Surpriza pe care probabil o va aduce 2024: Taxa de drum pentru deţinătorii de autovehicule electrice

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(update 20.07.2023) Parlamentul a votat într-un final pentru:


În proiectul Hotărârii de Guvern prin care se vor modifica actele normative ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024, emis spre consultări publice de către Ministerul Finanțelor, am mai identificat o surpriză.

Proiectul prevede modificarea articolului 336 din Codul fiscal prin introducerea noțiunii de „autoturism” și modificarea noțiunilor de „motocicletă” și „moped, scuter, motoretă” în vederea aplicării taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova şi asupra mijloacelor de transport electrice!

La momentul de faţă deţinătorii unor astfel de autovehicule sunt scutiţi de plata acestei taxe.

Articolul 336 se va completa cu punctul 21) cu următorul cuprins:

  • 21) Autoturism – vehicul rutier cu cel puţin patru roţi şi o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, care este construit şi echipat pentru transportul de persoane şi care are cel mult 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto;

Iar punctele 10) și 101) vor avea următorul cuprins:

  • 10) Motocicletă – autovehicul cu două roţi, cu sau fără ataş, având motor electric sau o capacitate cilindrică a motorului mai mare de 50 cm3, precum şi autovehicul cu trei roţi simetrice faţă de axa sa longitudinală (motocar), având motor electric sau capacitatea cilindrică a motorului mai mare de 50 cm3 şi masa echipată mai mică de 400 kg.
  • 101) Moped, scuter, motoretă – autovehicul cu două sau trei roţi a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h, care este echipat cu un motor electric sau motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm3, şi a cărui masă nu depăşeşte 350 kg.

Astfel, se propune completarea Anexei nr.1 la titlul IX cu punctele (11),  (21) și (8) cu următorul cuprins:

Actualmente, cadrul normativ nu reglementează cote de impunere aferente taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova pentru motociclete, mopede, scutere, motorete, autoturisme complet electrice, similar celor cu motoare cu ardere internă, specificate la pct. 1 și 2 din Anexa nr. 1 la Titlul IX din Codul fiscal.

În acest sens, conform celor relatate în nota informativă a proiectului, modificarea propusă are drept scop asigurarea respectării principiului echității fiscale în cazul uneia și aceleiași categorii de subiecți ai impunerii cu această taxă.

Totodată, în cazul motocicletelor, mopedelor, scuterelor, motoretelor, cotele taxei se propun a fi similare celor specificate la pct. 1 din Anexa nr.1 la titlul IX al Codului fiscal, cu aplicarea acestora per unitate de transport. În cazul autoturismelor, cotele taxei se propun a fi similare celor specificate la pct. 2 din anexa cu referință, cu aplicarea acestora corespunzător masei totale a autoturismului.

Actualele taxe (anuale) pentru folosirea drumurilor din Moldova pentru maşinile înmatriculate local:

Cmentariile sunt închise