Audi a preluat echipa Sauber și va intra cu toate forțele în Formula 1 din 2026

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Chiar dacă de mai mulți ani se tot discută despre intrarea Audi în Formula 1, abia acum a fost anunțată concret modalitatea prin care marca germană de automobile va intra în Marele Circ.

Audi F1 va fi condusă de Oliver Hoffman
Oliver Hoffmann, Membru al Consiliului Director al AUDI AG.

Audi a preluat integral echipa elvețiană de Formula 1 Sauber (deși anterior a fost anunțat doar un parteneriat) și o va transforma într-o echipă oficială susținută de marca cu patru inele. Astfel, producătorul german va avea acces la toată tehnologia necesară monoposturilor de Formula 1. De asemenea, marca germană va susține financiar și logistic echipa.

Oliver Hoffman, directorul de dezvoltare al mărcii Audi, va fi șeful programului F1. Pe de altă parte, Andreas Seidl, care este deja la Sauber, va prelua funcția de șef de echipă.

Născut în Passau, Germania, Andreas Seidl și-a început cariera în programul BMW de Formula 1. A fost și director al operațiunilor de curse în timpul petrecut acolo. În calitate de director de echipă, Seidl a sărbătorit multe campionate mondiale și trei victorii generale la prestigiosul Le Mans. Din 2019 până în 2022, Seidl a fost Team Principal al echipei McLaren Formula 1, înainte de a prelua funcția de CEO al Sauber Group în 2023.

Această nouă activitate l-a atras în carusel și pe Gernot Doellner, CEO-ul companiei Audi, care va coordona departamentul de dezvoltare tehnică. Anterior, acest departament fusese condus de Hoffman.

Audi a declarat că atât consiliul său director cât și cel al Volkswagen au votat preluarea echipei Sauber. Aceasta va fi procurată de la Islero Investments, deținută de miliardarul suedez Finn Rausing. Audi a început acest proces de achiziție încă din ianuarie 2023. De asemenea, în august 2022, Audi anunța că va veni ca producător de motoare în Formula 1. Intrarea oficială în competiție va avea loc în 2026.

Audi și prezența în motorsport

Compania germană are un lung istoric în motorsport. Nu ne referim aici doar la echipa de raliuri care a dominat în anii ’80. Ne referim la monoposturile dezvoltate de Audi alături de Horch, DKW și Wanderer. Cele patru mărci, de altfel, formează cele patru inele ale actualei mărci Audi. Monoposturile germane cu această siglă au concurat începând cu 1934 și aveau motor central. Era o mare inovație pentru acele vremuri.

După experiența din cursele de raliu, a urmat experiența din cursele de anduranță. Audi a câștigat de 13 ori cursa de 24 de ore de la Le Mans. Cu acest palmares se află pe locul doi în istoria competiției din Franța. Pe prima poziție se află Porsche cu 19 victorii, și în fața lui Ferrari cu 10 cupe. De asemenea, în Campionatul Mondial de Anduranță (WEC) are două cupe în palmares. Pe lângă acestea mai are și nouă titluri în Campionatul German de Turisme, DTM.

După epopeea din Campionatul Mondial de Raliuri, constructorul german s-a dedicat altor activități de motorsport. Una dintre acestea a inclus programul celebrei curse Paris-Dakar. Acolo au obținut un rezultat istoric cu Carlos Sainz la volan. Dar toate aceste evenimente lovesc în fața provocărilor din Formula 1. Acolo se află deja Mercedes-Benz care a acumulat deja zece titluri mondiale. Ce-i drept, ultimul l-a luat în 2021, deci nu este foarte sigur că va reuși o performanță în 2026 când va intra Audi în Marele Circ.

Se zvonește că actualul pilot al Scuderia Ferrari, Carlos Sainz, va trece de partea Audi F1.

Cmentariile sunt închise