China spune că criza semiconductorilor se încheie, iar vânzările de mașini electrice nu mai au nevoie de subvenții

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În China, vânzările de vehicule electrice continuă să crească. Țara, care conduce în prezent la capitolul cerere în acest segment, înregistrează două schimbări pozitive majore în industrie, notează Bloomberg.

FOTO: Qilai Shen/Bloomberg

Cui Dongshu, secretarul general al PCA (Passenger Car Association) a declarat că vehiculele electrice produse în China nu mai au nevoie de subvenții guvernamentale. În prezent sunt suficient de ieftine pentru ca cumpărătorii să le aleagă pe picior de egalitate cu mașinile tradiționale cu motoare cu combustie internă. În plus, criteriul unui asortiment mare de modele „verzi” de pe piață joacă un rol important.

Al doilea moment pozitiv, care a fost remarcat, este sfârșitul celei mai dificile perioade a crizei semiconductorilor. Prin urmare, piața auto chineză iese din stadiul de deficit. Cererea de mașini electrice noi este în creștere, dar mașinile cu motoare cu ardere internă pierd clienți!

Luna trecută, cererea de vehicule electrice şi plug-in hybrid în China a crescut cu 18% față de octombrie, de la 321.000 la 378.000 de unități. Și dacă ar fi de comparat cu noiembrie 2020, atunci creșterea este cu 121%. Timp de 11 luni ale acestui an cetăţenii acestei ţări au achiziţionat 2.81 milioane de mașini „verzi”, iar rezultatul pentru întregul an poate ajunge la 3.3 milioane.

La cererea impresionantă au contribuit şi rezultatele vânzărilor BYD, producătorul chinez susținut de miliardarul Warren Buffett. În noiembrie a avut un rezultat deosebit de puternic, înregistrând vânzări total aproape egale cu cele ale Tesla, NIO, Li Auto și Xpeng la un loc!

Între timp, PCA constată o creștere a prețurilor la nichel, cobalt și litiu, care sunt utilizate în producția de baterii. Acest lucru se întâmplă pe fundalul faptului că în ultimii 10 ani costul bateriilor a scăzut semnificativ. În 2010, bateriile litiu-ion costau aproximativ 1.200 de dolari per kilowatt-oră, iar astăzi, în medie, 132 de dolari per kilowatt-oră.

Cmentariile sunt închise