VW a prezentat câteva tehnologii de perspectivă care vor apărea pe modele de serie, inclusiv pe noul Golf
Nivel 3 și 4 de condus automatizat, un sistem de propulsie mHEV 48 V și o platformă dezvoltată exclusiv pentru vehiculele electrice. Asta a prezentat compania Volkswagen în progresul său către mobilitatea integrată, neutră din punct de vedere a emisiilor de CO2, la al 40-lea International Vienna Motor Symposium.
Volkswagen va intra în următoarea fază a hibridizării unităților sale de propulsie cu un nou sistem mild hybrid 48 V (mHEV), care este combinat cu motoare pe benzină TSI EVO. În detalii, aflăm că seria de agregate care vor funcţiona cu o tensiune de 48 V va colabora cu un alt sistem electric de 12 V.
Sistemul de 48 V va alimenta un demaror-generator integrat cu centură (BSG), care este localizat acolo unde de regulă stă un alternator. BSG-ul va răspunde de două funcţii controlate centralizat: de recuperare şi de impuls de putere. În timpul recuperării (prin energia de la frânare), BSG acționează un alternator care este capabil să absoarbă o parte (40%) din această energie cinetică. Energia recuperată este stocată ca energie electrică într-o baterie litiu-ion separată, la fel de 48 volți, situată sub scaunul pasagerului din față. Această energie este ulterior folosită în timpul impulsionării electrice pentru a alimenta BSG-ul și pentru a sprijini benzinarul.
Altă funcție inteligentă a BSG-ului este că asistă motorul în timpul procesului de pornire, îndeplinind şi rolul unui demaror cu pinion. Acest lucru ajută la economisirea combustibilului și face procesul de pornire chiar mai ușor. În modul FMA (Freewheel, Motor Off), motorul cu ardere internă se deconectează imediat ce șoferul își ia piciorul de pe accelerator. Masina apoi continuă să ruleze fără a mai arde carburant. Motorul este, de asemenea, dificil de simţit de îndată ce se reporneşte, lucru care îl va face fără o întârziere sau fără pierdere de confort.
Pentru a utiliza funcționarea FMA cât mai frecvent și mai eficient posibil, o funcție de asistență predictivă ia în considerare datele de navigație, cum ar fi limitele de viteză sau curbe, pentru a aborda aceste secţiuni de drumuri cu o viteza optimă și, astfel, pentru a face posibilă o utilizare optimă a energiei cinetice.
Iar pentru a se asigura că șoferul nu va simţi nici o pierdere în confortul de conducere, sistemul mai are o funcţie numită Comfort Start. Acest lucru înseamnă că, dacă conducătorul auto apasă pedala de accelerație din nou, motorul cu ardere începe imediat să lucreze cu foarte puține vibrații. Acesta este un alt avantaj al BSG-ului: spre deosebire de un demaror cu pinion, conducătorul auto va experimenta o tranziție rapidă și confortabilă la faza de rulare deja din momentul în care porneşte maşina. Pe astfel de maşini mild hybrid, acest demaror nou se va putea folosi doar la prima pornire.
Apropo, sistemul mHEV include, de asemenea, acum familiara funcţie Eco-Coasting. Acest mod permite vehiculului să oprească motorul automat atunci când rulează din inerţie, astfel încât nu sunt produse emisii şi se pot economisi până la 0.4 litri la 100 km parcurşi. Iar conectarea rețelei de 48 V la restul componentelor electrice ale maşinii se realizează printr-un convertizor DC/DC, care transformă tensiunea de 48 de volţi în 12 volţi.
Volkswagen consideră că cel mai eficient mod de a reduce emisiile de CO2 este de a extinde vehiculele electrice pe baterii (BEV) pe o scară largă. Platforma MEB va constitui baza pentru următoarea generație de vehicule electrice ale mărcii. Caracteristicile cheie ale acestei arhitecturi sunt bateria de înaltă tensiune (instalată dedesubt în şasiu pentru a economisi spațiu), un motor electric compact de pe puntea spate (sau, alternativ, pe puntea față) și sistemul său standardizat CSC pentru încărcare rapidă.
Prima utilizare a acesteia pe larg va fi pe noul ID.3, electromobil care a fost deja precomandat de peste 15.000 de oameni. Împreună cu sistemul de operare vw.OS pe care îl va avea la bord, combinaţia va putea fi folosită pentru a stabili noi servicii de mobilitate și sisteme de asistență. Cu alte cuvinte, Volkswagen evoluează de la un producător de autovehicule pur într-un furnizor de mobilitate, creând, de asemenea, condițiile necesare pentru conducerea automatizată.
Volkswagen a mai anunţat că a început să dezvolte funcții de asistență cu mai mult de 20 de ani în urmă și oferă acum o gamă largă de astfel de sisteme pentru șoferi, pentru controlul longitudinal și transversal al vehiculului, sub brandul său numit IQ.DRIVE. Complexul reprezintă primii pași pe drumul spre automatizare și, în cele din urmă, de conducere fără șofer. În viitor, vehiculele autonome vor fi active pe drumuri și într-o gamă largă de domenii, inclusiv autostrăzi și parcări cu mai multe etaje. Vehiculele vor prelua treptat mai multe sarcini din partea conducătorilor auto.
Saltul de la nivelul actual 2 (condus parțial asistat) la nivelurile 3 și 4 va prezenta o provocare deosebită în ceea ce privește tehnologia, legislația și etica. Provocările decurg din faptul că aceste niveluri de autopilotare reprezintă prima dată când responsabilitatea de conducere a şoferului va fi transferată sistemelor automatizate (chiar şi temporar). Aici, VW s-a abţinut deocamdată să ofere mai multe detalii, dar şi când va apărea primul automobil de serie cu autopilot de nivel 3 sau 4.
Volkswagen a declarat că noul sistem mHEV va debuta pe noul Golf 8 în combinaţie cu motoare de 1.0 şi 1.5 litri din familia EA211 evo, cuplate la o cutie de viteze DSG.
Vezi şi: (update) Interiorul noului VW Golf 8 a fost deconspirat într-o primă schiţă oficială
Cmentariile sunt închise