În 2019, Ferrari a avut un câştig de peste 86000 de euro per maşină vândută! Şi asta neavând un SUV

Dificultățile cu care se confruntă industria auto au început cu mult înainte de izbucnirea pandemiei globale de COVID-19. Anul trecut, peisajul economic global a fost afectat negativ de mai mulți factori din întreaga lume, complicând operațiunile producătorilor auto.

Datele publicate de 28 dintre cei mai importanți jucători de pe piaţă au indicat că au înregistrat un profit mai mic decât în 2019. În linii generale, profitul lor operaţional, în total, a scăzut cu 11% până la 86.4 miliarde de euro, notează FIAT Group World.

Rezultatele sunt și mai semnificative atunci când se compară scăderea profitului cu creșterea veniturilor. În ansamblu, industria auto a înregistrat un venit combinat de 1.87 trilioane de euro, în creștere cu 1% față de anul anterior. Volatilitatea și presiunile continue din industrie au însemnat contracararea eforturilor de protejare a vânzărilor și a profitului, cum ar fi eforturile de a produce vehicule mai scumpe.

China ca sursă

Consecințele unor venituri mai mari și profituri reduse sunt evidente în marja de exploatare, care a scăzut de la 5.2% în 2018 la 4.6% anul trecut. Deteriorarea rezultatelor financiare a apărut inițial din cauza unor probleme convergente în China, SUA și Europa.

În primul rând, China a fost afectată de o serie de politici și măsuri puse în aplicare pentru a încuraja cheltuielile consumatorilor pe piața vehiculelor, presiunea asupra economiei, punerea în aplicare timpurie a standardului “China VI” și scădere semnificativă a subvențiilor pentru vehiculele energetice noi.

Deoarece China reprezintă 29% din vânzările globale de vehicule, este o piață cheie pentru jucători mari precum Volkswagen Group, Honda, GM, Daimler și BMW Group. Orice schimbări sau recesiuni în economia chineză este probabil să aibă un impact global.

SUA și Europa au arătat, de asemenea, semne de stagnare după mulți ani de creștere continuă. Spre deosebire de China, piețele auto europene și americane sunt cele mature, astfel încât acest nivel de fluctuație poate fi luat în considerare în intervalul normal.

Cu toate acestea, presiunile tot mai mari de reglementare din Europa și incertitudinea generată de războiul comercial SUA-China au îngreunat condițiile pentru producători. Aceste două piețe combinate au reprezentat 42% din vânzările globale în 2019. Pe lângă aceste piețe, jucătorii din India, Iran (PSA și Renault), Argentina și Turcia s-au confruntat, de asemenea, cu perioade incerte. Un total de 5.1 milioane de vehicule au fost vândute în aceste patru piețe, în scădere cu 21% față de anul anterior.

Volkswagen Group este cel mai mare după venituri, Toyota Motor Corporation după profituri

Volkswagen Group a devenit cel mai mare producător auto din lume în 2019 nu numai prin vânzări unitare, ci și prin venituri. Producătorul german a raportat un total de 252.6 miliarde în venituri, comparativ cu cele 250.8 miliarde ale Toyota. În ambele cazuri, veniturile lor au crescut față de 2018, iar acest lucru a fost cauzat de livrări mai mari, de un mix de prețuri mai bun și de niveluri mai ridicate ale veniturilor din activități non-auto.

Cu toate acestea, în ceea ce privește performanța, au existat doar două mărci care au raportat despre creşteri de două cifre: Ferrari și Tesla!

În ceea ce privește profitul, Toyota a condus clasamentul prin profituri operaționale, cu un total de 21.2 miliarde, deşi reprezintă o creştere de doar 1%. Aceasta înseamnă că au avut un profit operațional de 1.976 de euro per autovehicul vândut, înaintea Volkswagen și a tuturor rivalilor săi japonezi (cu excepția ISUZU).

Această perioadă de volatilitate nu are un impact negativ asupra Toyota, în comparație cu colegii săi. Performanța poate fi explicată de modelele hibride din gama sa.

Ferrari este un producător de bani, în timp ce Tesla încă îi pierde

Cu un total de 10.131 de mașini vândute anul trecut, Ferrari continuă să domine clasamentul profitabilității. După stabilirea unui rezultat record al cifrelor de vânzări, fiind depăşită pentru prima dată în istorie bariera de 10.000 de maşini realizate într-un an calendaristic, producătorul auto italian a înregistrat o marjă de operare de 23.2%, fiecare maşină aducându-i un câştig de peste 86.000 de euro!

Adoptarea rapidă a noilor tehnologii, capacitatea de a se adapta la schimbările de pe piață și departamentul lor impresionant de marketing, i-au permis Ferrari să navigheze cu succes în perioada dificilă. Şi impresionant este că au obținut aceste rezultate puternice fără contribuția vreunui SUV, tip de maşină care devine din ce în ce mai popular. Includerea SUV-urilor le-ar spori profiturile și mai mult? Vom vedea după 2022!

Tesla rămâne un “outlier” care rulează pe un model de afaceri diferit de mulți dintre concurenții săi. Introducerea lui Model 3 a ajutat brandul să-și extindă prezența globală și să crească vânzările unitare. Cu toate acestea, deoarece este o mașină mai ieftină decât celelalte modele Tesla, veniturile nu au crescut la niveluri similare. Tesla se află încă într-o fază de expansiune, arzând bani din greu pentru a dezvolta afacerea.

Astfel se explică pierderea operațională din 2019 de 61.6 milioane de euro, după ce în 2018 cifra a fost de 346.4 milioane. Asta înseamnă că a pierdut în total câte 168 de dolari la fiecare mașină vândută.

Ce va urma?

Anticipăm că industria auto nu va vedea cifrele pozitive nici în acest an. Pandemia globală cauzează mai multe probleme decât se aștepta și mulți producătorii se vor lupta până la sânge să încheie anul cu bani în buzunare. Dacă scenariul a fost complex în 2019, anul acesta este catastrofal.

În plus, producătorii de automobile care operează în Europa se confruntă cu sancțiuni primite pentru depășirea cantităților de emisii. De aici şi întrebarea: producătorii vor putea supraviețui singuri sau guvernele vor interveni și vor juca un rol mai relevant?

Iată încă o statistică interesantă: BMW Group trebuie să vândă 30 de mașini pentru a câștiga aceeași sumă de bani făcută de un singur Ferrari. De cealaltă parte, cei de la Nissan trebuie să vândă tocmai 926 de mașini!

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Vezi şi:

Top cele mai scumpe branduri auto din lume. Ferrari, Porsche şi VW au crescut cel mai mult în valoare

Clasamentul Forbes 2019: Top cele mai valoroase branduri auto din lume

(video) Un nou record! Acest Ferrari a devenit cel mai valoros automobil clasic de pe planetă

Cmentariile sunt închise