ANRE anunţă că prețurile la carburanți au intrat într-o curbă de scădere. Cel al motorinei coboară sub 31 lei

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a Republicii Moldova atestă în ultimele zile o tendință de descreștere a cotațiilor la bursele internaționale la produsele petroliere!

Astfel, cotațiile Platts au înregistrat o ușoară scădere pe parcursul săptămânii precedente care se menține și săptămâna curentă, ajungând la prețul de circa 1211 $/tonă pentru benzină și circa 1179 $/tonă pentru motorină, înregistrând o scădere cu aproximativ 145 $/tonă pentru benzină și, respectiv, cu 73 $/tonă la motorină.

Conform mecanismului actual de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, curba respectivă este reflectată fidel în prețurile pentru carburanți la stațiile de alimentare din țară. ANRE reiterează faptul că mecanismul actual de formare a prețurilor generează prețuri corecte și transparente, care reflectă atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere.

În aceste condiții, pornind de la algoritmul de stabilire a prețurilor bazat pe valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, pentru ziua de 07.07.2022 sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

  • Pentru benzină COR 95 – 32.56 lei/litru (-27 bani).
  • Pentru motorină – 30.82 lei/litru (-36 bani).

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/