(foto) Audi a mărit autonomia versiunilor primului său electromobil şi i-a pregătit pachetul S line
Exact după premiera noului e-tron Sportback cu ale sale faruri de nouă generaţie, Audi introduce o actualizare tehnică standard pentru prima sa linie de produse electrice pe roţi. Hardware-ul optimizat al trenului de rulare şi ajustările făcute la capitolul software au dus în cele din urmă la îmbunătățirea eficienței.
Ca urmare, toate versiunile SUV-ului e-tron vor părăsi linia de asamblare cu autonomie extinsă pentru a putea parcurge suplimentar alţi 25 de km! Noile modele sunt disponibile deja acum pentru clienții din Europa.
În detalii, Audi anunţă că îmbunătăţirile vor afecta doar modelul în versiune e-tron 55 quattro, a cărui autonomie maximă a fost crescută acum până la 436 de km (e-tron Sportback 55 quattro cu aceeaşi baterie poate merge până la 445 de km). Cifra s-a modificat datorită unui nou tip de mecanisme de frânare, dezvoltatorii reuşind să obţină cu ele reduceri suplimentare a ceea ce este cunoscut sub denumirea de cuplu rezidual. Aceasta se referă la pierderile care apar ca urmare a apropierii etrierilor de discurile de frână.
Unitatea de propulsie a devenit şi ea mai eficientă. În condiții de conducere normală, motorul de pe puntea spate se ocupă standard şi individual de asigurarea mişcării. Mai nou, datorită mai multor optimizări, motorul electric din față este aproape în întregime deconectat de la trenul de rulare și deconectat de la alimentarea cu energie electrică. Doar când șoferul solicită mai multă putere, ambele motoare intră în acțiune. Ca rezultat al funcționării fără pierderi de putere sau de tracțiune, avantajul major al conceptului de motor asincron este chiar mai eficient.
În plus, autonomia utilizabilă a bateriei de înaltă tensiune a crescut. Bateria din Audi e-tron 55 quattro are o capacitate totală de 95 kWh și oferă acum clienților acces la o putere netă de 86.5 kWh. Toate modelele recent produse vor beneficia de actualizarea tehnică menţionată şi nu va exista nicio modificare a preţului de start cu toate acestea spuse – de la 80.900 de euro în Germania.
Inginerii germani au făcut îmbunătățiri și la răcire. Sistemul de management termic extrem de flexibil, care cuprinde patru circuite separate, a fost revizuit și reglementează acum și mai eficient temperatura componentelor de înaltă tensiune. Fluxurile de volum în circuitul de răcire au fost reduse, ceea ce înseamnă că pompa consumă mai puțină putere. Sistemul sofisticat de răcire continuă să garanteze încărcarea rapidă cu curent continuu, un ciclu de viață îndelungat al bateriei și performanțe reproductibile chiar sub sarcini grele.
Pompa de căldură standard utilizează căldura reziduală din bateria de înaltă tensiune pentru a menține habitaclul maşinii cald. În dependenţă de temperatura exterioară, aceasta poate contribui la sporirea autonomiei totale cu până la zece la sută.
Sistemul inovator de recuperare a energiei pe care îl are acest electromobil contribuie cu până la 30% din autonomia totală. Audi e-tron poate recupera energia în două moduri: prin recuperarea în timpul decelerării, atunci când șoferul eliberează acceleratorul sau prin recuperarea în timpul frânării atunci când pedala de frână este apăsată. În ambele cazuri, motoarele electrice funcționează ca generatoare și transformă energia cinetică în energie electrică.
În timpul acțiunilor de decelerare de până la 0.3 g – care se aplică în peste 90 la sută din situaţiile în conducerea de zi cu zi – bateria de înaltă tensiune este încărcată de motoarele electrice, care acționează ca generatoare. Sistemul de recuperare prevede reglarea variabilă a recuperării energiei între motoarele electrice, atât în modul de decelerare, cât și în timpul frânării. Gradul de recuperare prin decelerare poate fi setat pe oricare dintre cele trei etape cu ajutorul padelelor din spatele volanului, iar acum există distincții mai mari între cele trei, ceea ce îi permite șoferului să beneficieze de o senzaţie mai pronunţată a condusului cu o singură pedală.
Apropo, frânând de la o viteză de 100 km/h, Audi e-tron poate recupera până la 300 Nm și 220 kW. Aceasta corespunde cu mai mult de 70 la sută din aportul său de energie de exploatare.
Împreună cu aceste actualizări hardware şi software, Audi anunţă în premieră pachetul exterior S line şi pentru SUV-ul e-tron, din timp ce e-tron Sportback îl are standard. “La pachet” cu S line mai vin un set de jante de 20 de inci, dar şi o suspensie pneumatică cu setări sportive.
Aplicat, maşina primeşte noi bare de protecţie, cu prize de aer şi un difuzor mai pronunţat, o emblemă S line pe grila de radiator, praguri interioare iluminate cu logo S line şi spre deosebire de un model de bază, unul cu pachet exterior S line are toate ataşamentele (arcurile roţilor, pragurile laterale exterioare, inserţii de pe barele de protecţie şi corpurile oglinzilor retrovizoare) sunt vopsite în culoarea caroseriei.
Opţional există un black styling package care accentuează zona grile de radiator, geamurile laterale şi bara de protecţie faţă. Opţional şi corpurile oglinzilor retrovizoare pot fi negre. Pachetul S line pentru interior a existat din start şi acesta presupune materiale mai bune, inserţii mai diverse, volan diferit, scaune sport, covoraşe cu logouri, etc.
Audi mai anunţă că la momentul lansării pe piaţă a noului e-tron Sportback, pentru el se va oferi o a doua variantă de motorizare: e-tron 50 quattro. Drept urmare, în urma modificărilor de ordin tehnic, SUV-ul standard Audi e-tron 50 quattro va pune la dispoziţie o autonomie mărită până la 336 kilometri (în ciclul WLTP), în timp ce versiunea Sportback poate atinge 347 km datorită corpului său eficient.
Audi e-tron 50 quattro este disponibil acum începând de la 69.100 euro, în timp ce prețurile pentru Audi e-tron Sportback 50 quattro încep de la 71.350 euro. Drept urmare, ambele modele se califică pentru subvenția Umweltbonus (bonusul de mediu) oferită în Germania.
Cmentariile sunt închise