(video) Unul singur de acest fel: 911 Classic Club Coupe pentru Porsche Club of America
Nr. 001/001 – insigna de pe planşa de bord rezumă raritatea acestui model Porsche. Ghidați de principiile noului program Porsche Sonderwunsch, experții de la Porsche Classic au creat o mașină absolut unică, inspirată de 911 Sport Classic (Type 997) prezentat în 2009.
În doar doi ani și jumătate, un 911 Carrera rulat (Type 996), produs în 1998, a fost transformat în Porsche 911 Classic Club Coupe (botezat în secret Project Grey), “e” de la Coupe fiind scris fără apostrof deoarece mașina a fost făcută pentru Porsche Club of America (PCA), cel mai vechi și mai mare club al mărcii.
PCA este unul dintre cele mai vechi și mai mari cluburi ale mărcii de mașini sport. Fondat în 1955, are acum peste 145.000 de membri și este reprezentat în 147 de regiuni din SUA și Canada. Membrii își prezintă vehiculele Porsche la expoziții și se întrec unul împotriva celuilalt. PCA mai organizează raliuri, evenimente de autocross și excursii turistice. În plus, clubul sponsorizează instruirea șoferilor, sprijină restaurările și oferă suport în rezolvarea problemelor tehnice.
În 1997, cu Type 996, a cincea generație a modelului 911, Porsche a transferat motoarele de la răcirea cu aer la răcirea cu apă pentru a fi pregătită de reglementările din ce în ce mai stricte privind emisiile. Pe Type 996, motorul aspirat natural de 3.6 litri al modelului 911 GT3 a produs inițial 360 CP, iar mai târziu 381.
Caroseria a fost complet nouă și fără precedent de elegantă. Forma neobișnuită a farurilor frontale a fost pe cât de caracteristică, pe atât de polarizantă. Interiorul a beneficiat de exteriorul mai mare, astfel încât modelul 996 a oferit mai mult spațiu pentru coatele pasagerilor și o senzație mai spațioasă decât predecesorul său. Tabloul de bord a avut, de asemenea, un aspect nou, cele cinci cadrane circulare legându-se între ele.
Între 1997 și 2006, Porsche a produs un total de 175.262 de maşini Type 996. Porsche Classic preia responsabilitatea pentru vehicule la 10 ani de la terminarea producției. Acest lucru înseamnă că, în prezent, experții se ocupă deja de automobilele acestei generaţii.
Baza pentru acest proiect fusese un 911 Carrera negru, construit în 1998. Neglijat și în stare proastă, a fost parcat la un dealer din Columbia, Virginia, unde directorul executiv al PCA, Vu Nguyen, l-a găsit. Începutul celei de-a doua vieți a început cu un zbor peste Atlantic. Modelul 996 a fost transportat în țara sa de origine și dus la atelierul Porsche Classic de lângă uzina principală din Stuttgart-Zuffenhausen.
Ca și în cazul unei restaurări complete, experții au dezasamblat complet vehiculul. Inspirată de GT3, caroseria a fost reconstruită și întărită folosind piese originale noi, precum și componente nou dezvoltate. Pentru șasiu, precum și frâne și propulsor, cu alte cuvinte motorul și transmisia manuală, experții au optat pentru componente de a doua generație care erau disponibile și în SUA.
Designul a fost realizat simultan cu restaurarea vehiculului. Experții de la Porsche Individualisation and Classic și de la Style Porsche au elaborat propuneri și le-au discutat în mod regulat cu PCA.
Firește, cele mai intense lucrări de adaptare au avut loc asupra caracteristicilor speciale ale 911 Classic Club Coupe: acoperișul cu o cupolă dublă și spoilerul spate fix. Acest lucru însemna că partea corpului dintre lunetă și “coada de rață” trebuia să fie lucrată manual. Cea mai mare provocare în interior, pe de altă parte, a fost armonizarea punctelor forte ale noului material cu geometria suprafețelor din interiorul anilor lui Type 996.
Pentru că are un statut de one-off, un prototip de teste a fost construit pentru a participa la diverse sesiuni, inclusiv de anduranţă cu viteză maximă, pe poligoane cum sunt Weissach (Germania), Nardò (Italia) și Idiada (Spania). Cu toate acestea, prototipul a fost în cele în urmă dezasamblat, asigurându-se că produsul final este cu adevărat unic.
Modificările tehnice aduse modelului 911 Classic Club Coupe au fost evaluate de o echipă de experți de la Porsche Individualisation and Classic, Porsche Cars North America și Porsche Development Centre din Weissach. Aerodinamica i-a fost reglată în tunel eolian, iar într-un final a fost omologat pentru a folosi drumurile publice.
Caracteristici cheie:
- Vopsea Sport Grey Metallic, acoperișul cu cupolă dublă, jante forjate Fuchs de 18 inci negre lucioase și un spoiler spate fix în stilul celui de pe 911 Carrera RS 2.7 din 1972, realizat din fibră de sticlă şi cu un stop integrat.
- Multe dintre detaliile exterioare și interioare sunt personalizate cu semnătura Club Blue de la PCA. Secțiunile centrale ale scaunelor sport, precum şi panourile ușilor, sunt realizate din piele țesută într-un model Pepita houndstooth.
- Cadranele de bord rotunde sunt personalizate într-un mod similar cu ale modelului 911 Sport Classic. Turometrul, de exemplu, are două dungi gri cu linii pe laturi în Club Blue și logoul 911 Classic Club Coupe.
- Sistemul de infotainment Porsche Classic Communication Management Plus cu Apple CarPlay și Android Auto este, de asemenea, la bord! Printr-o cerere specială, ecranul de pornire de pe afișajul de 7.0 inci a fost schimbat pentru a afișa denumirea vehiculului.
- Din punct de vedere tehnic – și într-o oarecare măsură vizual – vehiculul a fost transformat într-o a doua generație 911 GT3, inclusiv cu motorul de 3.6 litri de la acel model (381 CP). Șasiul și frânele provin și ele de la GT3.
- Accesoriile selectate din gama de produse Porsche Classic au fost modificate în ceea ce privește materialul sau metodele artizanale utilizate, făcându-le unice pentru a se potrivi cu statutul special al Project Grey. Printre acestea se numără o husă auto la comandă, cheia vehiculului în culoarea mașinii cu o carcasă din piele și o geantă cu scule din piele țesută într-un model Pepita houndstooth. O geantă touring este de asemenea inclusă.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise