Moldova: Din 2024 vor plăti taxa de drum şi utilizatorii de maşini electrice

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

La sfârşitul lunii mai v-am anunţat că autorităţile urmează să modifice legea şi să-i oblige şi pe deţinătorii de maşini electrice să achite taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicule, cunoscută mai simplu în popor drept taxa de drum. Imediat după, un deputat din Parlament a reacţionat într-un comentariu la postarea noastră şi a spus că ideea nu va trece, însă până la urmă nu s-a mai reuşit abrogarea acestei prevederi.

Deşi deputatul Dorian Istratii a înaintat un amendament pentru a doua lectură, în care a cerut anularea implementării taxei de drum pentru cei ce utilizează electromobile, aducând şi câteva argumente, Guvernul a fost cel care a spus NU în ziua de miercuri, iar joi Parlamentul a luat act de această decizie, votând în lectură finală Politica Bugetar-Fiscală pentru anul 2024.

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2023/07/205.2023.amendament.Dep_.Istratii-D.pdf”]

Executivul, din numele Ministerului Finanţelor, autorul ideii cu taxa de drum pentru electromobile, a declarat următoarele drept răspuns la amendamentul deputatului:

Cu referință la Amendamentul DI nr. 02/03 – 99 din 03 iulie 2023 cu privire la abrogarea din Art. II din proiect a pct.82 nu se acceptă. Este de menționat că, mecanismul propus are drept scop asigurarea respectării principiului echității fiscale prevăzut la art.6 alin.(8) lit.c) din Codul fiscal. Or, respectarea principiului echității fiscale urmărește tratarea egală a persoanelor fizice și juridice care activează în condiții similare, în vederea asigurării unei sarcini fiscale egale.

În contextul în care esența taxei pentru folosirea drumurilor de către vehicule înmatriculate în Republica Moldova reprezintă o plată pentru utilizarea infrastructurii rutiere aplicarea acesteia nu trebuie divizată având la bază principiile decarbonizării mediului ambiant. Mai mult ca atât, taxele rutiere sunt în prezent o sursă de venit pentru Fondul rutier, adică pentru întreținerea infrastructurii de drumuri de către cei care le utilizează, iar începând cu 2022 taxele rutiere constituie surse a veniturilor autoritățile publice locale în cuantum de 100% din volumul total al taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova.

Prin urmare, măsura propusă reprezintă o soluție plauzibilă pentru eliminarea inechități fiscale și majorarea autonomiei financiare a autorităților publice locale de nivelul întâi.

Iată şi părerea Ministerului Infrastructurii la subiect, începând cu sfârşitul primei pagini, care a venit şi cu o propunere bizară în ultimul alineat:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2023/07/amendament-ministerul-infrastructurii.pdf”]

Astfel fiind spuse, de la 1 ianuarie 2024, deţinătorii de maşini electrice vor fi nevoiţi să achite următoarea taxă de drum, în funcţie de greutate:

Cmentariile sunt închise