(foto/video) Volkswagen a început producția de serie a modelului Golf exact acum 50 de ani
La 29 martie 1974, în urmă cu exact 50 de ani, Volkswagen a început producția de serie a primului Golf la uzina din Wolfsburg.
Și nimeni încă nu știa în acea zi de martie că această mașină compactă, succesorul legendarului Beetle, urma să devină cel mai de succes VW și cea mai vândută mașină europeană din toate timpurile!
Golf a reflectat spiritul vremurilor, a dat numele propriei sale clase de vehicule și a însoțit generații de oameni din întreaga lume. Până în prezent, peste 37 de milioane de mașini au fost construite din 1974. Pur în termeni matematici, aceasta înseamnă că peste 2.000 de oameni din întreaga lume au ales să cumpere un nou Golf în fiecare zi în ultimii 50 de ani!
Astăzi, Volkswagen sărbătorește ziua de naștere a Golfului și, de asemenea, începutul viitorului acestui bestseller mondial datorită unei actualizări tehnice și vizuale cuprinzătoare.
Volkswagen – de la Beetle rotund la Golf unghiular
Primele modele noi au putut fi văzute în showroomurile dealerilor în iulie 1974. Acolo unde Beetle și, prin urmare, motoarele montate pe spate dominaseră anterior scena timp de multe decenii, a început în sfârșit o nouă eră: cea a motorului transversal montat în fața mașinii. Volkswagen inițiase deja această tranziție cu puțin timp înainte, cu modelele Scirocco și Passat. Însă Golf a fost clasa cu cel mai mare volum care a folosit noua tehnologie.
Volkswagen se reinventează
În calitate de succesor al lui Beetle care fusese produs de peste 21.5 milioane de ori, Golful dezvoltat de Giorgetto Giugiaro și Volkswagen Design a trebuit să se ridice la înălțimea așteptărilor pentru a continua povestea de succes a celei mai de succes mașini din toate timpurile până la acel punct. Și a făcut acest lucru în toate privințele: clienții au fost atât de impresionați de conceptul modern de propulsie, interiorul variabil și designul nou, încât atinsese deja pragul de un milion de unități până în octombrie 1976.
Principiul Golfului
În 1974, Volkswagen a scris următoarele despre noul vehicul cu hayon mare: „Golf oferă spațiu și siguranță maximă. Este orientat fără compromisuri către practicabilitate. Linia de centură joasă oferă șoferilor o vedere de ansamblu clară. Iar capota înclinată asigură vizibilitatea drumului chiar în fața vehiculului. Luneta se extinde bine în jos, făcând mișcarea în marșarier mult mai ușoară.” Și toate acestea încă se aplică până în prezent pentru fiecare Golf construit vreodată.
Golful și fabrica
De la bun început, fabrica VW din Wolfsburg și angajații săi au beneficiat și ei de pornirea cu succes a lui Golf I. Până în prezent, peste 20 de milioane de Golfuri au fost construite numai în Wolfsburg. Cele 17 milioane de mașini făcute în afara acesteia au fost produse în alte uzine germane, precum și în Belgia, Brazilia, China, Malaezia, Mexic, Slovacia și Africa de Sud. Și în acest sens, Golful este o mașină mondială. Cu toate acestea, tehnologiile sale au fost întotdeauna exemple tipice ale ingineriei germane progresive.
Opt generații de Golf – o poveste de succes de 50 de ani pe scurt
(în detalii pe linkuri)
Golf I – O reflectare a progresului
Precum toate generațiile care au urmat, prima generație Golf a fost, de asemenea, o reflectare a tehnologiei de ultimă generație și a tendințelor auto actuale. Și acest lucru nu a fost valabil doar pentru utilizarea ingenioasă în acea vreme a spațiului și tracțiunea față a vehiculului. Cu primul Golf GTI (1976), Volkswagen a inițiat dezvoltarea dinamică a clasei compacte. Golf D (1976) și mai târziu Golf GTD (1982) au asigurat descoperirea dieselului în segmentul compact.
În 1979, Volkswagen a lansat Golf Cabriolet – pentru o vreme cea mai vândută mașină decapotabilă din lume. Aceasta a fost ca o gură de aer proaspăt pentru această clasă de vehicule, care până atunci era deja cunoscută de mult sub denumirea Golf. Un total de 6.9 milioane de unități din prima generație de Golf, inclusiv toate derivatele, au fost vândute pe toate continentele până în 1983. Golf I s-a dovedit astfel a fi un succesor demn al lui Beetle.
Golf II – Piatra de hotar
Designerul-șef Volkswagen de astăzi, Andreas Mindt, rezumă cel mai important moment din istoria Golfului: „A fost trecerea de la Golf I la Golf II. Designerul-șef al Volkswagen de atunci, Herbert Schäfer, a făcut totul corect. A modernizat al doilea Golf, dar a păstrat ADN-ul primei generații. Acest pod este extrem de important pentru istoria Golfului. Golful a rămas întotdeauna o dezvoltare ulterioară a acestui model original. Acesta este lucrul special la Golf, iar meritul pentru aceasta îi aparține lui Herbert Schäfer.”
Tehnologii precum convertizorul catalitic controlat, ABS și tracțiunea integrală și-au făcut debutul pe Golf II. Un total de 6.3 milioane de mașini Golf II au fost construite între 1983 și 1991.
Golf III – Siguranța pe primul loc
Din august 1991, Volkswagen a lansat o nouă eră a siguranței cu Golf III. Acesta a fost primul model al liniei de produse disponibil cu airbaguri frontale din 1992. Iar progresele mari în domeniul designului caroseriei au condus, de asemenea, la îmbunătățiri semnificative ale proprietăților sale de impact.
O serie de alte repere ale liniei de produse sunt asociate cu modelul, care fusese construit de 4.8 milioane de ori până în 1997: de exemplu, primul motor cu șase cilindri (VR6), sistemul de control al vitezei de croazieră și primele airbaguri laterale. Pentru prima dată, acest Golf a fost disponibil și ca model break.
Golf IV – Icoana de stil
Golful IV prezentat în 1997 este astăzi considerat a fi o icoană de stil. Fără îndoială și datorită faptului că a făcut o punte față de Golf I din 1974, cu caracteristicile sale clare și designul uimitor al montantului C.Cu Golf IV, Volkswagen a atins un nou standard de calitate în cadrul segmentului. În paralel, debutul ESP a adus o contribuție suplimentară la punerea la dispoziție a siguranței maselor de oameni.
În 2002, Volkswagen a prezentat și cel mai sportiv Golf de până atunci pe baza celei de-a patra generații: R32 cu o viteză maximă de 250 km/h. În 2003, acesta a fost primul Volkswagen care a primit o cutie de viteze cu schimbare directă (DSG). Golf IV a fost înlocuit în același an, după 4.9 milioane de unități construite.
Golf V – Limitele de clasă sunt eliminate
Cu un confort remarcabil, cel de-al cincilea Golf lansat în 2003 a fost cu mile înaintea multor concurenți din clasa medie superioară. Același lucru a fost valabil și pentru calitate. O valoare care a subliniat stabilitatea corpului sudat cu laser a fost creșterea cu 35% a rigidității la torsiune. Pentru prima dată, la bord se aflau și până la opt airbaguri de protecție.
În plus, Golf V, care fusese construit de 3.4 milioane de ori până în 2008, a impresionat cu o nouă suspensie spate cu patru brațe, faruri bi-xenon și primul DSG cu 7 trepte.
Golf VI – Clasa compactă high-tech
Până la sfârșitul lunii iulie din 2012, în doar patru ani au fost produse alte 3.6 milioane de Golfuri, pe baza celei de-a șasea generații care a fost introdusă în 2008. Și siguranța a făcut din nou un salt înainte: caroseria din nou sudată cu laser a fost atât de calitativă încât a obținut maximum cinci stele cu brio în testul de impact Euro NCAP.
Noile tehnologii precum Light Assist (control avansat al fazei lungi), Park Assist, Hill Start Assist și control adaptiv al șasiului (DCC) au făcut din Mașina Anului 2009 în lume una dintre cele mai avansate compacte ale vremii sale.
Golf VII – Greutate mai mică, consum mai mic
În septembrie 2012, Volkswagen a sărbătorit premiera mondială al celui de-al șaptelea Golf. Greutatea sa a fost redusă cu până la 100 kg în comparație cu predecesorul său. Asta a însemnat că și consumul de combustibil a fost redus cu până la 23%. Noile tehnologii, cum ar fi sistemul automat de frânare post-coliziune, Adaptive Cruise Control și Front Assist, inclusiv City Emergency Braking System au completat gama de sisteme de asistență.
În 2014, Volkswagen și-a stabilit cursul către era mobilității electrice cu noul e-Golf. Un total de 6.3 milioane de Golf VII au fost produse până în 2019.
Golf VIII – Epoca modernă progresivă
Volkswagen a prezentat Golf VIII în octombrie 2019. Cu noile sale motorizări mild și plug-in hybrid a electrificat clasa compactă. Și, fiind una dintre primele mașini compacte, a permis conducerea asistată prin intermediul Travel Assist. Chiar și versiunea entry-level de astăzi are caracteristici precum Lane Assist, Front Assist, faruri și stopuri LED și aer condiționat automat la bord.
În combinație cu controlul adaptiv al șasiului DCC și managerul dinamicii vehiculului, Golf VIII realizează, de asemenea, o diferență fără precedent între confort și dinamică în această clasă. Peste un milion de unități au fost vândute până acum.
Acum – în 2024 – a sosit noua etapă evolutivă a celei de-a opta generații
Noul Golf facelift impresionează cu un sistem de infotainment de ultimă generație, un concept de operare mai intuitiv, un design exterior mai clar, precum și sisteme de conducere eficiente. Acestea includ unități PHEV cu o autonomie complet electrică mai mare, de peste 100 km. Un logo Volkswagen iluminat împodobește partea frontală pentru prima dată. În plus, controlul vocal și chatbotul bazat pe ChatGPT pune din nou la dispoziția maselor inovațiile tehnice.
Cmentariile sunt închise