Alternativa autovehiculelor hibride este confirmată de un mare producător european

Land Rover Discovery Sport Plug-in hybrid
Land Rover produce autovehicule hibride și plug-in hibride

Autovehiculele hibride sunt solicitate din ce în ce mai mult pe piața europeană în detrimentul vehiculelor diesel, mai ales la categoria vehiculelor de teren.

Mașinile diesel pierd din ce în ce mai mult teren pe piața europeană. Acest lucru se poate observa și în statisticile europene de vânzări, iar principalul înlocuitor al acestuia este sistemul plug-in hibrid. Land Rover a observat o cerere crescută pentru acest tip de propulsie care începe să înlocuiască motoarele diesel, devenite tradiționale pentru vehiculele de teren. Motivul principal nu este dat doar de taxele pe poluare ci și din argumente tehnice.

Pentru a-și reduce emisiile, motoarele diesel trebuie dotate cu filtre de particule și sisteme de depoluare cu AdBlue. Acestea sunt costisitoare la achiziție și pot duce la probleme pe parcusul exploatării. Spre exemplu, filtrele de particule se pot înfunda dacă vehiculele sunt conduse în orașe, cu viteze și turații mici. Sistemele AdBlue, pe de altă parte, pot cauza neplăceri costisitoare. Dacă lichidul din rezervorul respectiv nu este consumat într-un interval specific de timp, poate produce cristale care să înfunde injectoarele de substanță, iar deseori se înlocuiesc rezervoarele cu totul, ceea ce duce la costuri semnificative.

Alimentare cu motorină
Pistol de alimentare cu motorină

Pe de altă parte, mașinile alimentate cu benzină au în cel mult un filtru de particule care este mult mai ușor de întreținut și ridică mult mai puține probleme decât la diesel. Mai mult, nu au nevoie de rezervoare cu lichide suplimentare pentru a le scădea nivelul emisiilor. Prin urmare, motoarele de acest gen sunt preferate de majoritatea celor care circulă în orașe. Pentru a scădea costurile de deplasare, producătorii auto au cercetat și dezvoltat de mai mulți ani tehnologii pentru autovehicule hibride și, ulterior, pentru cele tip plug-in hibride. Aceste vehicule prezintă avantajele că au un consum redus și se pot alimenta rapid cu carburanți de la orice stație de benzină. Pentru aceste motive, flota INSP a fost completată de 18 mașini hibride Ford Kuga.

Avantajele hibridelor

Tehnologia plug-in hibridă presupune un motor cu benzină și unul electric alimentat cu o baterie de capacitate medie. Pe de altă parte, autovehiculele hibride au baterii mai mici. Dacă acumulatorul este încărcat complet, acesta poate asigura o autonomie în mod electric de până la 100 de kilometri. Avantajul sistemului este că șoferii pot folosi zilnic mașina doar folosind curentul electric încărcat de la o priză de acasă. Costurile de deplasare sunt, astfel, cu mult mai reduse mai ales la utilizarea în orașe. Acest fapt l-am constatat și noi atunci când am testat primul model Dacia cu motor hibrid din istorie.

Datorită cuplului motor mare, propulsoarele diesel au fost printre cele mai preferate de către constructorii de mașini de teren. Aproape toate mărcile care produc SUV-uri folosesc acest tip de propulsoare. Land Rover este cel mai cunoscut producător european de mașini de teren. Cererea tot mai scăzută pentru mașini cu motoare diesel l-a luat prin surprindere. Alături de Land Rover, grupul mai are alături și marca Jaguar care produce autoturisme diesel pe gamele XE, XF și XJ, dar și SUV-uri F-Pace. De altfel, SUV-urile sunt foarte solicitate în Europa și puteți afla pe ce loc se află în topul celor mai vândute caroserii auto în 2023 în Moldova.

Premiu Toyota Prius
Toyota Prius premiata în Japonia

Din fericire, englezii aveau deja în ofertă și modele cu propulsie mixtă. Cererea tot mai mare pe acest segment i-a surprins. Anul trecut, Land Rover a avut cea mai mare creștere de cereri din industria auto pentru SUV-uri benzină-electric. În 2023, Land Rover a produs 45,224 de vehicule plug-in hibrid. Aceasta înseamnă o creștere de 68 de procente în creștere față de anul 2022. În paralel, pe lângă autovehicule hibride, constructorul britanic produce și modele turbodiesel. Noi am testat un exemplar Range Rover Autobiography și am rămas încântați de acesta.

Land Rover accelerează electrificarea

Adrian Mardell, directorul consiliului de administrație al Jaguar-Land Rover a declarat într-un interviu pentru Automotive news”acceptarea PHEV-urilor a fost destul de surprinzătoare. Muncim din greu să producem cât mai multe PHEV-uri pentru piață”. Alături de modele Land Rover, constructorul oferă și modelele Jaguar E-Pace și F-Pace cu sistem plug-in hibrid. De asemenea, el a mai spus că se află în pregătire un model sedan Jaguar cu acest tip de propulsie.

Jaguar produced și autovehicule hibride
Jaguar produce E-Pace si ca motorizare hibrida

Grupul britanic produce și electro automobile dar cererea pentru acestea nu o compensează pe cea a celor diesel. La moment sunt depuse avansuri pentru 16.000 de Land Rover Range Rover Electric. Dar aceste cereri nu vor fi suficiente pentru a asigura companiei un profit sustenabil pe termen lung. Acesta este susținut de o cerere mare de autovehicule hibride. Mai mult, cererile de achiziții de automobile electrice în Europa au scăzut destul de mult în ultimul an. Clienții preferă să se orienteze spre mașini hibride. Toyota, spre exemplu, a reușit să urce pe locul doi în clasamentul vânzărilor din Europa cu ajutorul mașinilor hibride.

Electromobilele în scădere

Chiar dacă Tesla Model Y a cucerit Europa iar Volkswagen Golf a pierdut serios din popularitate, mașinile cu baterii nu mai sunt la fel de cerute. Unul dintre argumente poate fi scăderea compensațiilor financiare oferite de producători, iar celălalt este prețul mare al electromobilelor. Unii producători încearcă să realizeze mașini mai accesibile. La acest capitol, Dacia Spring este foarte bine cotată, dar Hyundai pregătește un concurent pentru ea pe piața europeană.

Toyota este printre principalii promotori de autovehicule hibride
Toyota Yaris Cross este disponibil ca autovehicul hibrid

În consecință, cei care doresc să-și achiziționeze automobile de ocazie din vest, vor putea avea surpriza să constate că versiunile diesel sunt mai accesibile decât cele cu aprindere prin scânteie. Europenii abandonează, încet-încet, versiunile cu motorină în favoarea celor cu benzină, electrice, sau mixte. Pe lângă Land Rover, și Volvo, BMW sau Mercedes-Benz oferă vehicule plug-in hibride pe mai multe modele din gamele lor. Iar dacă vă doriți o mașină hibridă bună, bine întreținută și cu un istoric curat, vă reamintim că AutoBlog.md scoate la vânzare o Toyota Yaris Cross.

Cmentariile sunt închise