VW AG a acceptat să plătească un miliard de euro – una dintre cele mai mari amenzi impuse de autorităţile Germaniei

Grupul Volkswagen a fost sancţionat acum câteva ore de către procurorii germani cu una dintre cele mai mari amenzi impuse vreodată unei companii din Germania. Aceasta are legătură cu scandalul emisiilor în care a fost implicată.

FOTO: vwvortex.com

Această amendă o urmează pe cea achitată autorităţilor americane în ianuarie 2017, când concernul a fost de acord să plătească 4.3 miliarde de dolari pentru a soluționa sancțiunile penale și civile, după ce a instalat un software ilegal care a trucat testele emisiilor pe câteva motoare diesel.

“În urma unei examinări aprofundate, Volkswagen AG a acceptat amenda și nu va face recurs împotriva acesteia. Volkswagen AG, prin aceasta, își recunoaște responsabilitatea pentru criza generată și consideră acest lucru drept un alt pas important spre depășirea acesteia. Ca urmare a ordinii administrative de impunere a amenzii, procedura activă de încălcare a normelor de reglementare împotriva Volkswagen va fi definitivată. Volkswagen presupune că o astfel de încetare a procedurii va avea, de asemenea, efecte pozitive semnificative asupra continuării procedurilor administrative active în Europa împotriva Volkswagen AG și a filialelor sale”, se arată într-un comunicat.

Conform concluziilor anchetei efectuate de procuratura din Braunschweig, în cadrul departamentului de dezvoltare a sistemelor de propulsie a VW AG au fost încălcate atribuțiile de monitorizare în contextul testelor emisiilor efectuate pe vehicule.

Potrivit informaţiilor anchetei, un număr total de 10.7 milioane de vehicule cu motoare diesel de tip EA 288 (Gen3) în Statele Unite și Canada, și de tip EA 189 în restul lumii, au fost reclamate, vândute clienților și introduse pe piață cu o funcție software ilegală, în perioada de timp – mijlocul anului 2007 şi până în 2015.

Vezi şi: (foto/video) Imagini spectaculoase! Iată cum se prăjesc la soare zeci de mii de maşini VW

FOTO: reuters.com

Suma de bani pe care o va achita VW AG este compusă din 5 milioane de euro care reprezintă însăşi amenda şi alte 995 de milioane de euro drept compensaţii pentru câştigul ilegal pe care l-a avut în urma trucajelor aplicate.

Amenda de miercuri nu a fost inclusă în suma de 25.8 miliarde de euro pe care VW AG deja a “alocat-o” pentru cheltuielile legate de scandalul Dieselgate şi nu este una “dureroasă”, în contextul în care grupul auto a generat un profit net de 24.3 miliarde de euro în primul trimestru al acestui an. La ora actuală o acţiune a VW AG are o valoare de puţin peste 160 de euro.

Această amendă de un miliard de euro este cea mai recentă lovitură pentru industria auto din Germania, care nu pare să se prăbușească din cauza crizei emisiilor motoarelor diesel. Amintim că tot în această săptămână, Guvernul german a ordonat concernului Daimler să recheme în service aproape 240.000 de autovehicule echipate cu dispozitive ilicite de control al emisiilor, parte dintr-un total de 774.000 de modele afectate în întreaga Europă.

Prof. Rupert Stadler (Chairman of the Board of Management of AUDI AG); next to the new Audi Q8 sport concept on the Geneva Motorshow 2017.

Totodată, procurorii din Munchen au extins săptămâna aceasta investigaţiile de înșelăciune a emisiilor şi asupra mărcii de lux Audi, incluzându-l pe directorul executivul Rupert Stadler printre suspecții acuzați de fraudă și publicitate falsă.

Din “pădurea” Dieselgate-ului nu va ieşi prea curând nici noul director executiv al constructorului auto VW, Herbert Diess, dar şi președintele grupului VW Hans Dieter Poetsch care este cercetat de procurorii din Braunschweig pentru presupusele manipulări ale pieței.

Poetsch este şi CEO al părţii majoritare a VW Porsche SE, iar aici este investigat separat de procurorii din Stuttgart pentru aceleași suspiciuni.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/