Cine va ocupa locul lui Hamilton în echipa Mercedes-AMG F1? 3+1 nume vehiculate

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Adevărate subiecte intrigante pentru creatorii Formula 1: Drive to Survive, un serial ce arată culisele acestui campionat sportiv de top. După ce Lewis Hamilton și-a anunțat trecerea de la Mercedes-AMG la Scuderia Ferrari din 2025, știre care a uimit multă lume, la ordinea zilei sunt acum alte două subiecte fierbinți.

Scandalul intern de la Red Bull Racing și cine ar putea fi noul pilot Mercedes-AMG?!

Toto Wolff și pilotul Mercedes-AMG Lewis Hamilton // FOTO: planetf1.com
Toto Wolff și pilotul Mercedes-AMG Lewis Hamilton // FOTO: planetf1.com

Pe scurt despre situația de la RBR:

Red Bull traversează o perioadă de glorie absolută din punct de vedere sportiv. Prima cursă din 2024 a confirmat că echipa austriacă este în continuare într-o ligă proprie. Probabil că va fi o formalitate ca Max Verstappen să câștige al patrulea titlu mondial la rând, iar echipa să ia din nou Cupa Constructorilor.

Totuși, în garajul echipei tensiunea este la cote nemaiîntâlnite, iar situația riscă să se transforme într-un adevărat război intern. Christian Horner a fost acuzat de conduită necorespunzătoare de către o angajată, dar a fost declarat nevinovat cu numai o zi înainte de startul Marelui Premiu al Bahrainului. Însă nu s-a terminal totul așa de simplu.

În ziua primelor antrenamente, padocul a fost șocat după ce un email care conținea documente incriminatoare la adresa lui Horner (schimburi de mesaje și fotografii pe whatsapp cu angajata care l-a reclamat, fie ele autentice sau nu) a fost trimis de la o adresă anonimă mai multor oameni din conducerea FIA, șefilor altor echipe de Formula 1 și tuturor instituțiilor media acreditate.

„În urma recentei anchete și declarații ale celor de la Red Bull, veți fi interesați să vedeți materialele atașate”, a fost mesajul care a însoțit mailul care “a aruncat în aer” garajul celor de la Red Bull. Horner a evitat să comenteze pe subiect, dar se pare că tensiunea a atins cote uriașe în sânul echipei.

După victoria lui Verstappen din Bahrain a devenit cert că în cadrul fromației austrice există o ruptură.

Presa de specialitate a scris încă de zilele trecute că la Red Bull s-a format o tabără care îl vrea plecat pe Horner. Printre inițiatorii puciului s-ar număra și Jos Verstappen, tatăl lui Max. Acesta nu s-a mai ascuns după cuvinte și a dat de înțeles că cel mai bine pentru echipă ar fi ca Horner să demisioneze. De altfel tensiunea va plana în continuare și asta va afecta bunul mers al lucrurilor.

„Există tensiune aici cât timp el rămâne pe poziție. Echipa riscă să fie sfâșiată. Nu se poate merge înainte în aceste condiții. Situașia va exploda. El joacă rolul victimei, când el este cel care provoacă problemele”, a spus Jos Verstappen, citat de motorsport.com.

Toto Wolff, șeful echipei Mercedes-AMG, a spus că nu vrea să pară că se implică personal în polemica de la echipa rivală. Dar a subliniat că e nevoie urgentă de intervenția FIA pentru că această controversă depășește granițele Red Bull și riscă să afecteze imaginea Formula 1 ca sport.

„Să vedem unde va ajunge în următoarele zile. Sper foarte mult ca organul de conducere și deținătorul drepturilor comerciale din Formula 1 să pună busola corect. În momentul în care continuăm să ne întrebăm cum a fost gestionat acest lucru, probabil că nu face deloc bine întregii probleme, pentru că atunci s-ar putea vedea că este vorba doar despre o luptă pentru putere în cadrul Formula 1.

De aceea chestiunea nu ar trebui să fie lăsată doar în mâinile echipei Red Bull. Este un subiect mult mai mare decât atât și nu vreau să dramatizez întreaga situație, să pară că un om de la Mercedes vorbește despre cei de la Red Bull”, a spus Wolff, citat de Daily Mail.

Sursa citată notează că Horner nu mai este sprijit total în cadrul Red Bull. Acesta s-ar fi certat drastic cu Jos Verstappenn vineri seara, după calificările din Bahrain, și s-au despărțit printr-o strângere de mână foarte rece.

Englezii susțin că Horner este convins că Verstappen senior a orchestrat o campanie pentru a-l denigra în ultimele săptămâni. Totodată, Horner bănuiește că tatăl lui Max ar fi chiar implicat în scurgerea mailului cu documentele care îl incriminează.

Rugat să comenteze acest aspect, Jos Verstappen a negat complet: „Nu ar avea sens. De ce aș face asta când lui Max se descurcă atât de bine aici?”.

Ce ține de noul pilot Mercedes-AMG, acum în presă se vehiculează trei nume celebre:

1. Sebastian Vettel

Vettel a declarat vineri pentru ziarul Neue Zurcher Zeitung că a fost surprins, la fel ca mulţi alţii, de decizia lui Hamilton de a se despărţi după 12 ani de Mercedes-AMG, pentru a concura sub culorile Ferrari începând din 2025.

„Toto Wolff, directorul echipei Mercedes, nu m-a sunat, dar am avut câteva schimburi de mesaje. Dar aceasta nu este o problemă pentru mine acum, pentru că, la 36 de ani, am tot timpul din lume”.

Germanul a câştigat cu Red Bull cele patru titluri mondiale din palmaresul său între 2010 şi 2013. El a plecat apoi la Ferrari, unde nu a mai cunoscut însă acelaşi succes, încheindu-şi cariera la Aston Martin după sezonul 2022.

Vettel a mai spus că a învăţat multe despre sine după retragere şi că nu caută în acest moment în mod activ o revenire la cursele de Formula 1. „Momentan mă descurc foarte bine fără să pilotez în Formula 1”. Dar a recunoscut că există şi posibilitatea să se răzgândească în viitor: „Nu este un ‘nu’ definitiv, dar nici un ‘da’ definitiv.”

Mercedes-AMG nu a anunţat deocamdată un succesor pentru Lewis Hamilton. Toto Wolff, confruntat cu speculaţiile referitoare la Sebastian Vettel sau la Mick Schumacher (unii vorbesc și despre Esteban Ocon), a spus că nu vrea să urmeze nicio idee romantică de a avea un pilot german la marca germană.

Mick Schumacher, care nu a avut loc în 2023 pe grila Marelui Circ, este în prezent pilot de rezervă la Mercedes. El este fiul septuplului campion mondial Michael Schumacher.

2. Fernando Alonso

Numele lui Alonso este menționat atât de des în ultima vreme. Iar posibilitatea ca el să meargă la Mercedes-AMG este tot mai mare, anunță Marca. În echipa Mercedes există deja un talent atât de promițător precum Kimi Antonelli, iar pe lista lor îl au și pe Mick Schumacher în rolul de rezervă. Dar adevărul este că Fernando garantează rezultate imediate, iar opțiunile menționate sunt mai riscante.

Când s-a știut că Hamilton merge la Ferrari, Jenson Button a spus deja că i-ar plăcea să-l vadă pe Fernando la Mercedes. Acum, cel care a urmat această linie de gândire este Oscar Piastri. Pilotul McLaren a îndrăznit să prezică în timpul testelor din Bahrain că “Alonso va merge la Mercedes”.

Deși Alonso va începe sezonul 2024 fără să știe unde va concura anul viitor, acesta este ceva care nu pare să-l deranjeze pe asturian. Lucrul esențial pentru spaniol este să fie competitiv.

„Red Bull este în față, ritmul lor este destul de feroce. Sunt câteva echipe în grupul de urmărire: Ferrari arată bine, noi (n.r. Mercedes) arătăm bine și suntem atenți la Alonso, care a avut un ritm de cursă destul de bun în timpul testelor. Asta ar fi bănuiala mea despre cei trei urmăritori Red Bull (Mercedes, Ferrari și Fernando)”, a indicat directorul tehnic al echipei Mercedes, potrivit sursei citate.

3. Max Verstappen – da, da, bine ați citit!

Echipa de Formula 1 Mercedes-AMG ar putea profita de tensiunile de la rivala Red Bull, legate de situația cu Christian Horner. Și ar putea încerca să-l atragă pe Max Verstappen, a anunţat revista germană Auto Motor Sport.

Sub contract până în 2028 cu Red Bull, Verstappen are maşina de care are nevoie pentru a continua să domine acest sport. Dar tatăl său, Jos Verstappen, a dezvăluit în weekend că echipa Red Bull riscă „să se destrame”. El a spus: „Va fi tensiune în echipă atâta timp cât el (managerul general Christian Horner) rămâne pe loc. Asta nu poate continua ca până acum, va exploda. El joacă rolul victimei în timp ce el este omul aflat la originea problemelor”.

Auto Motor Sport mai precizează că Helmut Marko, unul dintre oficialii Red Bull, ar fi îngrijorat în legătură cu viitorul lui Adrian Newey, directorul tehnic al acestei echipe, şi în legătură cu Ford, care va fi partenerul pentru motoare.

Mutarea lui Max Verstappen către Mercedes, ca urmare a tensiunilor interne din garajul Red Bull, poate reprezenta o adevărată lovitură de teatru în Formula 1!

Toto Wolff, șeful echipei din Germania, a fost întrebat dacă olandezul poate veni în locul lui Hamilton la anul. Răspunsul său a lăsat loc de interpretări.

Astfel, există o oarecare posibilitate ca fanii sportului cu motor să fie martori la două mutări șocante în decurs de un singur an. Întâi Hamilton la Ferrari, iar acum Verstappen la Mercedes!

La prima cursă a sezonului, în Grand Prix-ul Bahrainului, Wolff a fost văzut dialogând cu Jos Verstappen, o scenă ce a lăsat și mai mult loc de interpretări privind o posibilă mutare a olandezului în monopostul Mercedes. Când a fost întrebat ce a vorbit cu tatăl triplului campion mondial, șeful echipei din Germania a ținut să vorbească la superlativ despre Max:

Îl cunosc pe Jos de 25 de ani, cu suișuri și coborâșuri. Pur și simplu l-am felicitat pentru realizările fiului său. Max pilotează în propria sa galaxie”, a spus Wolff, potrivit publicației Express.

Evident, Toto nu a scăpat fără să fie întrebat dacă Verstappen îi va lua locul lui Hamilton la Mercedes la anul. Răspunsul său a generat intrigi: „Totul este posibil!” Replica sa este una extrem de interesantă, ținând cont că de obicei, oamenii aflați la conducerea echipelor se feresc să ofere răspunsuri privind anumite transferuri. Mai ales când vine vorba despre piloți care mai au mulți ani de contract cu echipa lor.

Rămâne de văzut cum va escalada situația de la Red Bull și dacă tensiunile interne îl vor face pe Verstappen să ia o decizie. Una care ar schimba total fața Formula 1.

4. Sub semnul întrebării – Carlos Sainz junior

Carlos Sainz poate merge în teorie la Mercedes-AMG în locul lui Hamilton. Însă acolo sunt puține șanse ca el să fie pilotul principal în detrimentul lui George Russell. O a doua opțiune pentru Sainz este să semneze cu Audi. Tatăl său ar fi pus un cuvânt după succesul personal în Dakar cu Audi. Doar că aceasta va intra în Formula 1 abia în 2026. Până atunci, ibericul ar fi nevoit să piloteze pentru Sauber, pe o mașină mai puțin competitivă.

De asemenea, s-a mai vehiculat și varianta Aston Martin. În prezent îi are piloți pe Fernando Alonso și Lance Stroll. Alonso, 42 de ani, se află la ultimul sezon cu Aston Martin dacă nu va urma o prelungire de contract.

Cmentariile sunt închise