(video) Premieră mondială: A patra generaţie SEAT Leon – mai bun decât noul VW Golf?

A patra generaţie SEAT Leon a fost prezentată în seara zilei de ieri, acasă, la uzina din Martorell, Spania. Spre deosebire de noul Golf, modelul-soră a fost arătat din start şi într-o caroserie break numită Sportstourer, dar să fie noul Leon mai bun decât modelul german de la care a preluat aproape toate tehnologiile?

SEAT şi-a început prezentarea prin a se lăuda cu succesul atins pe piaţa unde îşi desfăşoară cea mai intensă activitate: doar anul trecut vânzările au crescut cu 11%, până la 574.000 de mașini. Succesul a fost obținut prin SUV-urile din gamă, dar totuși Leon a rămas şi este cel mai popular model al mărcii: anul trecut, în jur de 150.900 de oameni au optat pentru unul, iar în cei 20 de ani de istorie Leon a fost comercializat într-un număr de peste 2.2 milioane de exemplare.

Şi iată că acum, a patra generaţie a maşinii, se prezintă după 20 de ani, fiind numit cel mai inovativ, conectat şi sigur automobil pe care l-a făcut SEAT vreodată. Toate acestea au fost posibile datorită unei investiţii de peste 1.1 miliarde de euro în dezvoltarea şi pregătirea producţiei în serie.

Din nou, după cum s-a menţionat în timpul prezentării, pe care o puteţi urmări şi voi fiind ataşată mai jos, dezvoltatorii s-au concentrat pe designul exterior al modelului, asta pentru a fi acceptat de publicul tânăr, deoarece, conform statisticilor, vârsta medie a cumpărătorilor de Leon este cu zece ani mai mică decât cea a cumpărătorilor principalilor săi concurenți. Echipa designerului Alejandro Mesonero-Romanos, care lucrează deja de 25 de ani la SEAT, a făcut tot posibilul şi rezultatul a ieşit unul bun.

New 2020 SEAT Leon 45

Leon a devenit primul autoturism compact al mărcii care a adoptat noul limbaj de design, care fusese folosit anterior de modelele sub-brandului CUPRA și de noul SUV SEAT Tarraco. Modelul se remarcă printr-o capotă alungită și coborâtă destul de pronunţat în jos, o grilă de radiator cu cinci colţuri, aproape verticală şi care tot pleacă în jos, iar stopurile LED sunt conectate între ele printr-o bandă luminoasă (la pornirea maşinii sau la întâmpinarea proprietarului acestea îşi demonstrează animaţia frumoasă).

Toate corpurile de iluminat de pe noul Leon sunt deja din echipare standard pe bază de LED-uri, inclusiv farurile, iar pentru o taxă suplimentară se oferă unele Matrix LED. Semnalizatoarele de direcţie sunt dinamice. În stilul celor mai noi modele VW şi Skoda, iată că şi Leon îşi are scrisă denumirea frumos pe centrul hayonului, parcă realizată cu mâna.

Că tot vorbim despre caroserie, aflaţi că formele sale noi au făcut ca eficienţa aerodinamică să-i crească cu 8% comparativ cu predecesorul, ceea ce va avea un impact pozitiv inclusiv la capitolul consum.

Baza automobilului reprezintă platforma modulară MQB Evo, modificată, aceeaşi care o foloseşte şi noul Golf, dar spre deosebire de el, ampatamentul a fost întins până la un impresionant 50 de mm (față de 16 mm cu cât a crescut noul Golf la acelaşi capitol). Credeţi sau nu, dar acum noul Leon măsoară între osii 2.686 mm – aceeaşi cifră de care se bucură noua Skoda Octavia!

Noul Leon a crescut semnificativ în lungime: hatchback-ul are acum 4.368 mm (+86 mm față de modelul anterior), iar break-ul Sportstourer – 4.642 mm (+93 mm). Cu toate acestea, lățimea a fost redusă cu 16 mm (1.800 mm), iar înălțimea a rămas aproape neschimbată (1.456 mm pentru hatchback și 1.448 pentru break).

Opţional maşina poate fi comandată cu un set de amortizoare adaptive ale suspensiei!

New 2020 SEAT Leon 11

Interiorul a devenit vizibil mai spațios, dar portbagajul hatchback-ului are același volum: 380 de litri sub raft. Compartimentul de încărcare a break-ului a crescut de la 587 la 617 litri. Modelul SEAT Leon cu doar trei uși este exclus acum din gamă.

Totuși, restul evoluției interiorului noului Leon a mers conform aceluiași scenariu ca şi în cazul modelelor-surori Volkswagen Golf și Skoda Octavia. Numărul de butoane și comutatoare analogice a fost redus drastic. Deja standard, Leon este echipat cu un cockpit digital cu două ecrane: panoul de bord reprezintă un afişaj pasiv (opţional configurabil) cu diagonală de 10.25 inci, iar pe centrul bordului tronează un ecran tactil de 8.25 sau 10 inci (în funcţie de echipare), prin care se poate gestiona sistemul multimedia, cel de control a climatizării şi alte funcții secundare.

De asemenea, în echipare de bază există un buton de pornire a motorului și o frână de mână electromecanică. Și levierul cutiei de viteze robotizate DSG s-a transformat într-un mic joystick și este acum lipsit de conexiune mecanică cu cutia de viteze propriu-zisă.

Printre opțiunile disponibile, pentru prima dată se poate comanda un sistem de climatizare pe trei zone, dar şi un cruise control adaptiv cu funcţie de menţinere în bandă, care funcţionează până la o viteză de 210 km/h, navigaţie online, Full Link cu Android Auto şi suport wireless al interfeţei Apple CarPlay, sistem de iluminare ambientală inteligent (care poate indica semnale de avertizare ale sistemului de monitorizare a unghiurilor moarte sau a celui numit exit assist), sistem de încărcare wireless a telefoanelor compatibile, etc.

Maşina va putea fi configurată în una din echipările: Reference, Style, Xcellence sau FR. Cea de top a fost prezentată deja acum şi se remarcă printr-un kit exterior şi decor interior în stil sport, jante de 17 inci şi o suspensie cu setări sport.

Gama de motoare este exact aceeaşi ca şi pe modelele cu platformă comună. Motoarele turbo pe benzină sunt reprezentate de o unitate cu trei cilindri 1.0 TSI (cu 90 sau 110 CP), alături de o unitate cu patru cilindri 1.5 TSI (cu 130 sau 150 CP, cu sistem de deconectare a doi cilindri) și un agregat 2.0 TSI (190 CP). Motoarele care produc până la 130 de CP au un turbo compresor cu geometrie variabilă, iar cutiile de viteze în funcţie de unitatea de propulsie aleasă pot fi noi mecanice cu şase trepte sau robotizate cu şapte trepte şi dublu ambreiaj.

Turbo diesel-ul 2.0 TDI include un sistem SCR cu dublă dozare de AdBlue şi este disponibil în două variante de putere (115 sau 150 CP). Cel mai puternic, pe modelul în caroserie Sportstourer, poate fi combinat cu un DSG şi un sistem de tracţiune integrală!

Noul SEAT Leon mai are opțiunea unei unități TGI de 1.5 litri care poate consuma şi CNG (130 CP). Un astfel de vehicul are la bord trei rezervoare de CNG cu o capacitate netă totală de 17.3 kg, oferind noului SEAT Leon o autonomie de 440 km, fără a fi nevoie de realimentare. În cazul în care gazul este irosit, motorul se comută automat să funcționeze pe benzină până se ajunge la următoarea stație de alimentare cu CNG.

O altă opţiune de propulsie pentru Leon este tehnologia mild hybrid (eTSI), care permite mașinii compacte să ofere niveluri de eficiență și mai mari. Sistemul, care este disponibil în combinaţie cu motoarele pe benzină 1.0 TSI (110 CP) și 1.5 TSI (150 CP), împerechează tehnologia de 48 V cu motorul cu ardere internă, care nu numai că adaugă eficiența electrificării, ci folosește o transmisie cu dublu ambreiaj mai degrabă decât una manuală. Tehnologia utilizează un demaror-generator şi o baterie litiu-ion, toate conectate la un sistem electric de 48 V, prin care modelul poate rula cu motorul complet deconectat în timpul unor scenarii de conducere, poate recupera energia provenită de la frânare pentru a putea fi folosită ulterior ca un impuls ajutător benzinarului la startul de pe loc al maşinii şi poate contribui la funcţionarea rapidă a sistemului Stop-Start.

Într-un final, noul SEAT Leon a devenit pentru prima dată un automobil plug-in hybrid cu drepturi depline, cu capacitatea de a-şi reîncărca bateria de la o priză. Un astfel de model eHybrid este echipat cu un motor turbo pe benzină de 1.4 litri, o baterie litiu-ion de 13 kWh şi o cutie de viteze preselectivă robotizată DSG cu şase trepte care mai are integrată în ea un motor electric, pentru ca sistemul să genereze în total 204 CP. Autonomia electrică în ciclu WLTP este anunţată ca fiind de până la 60 de km. Motorizarea eHybrid este disponibilă în combinaţie cu ambele tipuri de caroserie.

New 2020 SEAT Leon 64

A patra generație SEAT Leon va apărea în al doilea trimestru pe piața europeană. Tot în 2020 urmează să apară şi noul CUPRA Leon.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Află mai multe detalii din comunicatul de presă oficial:https://beta.documentcloud.org/documents/6705482-World-Premiere-All-New-SEAT-Leon

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise