Daimler AG a renunţat la tot ce are legătură cu dezvoltarea şi producţia de autoturisme pe hidrogen
Concernul german Daimler AG a decis să renunțe la dezvoltarea în continuare a mașinilor electrice pe bază de pile de combustie. Respectiv, compania Mercedes-Benz va înceta să mai producă modelul interesant GLC F-Cell, care a fost introdus în vara anului 2016 și a intrat în producție abia în 2018.
Crossoverul este echipat cu un motor electric ce consumă energie provenită din prelucrarea hidrogenului, dar şi dintr-una stocată într-o baterie litiu-ion care poate fi încărcată din surse externe. Autonomia-i anunţată este de aproximativ 500 km.
Dezvoltarea lui Mercedes-Benz GLC F-Cell a fost rezultatul unui acord încheiat în 2013 cu Ford și Nissan pentru a investi în mașini cu celule de combustie și în infrastructura de realimentare cu hidrogen a acestora. Între timp, doar compania germană din Stuttgart a început să facă mişcări în acest sens şi să aibă un rezultat concret.
Însă GLC F-Cell nu a fost vândut în mod liber oricui îl dorea. Până în prezent există doar câteva sute de exemplare care au fost vândute partenerilor Daimler AG.
De fapt, respingerea tehnologiei de către germani nu reprezintă o surpriză. În urmă cu trei ani, Daimler AG a declarat deschis că această direcție este inutilă. Pe atunci în funcţie, Dieter Zetsche a făcut un pariu pe mașini electrice tradiţionale, alimentate cu energie din baterii, care sunt mai ieftine în dezvoltare și producție.
În anii 2000, companiile auto aveau speranțe mari pentru mașinile pe bază de hidrogen. Avantajele lor includ o rezervă mare de energie şi autonomie, capacitatea de a fi realimentate rapid și absența emisiilor nocive. În consecință, mașinile pe pile de combustie combină avantajele mașinilor electrice și ale mașinilor cu motoare cu combustie.
În același timp, acestea au două dezavantaje fatale: costul ridicat de dezvoltare și producție, precum și lipsa infrastructurii. În plus, în ultimul deceniu, mașinile electrice au făcut un salt mare înainte, astfel încât deficiențele lor sub forma unei autonomii mari și a timpului lung de încărcare au fost deja parțial nivelate.
În ciuda închiderii temei mașinilor pe bază de hidrogen, Daimler AG nu va abandona complet dezvoltarea în domeniul pilelor de combustie. Chiar recent, grupul german a anunțat crearea unei asociaţii de comun cu Volvo Group pentru dezvoltarea și fabricarea de camioane pe baza tehnologiei de propulsie. Celulele de combustie sunt mai potrivite pentru astfel de vehicule, deoarece costul lor ridicat nu este atât de critic în exploatarea comercială a mașinii. În plus, unităţile de propulsie pe bază de hidrogen nu au o greutate atât de mare ca bateriile litiu-ion, respectiv nu vor “fura” din capacitatea lor de încărcare!
În prezent în lume au mai rămas trei mașini care consumă hidrogen şi sunt produse în masă – Toyota Mirai, Honda Clarity FCV, precum și Hyundai NEXO. Fiecare din cele trei companii şi-au dezvoltat produsele în mod invidual şi continuă să investească bani enormi în atingerea unui rezultat dorit.
Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!
Vezi şi:
(video) Motorul rotativ – perfect pentru arderea hidrogenului. Mazda e pe cale de a introduce tehnologia în masă
https://autoblog.md/video-mercedes-benz-vans-a-facut-un-camper-electric-pe-baza-noului-sprinter-cu-energie-generata-de-hidrogen/
FRANKFURT 2019: Viitorul BMW X5 electric – Reportaj Video AutoBlog.MD
Cmentariile sunt închise