(video) Marca auto Datsun a intrat în istorie, din nou

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

A doua perioadă de existență a mărcii Datsun s-a încheiat la doar nouă ani de la renașterea sa! Nissan a anunțat închiderea diviziei sale producătoare de autovehicule de buget încă din 2019, însă atunci doar toate proiectele promițătoare au fost imediat oprite. Încetarea tuturor activităților a durat, după câte vedeţi, trei ani.

Marca istorică Datsun a fost reînviată în 2013 pentru piețele aflate în dezvoltare din CSI (da, a existat un dealer oficial şi în Republica Moldova), India, Indonezia, Nepal și Africa de Sud. A fost de fapt un proiect personal al fostului șef al alianței Renault-Nissan, Carlos Ghosn. 

Mașinile au fost produse în India, Indonezia și Rusia (cu forţele AvtoVAZ). În același timp, Datsun nu a reușit să aibă succes în niciuna dintre regiunile strategice, deși motivele au fost diferite. În Rusia, diferențele prea mici între Datsun-uri și modelele originale Lada au fost afectate, deși prețurile au diferit semnificativ. 

Mașinile pentru India și Indonezia nu aveau gemeni, dar s-au dovedit a fi prea simple și inestetice chiar și pentru publicul local, plus că a fost o problemă cu rețeaua de dealeri. Iar după arestarea lui Carlos Ghosn în toamna lui 2018, Datsun-ul pe care l-a supravegheat s-a trezit în dizgrație față de noua conducere, iar soarta mărcii a fost inevitabil decisă.

În primăvara anului 2020 o fabrică din Indonezia a fost oprită și închisă. La sfârșitul aceluiași an, AvtoVAZ a încetat producția modelelor Datsun on-DO și mi-DO: între 2014-2020 au fost produse aproximativ 145.000 vehicule. 

Piaţa din India a ţinut marca la suprafaţă cel mai mult timp, deși doar 4.296 de vehicule au fost vândute acolo anul trecut. Producția de hatchback-uri Datsun Go a fost oprită în 2021, iar abia acum câteva zile producția ultimului, celui mai compact și mai ieftin model Datsun redi-Go, a fost oprită la uzina din Chennai. Dealerii locali vând acum toate mașinile pe care le au în stocuri cu reduceri, activitate care va dura alte câteva luni.

Datsun a fost fondată în îndepărtatul 1931 şi tot de Nissan a fost eliminată în 1986.

Cmentariile sunt închise