șoferul va experimenta toate senzațiile unui vehicul cu o cutie de viteze manuală, inclusiv sunetul și vibrațiile motorului).

Până în 2026, TME va oferi în jur de 15 vehicule diferite cu emisii zero sub marca Toyota, de la mașini de pasageri până la vehicule comerciale ușoare, astfel încât cota europeană de mașini cu baterii va ajunge la peste 20% (peste 250.000 de vehicule pe an). În 2026, Toyota va lansa a treia generație a sistemelor de celule de combustie pe bază de hidrogen. Iar după 2026 va introduce o nouă generație de baterii noi.

Cmentariile sunt închise