(foto) Premieră: Laboratorul pe roţi Alpine A110 E-ternité are baterii verticale în spatele cabinei
„Vreau să electrific Alpine pentru a-i păstra numele pentru veșnicie”. Ideea i-a aparținut lui Luca de Meo la scurt timp după sosirea sa la cârma Renault Group. Şi provocarea a fost acceptată de Laurent Rossi, CEO Alpine, și inginerii mărcii franceze, astfel că în mai puțin de un an ideea nebună a fost transformată în realitate și, culmea, s-a profitat chiar de oportunitatea de a scoate acoperișul.
Noul A110 E-ternity este un prototip plin de inovații „Made in Alpine”, proiectând brandul în viitor. Vine pentru a sărbători cea de -a 60-a aniversare a modelului A110. Premiera mondială şi publică are loc în acest weekend în cadrul Marelui Premiu al Franței de Formula 1.
De mai bine de zece ani, Grupul Renault este un pionier în domeniul vehiculelor electrice și a dobândit o bogată experiență valoroasă în toate domeniile industriei auto. Prin urmare, este destul de firesc că echipele Alpine au început să se gândească la acest subiect foarte devreme.
Sosirea lui Luca de Meo și anunțul unei autonomii 100% electrice la Alpine au oferit o direcție clară pentru munca echipelor și o oportunitate de a lucra la electrificare într-un mod explorator. În spiritul „restomod”, A110 a devenit platforma ideală pentru această lucrare de cercetare, o punte între un trecut prestigios și un viitor și mai ambițios.
Sarcina pusă a fost una simplă: de electrificat A110 și de potrivit performanța, echilibrul și agilitatea cu cea a modelului cu motor cu combustie, valorificând în același timp punctele forte, experiența și tehnologiile Grupului Renault. Pentru a condimenta puțin mai mult această provocare, Alpine a adăugat patru inovații:
- Un sistem multimedia inovator folosind tableta personală a șoferului pentru o experiență de conectivitate intuitivă și naturală, bazată pe Google sau Android, permițând centralizarea tuturor aplicațiilor utilizatorului pe un singur dispozitiv.
- Un sistem audio de ultimă generație cu 8 difuzoare, inclusiv un subwoofer, pentru a recrea sunetul surround.
- Materiale inovatoare pentru a combina performanța și durabilitatea.
- Materialele folosite pe unele părți cheie sunt fabricate din in. Un al doilea prototip E-ternité a fost, de asemenea, dezvoltat și afișează această nouă tehnologie aplicată unor părți precum “pielea” capotei, plafonul, luneta, grila, carcasele scaunelor și şorţul posterior. Materialul provine de la compania Terre de Lin cu sediul în apropiere de Dieppe (Normandia, Franța). La fel de puternic ca fibra de carbon și cu o acustică mai bună, inul este un material al viitorului.
- Această nouă experiență face posibilă și pregătirea pentru viitor. Într-adevăr, designul pieselor este acum compatibil cu diferitele materiale compozite, ceea ce înseamnă că aceeași matriță poate fi folosită pentru a le produce din compozit din fibre de carbon, sticlă sau in.
- O soluție „top-off” care vă permite să vă bucurați de liniștea tehnologiei electrice: un vis de a conduce un Alpine A110 electric în aer liber, fără sunet.
- Dificultatea a fost mai presus de toate de a găsi soluția pentru a integra rapid un acoperiș detașabil pe structura lui A110. Inginerii și-au imaginat astfel o soluție simplă și ușoară, fără a afecta rigiditatea maşinii de producție, cu două carcase de acoperiș injectate cu carbon reciclat, o componentă proiectată și construită în întregime in-house.
La capitol tehnic, modelul are module de baterii care sunt identice cu cele ale lui Mégane E-TECH Electric. Cu toate acestea, pentru a obține o distribuție optimă a greutății și pentru a găzdui cele 12 module a fost necesar să se proiecteze carcase specifice și să se adapteze arhitectura internă.
Prin urmare, au fost amplasate patru module în față și opt în spate. Pentru a face față acestei provocări, inginerii și-au permis să poziționeze aceste module în spațiu într-un mod „atipic”. Greutatea totală a lui Alpine A110 E-ternité este cu 258 kg mai mare, datorită setului de baterii de 392 kg.
Cutia de viteze a maşinii este una inovativă. S-a studiat in-house o variantă, împreună cu furnizorul de cutii de viteze al Alpine, în varianta cu dublu ambreiaj (DCT) şi cu control electronic, ca la modelul A110 cu motor termic, dar cu ambreiaje dimensionate pentru a putea procesa cuplul instant.
Echipa Alpine a mai dat dovadă de ingeniozitate asupra sistemului electronic, amestecând două arhitecturi de echipamente electronice separate de zece ani. Această inovație oferă noi oportunități pentru simplificarea arhitecturii sau îmbunătățirea continuă în întregul produs, deoarece a permis păstrarea caracteristicilor motorului cu ardere AS1, adăugând în același timp noi caracteristici din sectorul EV, precum și altele precum caracteristica „Overtake” sau posibilitatea de a permite comunicarea între două baterii. A fost instalat un singur ECU pentru a asigura comunicarea între cele două sisteme.
Cmentariile sunt închise