(video) Premieră la Chicago Auto Show: Noul Toyota Grand Highlander

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Toyota a pregătit o ofertă pentru cei care văd modelul Highlander prea mic, iar Sequoia prea mare. Noul Grand Highlander şi-a făcut debutul la Salonul Auto de la Chicago, care şi-a deschis de astăzi uşile. Noul SUV este conceput pentru a completa gama americană a companiei și a concura cu mașini atât de mari precum Chevrolet Traverse sau Honda Pilot.

Caracteristici cheie:

  • Din start se menţionează că acesta nu este doar un Highlander întins, ci un model independent cu design original dezvoltat în studioul californian Calty Design Studios.
  • Nu există nicio legătură în ceea ce privește elementele caroseriei, deși cele două modele se bazează pe una şi aceeaşi platformă modulară TNGA-K cu un motor poziționat transversal. Grand Highlander poate avea jante cu diametru de 18-20 inchi.
  • Deocamdată Toyota nu a publicat dimensiunile generale ale noutății, dar diferența dintre actualul Highlander și noul Grand Highlander poate fi apreciată după un alt parametru. În America se obișnuiește să se măsoare volumul total al habitaclului, iar dacă pentru un Highlander obișnuit este de 4.092 de litri, atunci pentru Grand Highlander este de 4.332 litri.
  • Marea diferență este însă într-un al treilea rând de scaune cu drepturi depline, pe care pot sta pasageri adulți, lăsând în același timp un spaţiu decent pentru bagaje. De aceea, Grand Highlander are un acoperiș aproape plat care nu coboară spre spate. 
    • Volumul din spatele celui de-al treilea rând este de 595 de litri, conform metodei americane de măsurare SAE (de la podea la tavan), comparativ cu cei 453 de litri ai lui Highlander.
    • Cu scaunele de pe al doilea și al treilea rând rabatate, volumul portbagajului creşte până la 2.761 vs 2.387 de litri.
    • Al treilea rând de scaune este proiectat pentru trei pasageri, astfel că la momentul achiziţiei se poate alege o configurație cu opt sau şapte locuri. În primul caz, o banchetă este instalată pe al doilea rând, iar în al doilea scaune separate cu reglaje individuale.
  • Modelul se laudă cu tocmai 13 suporturi pentru pahare și sticle, plus şapte porturi USB Type-C. Iar în nişa de sub cotiera centrală poate încăpea liber o tabletă. Există evident şi un încărcător wireless.
  • Echiparea de bază include un sistem multimedia cu un ecran de 12.3 inchi, asistent vocal și un hotspot Wi-Fi printr-un modem 4G pentru până la cinci dispozitive, scaune frontale reglabile electric, hayon acţionat electric și un complex de asistenți electronici Toyota Safety Sense 3.0. 
    • Printre opțiuni se numără panoul de bord digital (tot de 12.3 inchi), un head-up display, o oglindă retrovizoare digitală, un set de camere panoramice, un acoperiș panoramic, volan încălzit, scaune încălzite şi ventilate pe al doilea rând, o priză de 1.500W, un sistem audio JBL Premium cu 11 difuzoare, etc.
    • Echipările disponibile: XLE, Limited și Platinum.
  • Toyota Grand Highlander este oferit cu trei sisteme de propulsie. Două se găsesc identic pe actualul Highlander: benzinarul turbo de 2.4 litri (269 CP) + cutie automată cu opt trepte și un sistem hibrid (246 CP) care include un benzinar natural aspirat de 2.5 litri, un electromotor și un variator electromecanic. Ambele opțiuni pot fi combinate cu tracţiune faţă sau integrală, deşi în cazul motorizării hibride un agregat electric suplimentar este montat pe puntea din spate pentru a oferi AWD.
  • Sistemul de propulsie de top este Hybrid MAX, folosit şi de noul Crown. Un motor turbo pe benzină de 2.4 litri funcționează în tandem un motor electric şi o cutie automată cu şase trepte. Standard vine combinat cu AWD. Produce în total 367 CP şi 542 Nm de cuplu. O astfel de maşină poate face 0-97 km/h în 6.3 secunde şi tracta fără probleme o remorcă de 2.3 tone.
  • Toate cele trei opțiuni de propulsie vin cu trei moduri de conducere (Sport, Eco, Normal) pentru a face şofatul mai antrenant, în timp ce un sistem Multi-Terrain Select cu trei moduri suplimentare (Mud & Sand, Rock & Dirt, Snow) sunt oferite pe modelele cu AWD și Hybrid MAX.
  • Grand Highlander, în versiunile sale hibride, va fi al doilea vehicul Toyota care va purta noua insignă „Beyond Zero”, după noul Prius, pentru a marca un efort global pentru atingerea neutralității carbonului în produsele Toyota, producție și nu numai.

Noul Toyota Grand Highlander va fi construit în aceeași fabrică Toyota din Indiana, unde este produs Highlander-ul obișnuit. Începutul vânzărilor este programat pentru această vară, perioadă de timp în care vor fi disponibile şi preţurile.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise