Ce anvelope de iarnă sunt recomandate de specialiști în 2020 sau care sunt criteriile necesare de luat în considerare

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii în anumite condiții de drum, iar absența acestora înseamnă de cele mai multe ori amenzi foarte mari, precum și expunerea conducătorilor auto, a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic la situații extrem de periculoase.

Șoferii care se pregătesc cum se cuvine să întâmpine iarna nu trebuie să scape din vedere achiziția unor cauciucuri noi, mai ales dacă cele pe care le-au folosit în sezonul anterior sunt deja uzate. Modelele noi de anvelope de iarnă sunt special realizate pentru a fi rezistente în condiții dificile, oferind utilizatorilor siguranța de care au nevoie la volan, atât în condiții de asfalt umed, cât și pe gheață sau zăpadă.

În plus, legislația actuală menționează faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii când drumurile nu se pot exploata în mod evident cu unele de vară. În context, posesorii de autoturisme trebuie să şi le doteze cu un set complet atunci când temperaturile scad sub şapte grade Celsius, iar în Republica Moldova acest timp deja a venit!

FOTO: thewynngroup.com

Principalul criteriu de achiziție a anvelopelor de iarnă – dimensiunile!

Anvelopele de iarnă trebuie să fie dotate cu semnele şi simbolurile care indică modul optim de utilizare al lor. Așadar, marcajele M+S și simbolul unui fulg de nea indică faptul că anvelopa poate fi folosită numai pe timp de iarnă. Aceasta nu este o măsură a performanței sale, ci numai o certificare a utilizării acesteia.

Dimensiunile anvelopelor de iarnă sunt foarte importante, poate cel mai important criteriu de selecție. Așa cum conducătorii auto nu își aleg încălțămintea pe care o poartă la volan sau în viață de zi cu zi cu o măsură mai mare sau mai mică, nici în cazul mașinilor și anvelopelor nu trebuie să se facă excepție de la această regulă.

Dimensiunile anvelopelor se referă la: lățime, înălțime și diametru. Cei care dețin un autoturism trebuie să fie foarte atenți la lățimea cauciucului, pentru că dimensiunile pot varia, însă nu este recomandat că anvelopele să fie mai înguste decât variantele care se potrivesc mașinii/jantelor, conform dimensiunilor înscrise în cartea tehnică.

  • Lățimea anvelopei

Pe piață există anvelope cu lățimi cuprinse între 185 și 215 mm, de exemplu, corespunzând anvelopei umflate, fără sarcina de apăsare care acționează direct pe ea. Mașinile de gabarit extins, de tip cargo sau camionetă, necesită cauciucuri de iarnă mai late.

  • Înălțimea roții

Pentru autoturismele convenționale, înălțimea anvelopelor este cuprinsă în intervalul 50-65%. Este foarte important că șoferii să aleagă varianta recomandată de producătorul mașinii, putând depăși dimensiunile cu o valoare maximă de 3%, păstrându-se aceeași tracțiune și aderență.

  • Diametrul anvelopei

Diametrul anvelopei de iarnă este exprimat în inci. Cumpărătorii nu trebuie să investească în modele prea mari pentru că riscă să reducă din randament și să crească consumul de carburant.

FOTO: theherald-news.com

Rezistența anvelopei de iarnă

Rezistența anvelopei de iarnă alese este foarte importantă și redată de doi factori: indicele de viteză și indicele de sarcină. Indicele de sarcină este un criteriu demn de luat în considerare. Pentru mașinile de mici dimensiuni, pe care proprietarii nu doresc să le suprasolicite încărcându-le în exces, există posibilitatea achiziționării unor anvelope de iarnă cu un indice de sarcină cuprins între valorile 80 și 90.

Pentru vehiculele de dimensiuni mari, anvelopele de iarnă trebuie să aibă un indice de sarcină de minim 90. Indicele de sarcină este reprezentat de 2 sau 3 cifre care indică greutatea maximă suportată atunci când pneurile sunt umflate la presiunea recomandată de către producător.

Anvelopa de iarnă se alege și în funcție de indicele de viteză. Pentru conducătorii auto prudenți, acest indice nu trebuie să depășească litera Q, ce indică o viteză maximă de 160 de km/h, dar pasionații de racing sau cei care au nevoie să meargă mai repede pot alege anvelope de iarnă marcate chiar cu litera H, care indică că se pot atinge cu ele o viteză maximă de 210 km/h.

Eficiența la frânare este un criteriu important în alegerea anvelopelor de iarnă

Clasa de eficienţă la frânare este de regulă notată cu un șir de calificative de la A la F. Vehiculele mai mari au nevoie de anvelope notate cu un coeficient mai mare de aderență pe carosabilul umed, din clasele A sau B. Mașinile de dimensiuni mai mici sau medii au nevoie de anvelope de iarnă notate chiar cu indicii C sau E, considerați a fi suficient de buni.

Ținând cont de prevederile legislaţiei în vigoare, vitezele maxime admise nu ar trebui depășite de către conducătorii auto pe timp de iarnă, indiferent de cât de performante ar fi cauciucurile.

Zgomotul produs și eficienţa la consum a anvelopelor de iarnă

Aceste criterii includ cauciucurile în clasa de economie energetică, conform tiparelor exprimate în litere, unde litera A corespunde unui consum de 3 litri/100 km și litera F unui consum de peste 8 litri/100 km. Indiferent de mașina deținută, este important ca proprietarii să acorde importanță cuvenită acestui criteriu.

În ceea ce privește zgomotul produs există anvelope de iarnă care produc un zgomot puternic – care depășește 73 de decibeli, de intensitate medie – între 70 și 72 de decibeli, dar și anvelope care nu fac prea mult zgomot și sunt încadrate în valorile 68-69 decibeli. Pentru a se încadra în normele europene cu privire la poluarea fonică, anvelopele de iarnă trebuie să producă zgomot redus și mediu.

Preț și producător

Prețul anvelopei de iarnă variază în funcție de calitatea materialului încorporat, de dimensiuni, dar și de toți indicatorii de performanță menționați anterior. Cei mai mulți conducători auto se lasă păcăliți de mirajul anvelopelor de iarnă cu un preț extrem de scăzut, dar aceasta nu este cea mai bună variantă.

Desigur că Michelin, Pirelli, Nokian, Bridgestone sau Dunlop sunt foarte cunoscuţi pe această piaţă şi au cele mai bune pneuri, deoarece acești producători investesc foarte mult în dezvoltare și în realizarea de materiale noi performante, în teste în orice condiții și în fabricile lor de ultima generație.

Alegerea într-un final vă aparţine. Dacă găsiţi un model de anvelopă care v-a atras prin caracteristicile sale, nu vă grăbiţi şi nu ezitaţi, dacă tot suntem în secolul XXI, să daţi un search pe internet şi, dacă există, să citiţi păreri ale unor oameni care deja şi l-au cumpărat înaintea dvs. De asemenea, în magazinele specializate, cereţi de la consultanți toată informaţia necesară pentru a fi la curent cu toate cele pentru care urmează să vă daţi banii.

FOTO: citynews1130.com

Concluzii

Deși în Republica Moldova condițiile meteo nu diferă foarte mult de la o regiune la alta, este esențial că proprietarii autoturismelor să doteze mașinile cu anvelope de iarnă achiziționate conform criteriilor anterior menționate.

Pe piață există și anvelope all season, care se comportă foarte bine într-o varietate de condiții specifice iernilor ușoare. Însă, aceste modele nu pot concura cu anvelopele speciale pentru iarnă, care oferă performanțe maxime pentru sezonul pentru care au fost concepute.

În vederea alegerii celor mai bune cauciucuri de iarnă prețul este important, însă nu trebuie să devină cel mai important criteriu de decizie. Cauciucurile de iarnă foarte ieftine nu sunt neapărat cele mai potrivite, iar cele foarte scumpe nu sunt neapărat și cele mai bune.

Apropo, este foarte important ca proprietarii autoturismelor sa urmărească și data de fabricație a anvelopelor, pentru că acestea nu mai sunt la fel de eficiente dacă stau în condiții improprii şi de ani de zile în depozite! Eticheta obligatorie pentru produsele comercializate în UE, care indică de fapt clasa de consum de carburant şi clasa de aderenţă pe carosabil umed, precum și nivelul de zgomot produs la rulare, este un lucru important şi nu ar trebui să lipsească de pe o anvelopă de calitate.

Cauciucurile de iarnă pot avea o durata de viaţă cuprinsă între 6-10 ani în dependenţă de condiţiile de exploatare şi păstrare, însă ele trebuie schimbate mai ales dacă și-au atins limitele uzurii!

Sursă: e-transport.ro

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/