Moldova: Pe parcursul ultimelor două luni, prețurile la carburanți au scăzut cu peste trei lei

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Menţiune importantă! Orice articol de acest gen se referă la preţurile carburanţilor comercializați pe teritoriul Republicii Moldova!

Începând cu a doua jumătate a lunii septembrie și până la ora de față, prețurile maximale la carburanți au scăzut cumulativ cu 3.30 lei/litru la benzină și cu 3.12 lei/litru la motorină. Această micșorare semnificativă se datorează scăderii cotațiilor Platts la bursele internaționale, precum și unei aprecieri moderate a monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

Prin urmare, dacă acum două luni, benzina COR 95 putea fi comercializată la un preț de 26.89 lei/litru, iar motorina standard la un preț de 24.81 lei/litru, pentru următoarele 3 zile (25-27 noiembrie) prețul de vânzare a acestora stabilit de către ANRE nu va depăși nivelul de:

  • 23.59 lei/litru – pentru benzina COR 95 (neschimbat);
  • 21.69 lei/litru – pentru motorina standard (+4 bani).

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise