(foto) Audi A3 Sportback g-tron a primit un nou motor şi rezervoare mai voluminoase pentru CNG
Audi A3 Sportback g-tron îşi începe un nou an de existenţă cu o actualizare de tehnologie. Datorită volumului crescut al rezervoarelor modelul compact poate acoperi aproximativ 400 kilometri doar folosind gaz natural comprimat!
Audi A3 Sportback g-tron face parte dintr-un concept de mobilitate integrat și durabil din brandul cu cele patru inele. Echipat cu un nou motor TFSI de 1.5 litri, ce produce 131 CP, acest hatchback stabilește noi standarde pentru eficiență și economie.
Pentru a permite motorului cu patru cilindri să ruleze atât cu benzină, cât şi cu gaz, inginerii Audi au modificat capul cilindrilor, sistemul de turbo compresie, sistemul de injecție de combustibil și convertizorul catalitic. În comparație cu benzina, arderea gazului natural comprimat generează cu 25% mai puțin CO2 datorită celui mai mic conținut de carbon dintre toate hidrocarburile. În plus, emisiile de particule rămân foarte scăzute.
Vezi şi: Este oficial! Locurile în care este interzis să parchezi dacă ai maşină alimentată cu GPL sau CNG
La fel ca înainte, există două rezervoare din polimer armat cu fibră de sticlă (GFRP/CFRP) sub podeaua compartimentului de bagaje al mașinii cu cinci uși, fiecare dintre ele stocând aproximativ 7 kg de gaz. Acestea reduc spatiul pentru bagaje doar într-un mod marginal și sunt construite dintr-un material compozit, făcându-le foarte ușoare. În noul Audi A3 Sportback G-tron mai există un cilindru de oțel suplimentar, în care se mai pot stoca alte 4 kg de CNG pentru a extinde autonomia în timpul folosirii acestui carburant.
Reducerea dimensiunii rezervorului de benzină nu numai că eliberează spațiul necesar pentru acest rezervor de gaz suplimentar, ci face, de asemenea, noul Audi A3 Sportback G-tron un vehicul cvasi-monovalent. Folosind beneficiile și dimensiunile specifice ale fiecăreia dintre cele două tehnologii ale rezervorului în avantajul său, combinația inteligentă de rezervoare GFRP și rezervorul de benzină utilizează spațiul optim existent. Acesta din urmă are un volum de doar 9 litri.
Audi dă asigurări că instalaţiile din această maşină sunt sigure. Cele două rezervoare stochează gazul cu o presiune de operare de până la 200 bar. Datorită aspectului lor, acestea cântăresc cu 66 la sută mai puțin decât dacă ar fi folosiţi cilindri din oţel. Stratul lor interior este format dintr-o poliamidă etanșă la gaz.
Pe de altă parte, laminatul cu fibră de la exterior este alcătuit dintr-un strat interior din polimer armat cu fibră de carbon (CFRP) și un strat de polimer armat cu fibră de sticlă (GFRP) în partea de sus. Această combinație asigură o rezistenţă foarte mare. Utilizarea de GFRP nu numai că îmbunătățește stabilitatea, ci şi este un indicator vizual fiabil de deteriorare. Dacă pe rezervoare este aplicată o forţă de la exterior, de exemplu, în cazul unui accident, culoarea stratului se schimbă într-un alb lăptos, semn că sunt deteriorate.
Înainte de a fi instalat într-o mașină, fiecare rezervor este supus la un test hidraulic cu o presiune de până la 300 bar în timpul producției. Presiunea medie de spargere de 580 bar este mult mai mare decât aceasta și depășește cerințele legale de 470 bar de departe.
Vezi şi: (foto) Premieră: Noul SEAT Arona TGI este primul SUV compact din lume care consumă CNG
Buşonul de umplere a rezervoarelor de gaz şi al celui pentru benzină sunt situate sub o clapetă comună. Pe bord, doi indicatori informează conducătorul auto cu privire la nivelurile de umplere a rezervoarelor. Sistemul de informații mai afișează consumul de carburant în modul de funcționare activ.
Audi A3 Sportback G-tron din gama anului 2019 este oferit în combinaţie cu un S tronic cu şapte trepte şi un sistem de tracţiune faţă. Precomenzile se acceptă deja în Germania, acolo unde are un preţ de start de 30.600 de euro.
Vezi şi: (video) Premieră europeană: Noul SUV urban Skoda Kamiq poate fi pus pe gaz direct din uzină
Cmentariile sunt închise