Cotațiile bursiere la carburanți sunt tot mai mari. Ce înseamnă asta pentru consumatorii din Moldova

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a Republicii Moldova constată o creștere tot mai accentuată a cotațiilor Platts la produsele petroliere. În rezultat, carburanți la prețuri reduse nu vom vedea prea curând.

De la ultimul comunicat al ANRE de acum patru zile, cotațiile Platts au mai crescut cu 3.5% la benzină și cu 5.4% la motorină. Astfel au ajuns la 844 și 900 $/tona respectiv, înregistrând cel mai înalt nivel de la începutul anului curent.

Experții internaționali explică evoluțiile respective prin reacția piețelor globale la lipsa unor perspective imediate de încetare a focului în conflictul dintre Israel și Hamas. Au influență și atacurile trupelor militare americane de săptămâna trecută asupra unor grupuri militarizate iraniene din Orientul Mijlociu.

În aceste condiții, pentru 13.02.2024, prețurile maximale a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

  • 24.45 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+7 bani);
  • 22.63 lei/litru – pentru motorina standard (+15 bani).
Petrol din care derivă carburanți

Amintim cititorilor că prețurile carburanților se modifică zilnic, în afară de zilele de odihnă și cele de sărbătoare. Aici pe blog publicăm articole despre tarife doar dacă sunt anunțate reduceri sau scumpiri cu cel puțin 10 bani. Modificările de preț cu cel mult 10 bani le anunțăm doar pe canalul de Telegram.

De asemenea, amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară. Deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise