(video) Premieră mondială: Noul Maserati Grecale Folgore – primul SUV electric al mărcii
Maserati a folosit salonul Auto Shanghai 2023 pentru a-şi introduce în premieră mondială primul SUV electric. Modelul Grecale Folgore ajunge pe piață la un an după lansarea versiunilor pe benzină/hibride.
Caracteristici cheie:
- Este proiectat, dezvoltat și produs în întregime în Italia.
- Are un şasiu modular cu o baterie de 105 kWh în podea şi un sistem electric de 400V. Pe fiecare punte stă câte un EDM de 205 kW, formându-se astfel un sistem AWD twin motor.
- Fiecare EDM integrează: un motor electric, un invertor de înaltă tensiune, o mini cutie de viteze cu o singură treaptă şi un diferențial.
- Ambele EDM-uri sunt suspendate în interiorul subcadrelor din față și din spate prin bucșe elastice în mai multe etape pentru a netezi toate modurile de vibrație.
- În total spre roţi ajung 410 kW (echivalentul a 557 CP) şi 820 Nm de cuplu.
- Cu astfel de forţe şi o greutate de 2.5 tone poate face 0-100 km/h în 4.1 secunde şi atinge maximum 220 km/h.
- Bateria suportă încărcare AC cu 22 kW şi rapidă DC cu până la 150 kW (20-80% în 29 de minute sau un range de 100 km în jurul a 10 minute de stat în priză). Autonomia-i estimativă declarată este de până la 500 km.
- Foloseşte fără alternative o suspensie cu amortizoare adaptive active şi arcuri pneumatice. Pe partea de frână, are discuri ventilate de 350 mm pe toate roţile, cu etrieri frontali de la Brembo şi posteriori de la Continental. Mărimea jantelor variază de la 19 la 21 inchi, toate având un design aerodinamic.
- Vine cu o vopsea exterioară exclusivă – Rame Folgore, iar în habitaclu cu ECONYL®, o fibră nouă cu o estetică unică: un nailon regenerat realizat prin recuperarea deșeurilor de nailon – cum ar fi plasele de pescuit din oceane și acvacultură, resturile de țesături de la mori și covoarele destinate depozitului de deșeuri – și transformarea acestuia în fire de nailon de calitate virgină pentru industria modei și a interiorului.
- În față, Grecale Folgore rămâne “unic prin design”, cu o grilă inversată modificată pentru răcire, așa cum cere un vehicul electric. Noua fascie frontală a lui Folgore este inspirată de versiunea Trofeo.
- În exterior, longevitatea vizuală a modelului îl face recunoscut și contemporan. Designul aero este atotcuprinzător, pentru a obține un coeficient de rezistență țintă competitiv (Cx), alături de difuzorul spate reproiectat.
- Grila specială are inserții negre lucioase pe o bază neagră ușor anodizată. Splitterele, mânerele ușilor, ramele geamurilor și fustele laterale sunt, de asemenea, finisate în negru lucios. Insignele și etrierele de frână sunt în nuanţa cuprului, în timp ce prizele de aer laterale sunt iluminate.
- Interiorul se distinge prin matlasarea definitorie Folgore în relief de pe planșa de bord și ornamentele interioare distinctive carbon copper 3D touch, subliniate de luminile de ambianță. Scaunele sport reglabile electric în 14 direcţii, în combinație cu tehnica inovatoare de lasering, mai oferă încălzire şi ventilare. Cu ECONYL s-au mai acoperit tavanul şi covorul.
- Asistentul inteligent MIA Maserati a fost optimizat pentru Grecale Folgore, oferind experienței digitale un dinamism de neegalat și rafinament grafic.
- În rest împarte aceleaşi dotări şi cockpit digital cu maşina cu motorizări cu ardere internă.
- Pentru a face experiența de condus mai imediată și pentru a permite șoferului să configureze mașina în funcție de nevoile sale, versiunea 100% electrică a modelului Grecale vine cu patru moduri de conducere diferite: MAX RANGE, GT, SPORT, OFFROAD. Reglajele se pot face prin intermediul selectorului de pe volanul negru forjat, cu piele perforată și buton albastru de pornire.
- Modul MAX RANGE, în care mașina atinge autonomia maximă prin aplicarea strategiilor de economisire a energiei, este recomandat de activat atunci când bateria scade sub 16% și nu există puncte de încărcare în apropiere. Viteza maximă se limitează la 130 km/h, se reduce răspunsul pedalei de accelerație și se limitează puterea climatizării.
- Maserati Grecale Folgore mai este echipat cu precondiționare automată a bateriei, o pompă de căldură şi o cartografiere dinamică a autonomiei (distanța maximă care poate fi parcursă este afișată pe hartă și este actualizată în timp real în funcție de starea încărcării și de stilul de conducere al şoferului).
Preţul de start al noului SUV electric nu a fost anunţat deocamdată, însă cu siguranţă va fi mai scump decât Grecale Trofeo, care costă în Italia practic 120.000 de euro fără opţiuni.
În acelaşi stand al companiei de la Auto Shanghai, pe lângă noul MC20 Cielo, se prezintă şasiul viitorului MC20 Cielo Folgore. Conţine un monococ de carbon, derivat din cel al lui MC20 cu motor pe benzină, proiectat de inginerii Maserati cu sprijinul Dallara. Monococul este 100% din fibră de carbon pentru a reduce la minimum greutatea.
Arhitectura și geometria monococului sunt aceleași pentru toate cele trei versiuni ale MC20, dar diferă în distribuția fibrei și straturilor de carbon, pentru a oferi caracteristici structurale diferite: accentul pentru coupe va fi pus pe uşurinţă și performanță, decapotabila necesită o rigiditate torsională mai mare datorită absenței unui acoperiș, iar versiunea electrică va avea o rezistență generală mai mare și o protecție sporită pentru zona bateriei.
Bateria va fi una de înaltă tensiune, 100% dezvoltată de inginerii Maserati Innovation Lab, fiind alcătuită din celule ultra-rapide şi funcționând pe o arhitectură electrică de 800V. În ce priveşte motoarele, va oferi standard o soluţie tehnică unică în segment: unul pe puntea din faţă şi două pe cea din spate, asigurând AWD şi vectorizarea cuplului complet printr-un sistem inovator de control al vehiculului.
Şi, un vuiet special va continua să fie o caracteristică emblematică pentru Maserati: oricine se află la bordul unui Maserati, fie şi electric, trebuie să audă întotdeauna sunetul inconfundabil al motorului său.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise