(video) Echipa Audi Sport la Raliul Dakar: rezultate individuale bune și dificultăți neprevăzute

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Eforturile au dat roade: echipa Audi Sport a marcat până la final ediția de anul acesta a Raliului Dakar, prin inovație și prin performanțe avansate, în ciuda impedimentelor. Automobilul electric de curse Audi RS Q e-tron a repurtat un total de 14 locuri pe podium la etape în cele 15 zile de concurs, inclusiv prologul. Mai mult, în premieră, piloții prototipului Audi au condus timp de 3 zile raliul din Arabia Saudită!

Şi parcă era deschisă o cale spre victorie, cel puţin aşa părea în primele zile ale maratonului, dar o serie de pene de cauciuc, de retrageri cauzate de accidentele suferite de Carlos Sainz/Lucas Cruz și Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger, precum și pierderile considerabile de timp ale echipei Mattias Ekström/Emil Bergkvist, au adus echipa pe locul 14.

După prolog, clasamentul a fost condus de Mattias Ekström/Emil Bergkvist, iar apoi Carlos Sainz/Lucas Cruz au fost în următoarele două zile pe primul loc. Dar cele tocmai 14 pene de cauciuc din primele patru etape de deșert au afectat toate cele trei echipe de piloți și au costat timp valoros.

Situația a fost apoi destabilizată și mai mult, când Carlos Sainz și-a avariat suspensiile în bolovanii din a treia etapă și apoi în accidentul din a șasea etapă. La fel, o piatră ce nu a fost vizibilă sub praful din deșert a distrus suspensiile lui Mattias Ekström în a șaptea etapă.

De 14 ori câștigător de Dakar, Stéphane Peterhansel nu mai era în cursă la momentul respectiv. După ce a sărit de pe o dună, mașina sa a aterizat atât de dur, încât copilotul lui, Edouard Boulanger, a fost dus la spital cu dureri de spate Leziunea vertebrală constatată acolo a fost apoi tratată în Germania, de medici specializați.

Cu o zi înainte de retragere, copilotul francez și colegul său, de asemenea, francez ocupau încă o promițătoare poziție doi la general. Ei erau urmați de echipa Audi Carlos Sainz/Lucas Cruz, pe locul patru.

„Dar după aceea toate au părut că se întorc împotriva noastră anul acesta. Întreaga echipă a fost bine pregătită, dar cele două accidente ne-au împiedicat să ajungem la finiș. Uneori așa este în motorsport, din păcate”, a rezumat Carlos Sainz situația. Spaniolul și copilotul său Lucas Cruz au ajuns de cinci ori în top trei în clasamentul etapelor, până la momentul la care au fost nevoiți să se retragă.

De aceea, toate speranțele au fost orientate spre Mattias Ekström/Emil Bergkvist. Suedezii ce sunt abia la a treia lor participare la Dakar au reușit să fie cea mai bună echipă Audi din acest an și să ajungă la linia de finiș a acestei competiții dure, în urma parcurgerii a peste 4.200 de kilometri de etape speciale și a în total aproape 8.900 de kilometri.

A fost cu mare succes, căci începând cu a noua etapă, scandinavii s-au situat în top patru, de șase ori consecutiv. Pe dunele dificile din deșertul Empty Quarter, în 12 și 13 ianuarie, Ekström/Bergkvist au ajuns chiar pe locurile trei și respectiv doi, chiar dacă nu au putut beneficia de service-ul de seară. Per total, ei au urcat de șase ori în top trei în clasamentul la etape pe parcursul Raliului Dakar 2023. Situându-se cu aproape șase ore în spate în urma reparațiilor la propria lor mașină, dar și ca urmare a ajutorului acordat colegilor lor de echipă din mașina pilotată se Sainz, ei au încheiat concursul pe locul 14 la general.

Ghinion pentru acest an, însă există deja confirmarea că eforturile vor continua şi la anul!

Cmentariile sunt închise