(video) Toyota RAV4: De la primul din lume la cel mai bun din lume! Vânzările globale au depăşit 10 mln de exemplare

O nouă sărbătoare în rândurile Toyota, chiar şi pe timp de pandemie globală. RAV4 a aderat la rândurile de modele Toyota a căror vânzări globale au atins o combinaţie din opt cifre. Producătorul anunţă că vânzările cumulative pentru SUV-ul bestseller au depășit 10 milioane de exemplare, (deşi s-a întâmplat asta la sfârșitul lunii februarie a acestui an) acoperind cinci generații de vehicule fabricate din 1994 şi până în prezent.

Fiind un model global, RAV4 a prins la putere din ce în ce mai mult de la momentul lansării. După ce a creat segmentul de piață pentru un nou tip de SUV compact, agil, de agrement, acesta a continuat să stabilească standarde, vânzările atingând noi culmi. În 2019, RAV4 nu a fost doar cel mai bine vândut SUV din lume, ci și al patrulea cel mai bine vândut autoturism.

America de Nord este de departe cea mai puternică piață, cu peste jumătate de milion de vânzări anuale (535.000 în 2019), urmată de Europa (133.000) și China (127.000). În Europa, vânzările de RAV4 au ajuns la peste două milioane din 1994, în timp ce, cel mai recent model de a cincea generație, introdus la începutul anului 2019, a stabilit un nou record anual de peste 130.000 de unități.

În acest an, gama RAV4 va marca o evoluție importantă odată cu lansarea noii versiuni plug-in hybrid, oferind clienților un potențial și mai mare pentru conducerea electrică cu emisii zero și consum zero de combustibil.

  • Povestea lui RAV4

Când prima generație RAV4 a fost dezvăluită la Salonul Auto de la Geneva, în martie 1994, puțini ar fi putut anticipa modul în care acest concept îndrăzneț nou în automobilism ar remodela piața auto. Pe lângă pionieratul unui nou tip de vehicul, acesta ar îmbrățișa noile tehnologii și ar crea o piață cu totul nouă pentru SUV-uri compacte, agile și versatile, ideale pentru viața modernă.

RAV4 a fost un original, anunțând o nouă eră pentru modelele 4×4 și răspunsul a fost imediat pozitiv. De la început, a fost un model global: vânzările au început în Japonia în mai 1994, urmate de Europa, Africa, Australia și America Latină în luna următoare. Debutul său în America de Nord a avut loc în ianuarie 1996. Estimările inițiale de producție au fost de 4.500 de vânzări pe lună, dar când 8.000 de comenzi au fost luate numai în prima lună, volumele de producție s-au dublat.

RAV4 a deschis calea pentru un nou segment de SUV-uri care nu a încetat să crească de atunci: la mai bine de un sfert de secol de la debut, RAV4 a fost cel mai bine vândut SUV din lume în 2018 și 2019, iar în 2019 a fost al patrulea cel mai bine vândut autoturism în total. Politica Toyota de îmbunătățire constantă, în conformitate cu gusturile în schimbare și cerințele automobiliștilor au asigurat că RAV4 continuă să stabilească standarde pentru calitate, performanță și practicabilitate.

  • Cum a început totul

Ideile din spatele RAV4 (Recreational Active Vehicle with 4-wheel drive) au fost exprimate pentru prima dată în RAV-FOUR protoype, prezentat la ediţia din 1989 a Tokyo Motor Show, indicând interesul Toyota în crearea unui model compact cu sistem AWD. Acesta a fost doar un studiu de design, cu niciunul dintre detaliile necesare pentru un model de dezvoltare reală, dar a câștigat un bun venit plin de entuziasm din partea publicului. În 1991, proiectul a primit undă verde și au început lucrările de dezvoltare.

Inginerul-șef pentru proiectul RAV4, Masakatsu Nonaka, a constatat că nu era ușor să convingă alte departamente Toyota că o nouă mașină de producție în masă ar trebui să fie creată pentru a fi vândută într-un segment de piață care nu exista încă. Termenul de “Sport Utility Vehicle” a fost încă necunoscut și au existat mulţi în cadrul Toyota care pur și simplu nu a putut înțelege conceptul de un astfel de model compact 4×4.

De fapt, rezistența internă chiar a blocat proiectul la un moment dat, dar un sprijin neașteptat i-a dat o nouă viață. Diviziile de vânzări japoneze și europene a Toyota, fiind în contact strâns cu piața, credeau că este momentul potrivit pentru acest tip de mașină. Împreună au pus proiectul înapoi pe drumul cel bun și a fost dovedit că decizia luată este corectă: foarte curând după lansarea lui RAV4 a fost larg aclamat ca un trendsetter nou.

  • De la un model de nişă la unul global

Piața SUV-urilor compacte pe care Toyota a creat-o a înflorit rapid. Toyota a vândut în jur de 53.000 de RAV4 în 1994, dublând, apoi triplând totalul în următorii doi ani. Vânzările au continuat să crească cu fiecare generație succesivă, chiar dacă aproape fiecare producător concurent și-au adus propriile modele rivale pe piață.

În 2019, vânzările globale de RAV4 au fost de peste 17 ori mai mari decât totalul realizat în primul an al modelului. Acest succes de durată se datorează mult la îmbunătățirea constantă pe care Toyota o face asupra produsului. Cu fiecare nouă generație, producătorul ascultă comentariile automobiliștilor și adaptează dimensiunea vehiculului, funcționalitatea, performanța și stilul pentru a satisface preferințele pieței în schimbare și cerințele.

De exemplu, a treia generație a văzut roata de rezervă mutată din poziția sa de pe ușa din spate, oferind mașinii un aspect mai sofisticat. Și cu a patra generație, ampatamentul a fost standardizat la nivel mondial. Modelul cu trei uși a încetat să mai fie produs, mai devreme, astfel încât acum RAV4 este exclusiv un vehicul cu cinci uși și mai spațios decât oricând înainte.

  • Excelenţă tehnică şi primul RAV4 hibrid

Toyota a păstrat, de asemenea, RAV4 avansat din punct de vedere tehnic, introducând noi platforme de vehicule și dezvoltând sisteme inteligente de tracțiune integrală care au combinat o mai bună manipulare cu o performanță mai eficientă, atât pe șosea, cât și în afara acesteia. Chiar și în timpul duratei de viață a modelului de primă generație, Toyota a recunoscut că tracțiunea integrală nu era o cerință pentru toți clienții și astfel a extins apelul modelului cu opțiunea de tracțiune pe două roţi/față.

În ceea ce privește motoarele, alegerea a fost adaptată pentru a se potrivi cerințelor diferitelor piețe mondiale, inclusiv ale unităților de benzină și motorină, cu o capacitate de până la 3.5 litri. Din nou, accentul a fost pus pe eficiența și performanța corespunzătoare rolului vehiculului ca un SUV urban, echipat pentru a găzdui familii, sau ca un partener ideal pentru persoanele care se bucură de un stil de viață activ.

În 2016, Toyota a prezentat primul RAV4 Hybrid, un vehicul care a păstrat toate calitățile modelului de a patra generație, dar a adăugat beneficiile unui grup motopropulsor full hybrid electric. Fiind primul model full hybrid din segmentul său din Europa, acesta a consolidat atractivitatea RAV4 cu o economie de combustibil și emisii de top din clasă, precum și o performanță puternică, alături de un sistem electric de tracțiune integrală extrem de eficient.

(video) Test Drive: Noua generație Toyota RAV4 Hybrid

  • RAV4 în prezent şi noul capitol în istoria sa – RAV4 Plug-in Hybrid

Actuala, a cincea generație RAV4, a fost lansată în Europa în 2019 – în principal ca automobil hibrid pe piețele din vestul Europei. Este primul SUV construit pe platforma modulară GA-K de la Toyota, care, cu un centru de greutate scăzut și o rigiditate a corpului semnificativ mai mare, contribuie la manevrabilitate superioară, confort la rulare, un interior spațios și un spațiu de încărcare lider de clasă. Noua platformă a oferit, de asemenea, echipei de design mai multă libertate de a crea un design atractiv, cu acoperiș mai coborât și linii de capotă.

Sistemul hibrid dispune de un nou motor pe benzină Dynamic Force de 2.5 litri, care oferă 218 CP în combinaţie cu o tracțiune față sau 222 CP în combinaţie cu o tracțiune integrală, oferind schimbări de putere, de reacție și eficiență de clasă. Sistemul inteligent de tracțiune integrală (AWD-i) a fost îmbunătățit pentru a obține o capacitate de “acționare pe orice drum”, cu o performanță mult mai puternică în condiții dificile și manevrabilitate sigură pe suprafețe alunecoase.

Bazându-se pe succesul RAV4 ca un pionier al puterii hibride printre SUV-uri, Toyota va extinde beneficiile tehnologiei prin introducerea noului RAV4 Plug-in Hybrid în a doua jumătate a anului 2020. Acesta va fi un nou vehicul emblematic pentru line-up-ul său hibrid care promite să fie nu numai mai puternic, ci și mai eficient din punct de vedere al emisiilor și al consumului de combustibil decât oricare altul din clasa sa. RAV4 Plug-in Hybrid va oferi clienților o soluție best-of-both-worlds. Acesta dispune de cea mai recentă tehnologie Toyota hybrid-electric, cu putere mai mare și o dinamică de conducere mai bună, și are, de asemenea, o capacitate autentică de a rula doar pe electricitate, fără preocupări cu privire la autonomie sau necesitatea de a opri pentru a reîncărca bateria.

(video) Cum funcţionează Hybrid Synergy Drive – renumitul sistem hibrid de pe modelele Toyota

TOYOTA RAV4: CINCI GENERAȚII DE INOVARE ȘI REALIZARE

Prima generație, 1994 – 2000

RAV4 și-a făcut debutul în 1994 ca primul SUV urban din lume, fiind un pionier al unui nou segment de piață care a fost destinat să devină central pentru lumea automobilelor. În forma sa originală a fost un model cu trei uși cu proporții compacte, cu o lungime de doar 3.69 metri. Puterea venea de la un motor pe benzină de 2.0 litri cu 129 CP, montat transversal, în timp ce transmisia i-a asigurat tracțiune integrală permanentă, dar fără o cutie de transfer cu raport redus găsită în SUV-urile convenționale, robuste.

Alte inovații care au fost destinate să devină o normă a inclus un corp monococ ușor și o suspensie spate independentă. Dimensiunea compactă și poziția înaltă de conducere a lui RAV4 au făcut ca manevrabilitatea sa agilă și confortul pasagerilor să fie mai asemănătoare cu a unui hatchback decât cu un vehicul AWD. În 1996, gama a fost extinsă pentru a include o versiune cu cinci uși (măsurând 4.1 m lungime) și opțiunea de tracțiune față. A urmat un soft-top cu trei uși și, împingând inovația încă o dată, un model pur electric care a fost produs în număr limitat între anii 1997 și 2000!

A doua generație, 2000 – 2006

Păşind într-o a doua generaţie odată cu mileniul, RAV4 a fost dezvoltat beneficiind de experiența Toyota câştigată de la introducerea sa inovatoare. Construite pe o platformă nouă, atât versiunile cu trei, cât și cele cu cinci uși au fost puțin mai lungi – + 5.5 și + 4 cm respectiv. Au fost oferite două motoare pe benzină: de 1.8 litri cu 123 CP şi de 2.0 litri cu 150 CP. Sistemul full time AWD a adoptat un diferențial cu alunecare limitată, în timp ce clienții puteau specifica şi un diferenţial spate Torsen ca opțiune din fabrică. În 2001, puterea diesel a fost oferită pe RAV4 pentru prima dată printr-o unitate cu injecţie directă D-4D de 2.0 litri cu 116 CP.

A treia generație, 2006 – 2012

RAV4 a beneficiat din nou de o platformă cu totul nouă pentru a treia generație, care a ajuns pe piață în 2006. Stilul caroseriei cu trei uși a încetat să mai existe atunci, iar modelul rămas cu cinci uși a crescut semnificativ ca dimensiune, reflectând schimbările în preferințele și cerințele clienților. Noul model a măsurat cu 19 cm mai mult în general, în timp ce o versiune cu ampatament alungit a fost, de asemenea, fabricată pentru vânzare în SUA și Rusia.

Oferta de motoare a fost extinsă cu unităţi pe benzină de 2.0, 2.4, 2.5 și 3.5 (V6) litri, plus un nou motor diesel de 2.2 litri. Modelul a marcat, de asemenea, debutul unui nou sistem de tracțiune integrală cu un cuplaj controlat electronic care funcționează automat, în funcție de viteza vehiculului, supapa de accelerație, unghiul de direcție și forțele G. Capacitățile de manipulare ale lui RAV4 au fost dezvoltate în continuare cu prima aplicare a asistenţilor Downhill Assist Control şi Hill-start Assist Control.

A patra generație, 2013 – 2018

A patra generație RAV4, introdusă în 2013, a văzut Toyota adoptând un ampatament standard pentru toate piețele de pe glob, lungimea vehiculului crescând din nou, cu 23.5 cm. Alegerea grupului motopropulsor a inclus benzinare de 2.0 și 2.5 litri și diesel-uri de 2.0 și 2.2 litri. O tehnologie AWD mai avansată a fost introdusă cu noul sistem inteligent Dynamic Torque Control și adăugarea a două funcții noi: cornering control şi sport driving mode.

În 2016, RAV4 a suferit cea mai radicală dezvoltare de până acum, odată cu introducerea primei versiuni full hybrid electric. Primul SUV hibrid compact de la Toyota a oferit o putere totală a sistemului de 197 CP, oferind o accelerare fără probleme de la 0 la 100 km/h în doar 8.3 secunde, revenind la consumul de combustibil de 4.9 l/100 km și emisiile de CO2 de 115 g/km.

A cincea generație, 2018 până în prezent

A cincea generație RAV4 a fost dezvăluită în 2018 și lansată în Europa la începutul anului 2019. A fost primul SUV construit pe o platformă Toyota New Global Architecture, aducând beneficii fundamentale în ceea ce privește manipularea, siguranța și designul. Ca un model hibrid în Europa de Vest, a adoptat tehnologia hibridă de a patra generație, împreună cu un nou motor hibrid Dynamic Force de 2.5 litri – o unitate notabilă pentru câștigurile sale semnificative în ceea ce privește puterea, capacitatea de reacție și eficiența. Ca urmare, economia de combustibil și nivelul de emisii îi sunt cele mai bune din clasă.

În 2020, a cincea generație va îmbrățișa inovația tehnică suplimentară prin introducerea primului plug-in hybrid RAV4. Acesta va fi cel mai puternic RAV4 construit până acum, cu 306 CP la activ şi accelerație rapidă, dar în același timp oferind emisii excepțional de scăzute de CO2 și consum de combustibil optim.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Vezi şi:

(video) Second Test: Toyota RAV4 (2011)

(video) Toyota RAV4 a fost aleasă Maşina Anului în Japonia în a 40-a ediţie a concursului

Noua Toyota RAV4 este acum disponibilă pentru comandă în Moldova şi cu sistem de tracţiune integrală

Cmentariile sunt închise