Noul Ford Bronco în Europa va costa aproape cât un Bronco Raptor în SUA
Planurile pentru lansarea noului Ford Bronco în Europa se schimbă uşor. Deşi în această vară producătorul a declarat oficial că modelul va fi disponibil într-un număr strict limitat pe piețe europene selectate (unde se vând maşini cu volan pe stânga) şi abia de la sfârșitul anului 2023, colegii de la Autonews au aflat că startul vânzărilor va avea loc mai devreme, din primăvara lui 2023.
Bronco va fi vândut în Europa doar cu un motor turbo cu patru cilindri şi de 2.3 litri, fie cu un V6 pe benzină de 2.7 litri, limitându-și atractivitatea pe piețele care atrag taxe mai mari pentru vehiculele cu un consum mai scăzut de combustibil.
SUV-ul de dimensiuni medii va concura cu Jeep Wrangler și unele versiuni ale lui Land Rover Defender. De asemenea, se va confrunta cu noul Ineos Grenadier, care este construit în mod similar cu șasiu tip cadru și oferă un aspect retro inspirat de originalul Land Rover Defender.
Ford Bronco este de așteptat să coste cel puţin 60.000 de euro în Germania, iar suma ar putea fi chiar mai mare în ţări vecine care percep taxe mai mari. Pentru comparaţie, preţul de start în SUA este de 32.295 de dolari pentru varianta cu trei uşi şi de 36.445 dolari pentru cea cu cinci uşi. Un Bronco Raptor costă minimum 73.780 dolari.
Ford a decis să pună sub cuțit toate modelele tradiționale de pasageri din Europa: C-Max și Mondeo au părăsit deja piața, producția de Fiesta și S-MAX/Galaxy se va încheia anul viitor, iar demisia celebrului Focus vine în 2025. Toate aceste maşini vor fi înlocuite cu electromobile, inclusiv unele dezvoltate ca parte a unei alianțe cu Volkswagen.
În acelaşi timp, Ford se lipsește de maşini atractive, la modă, care să cheme vizitatori în showroom-uri pentru a le vedea şi eventual cumpăra. Astfel, s-a decis poziționarea lui Bronco în Europa ca un model halo pentru a promova imaginea şi moștenirea americană a producătorului auto în construirea de vehicule de tip SUV.
Ford nu a făcut Bronco pentru a fi şi hibrid, ceea ce îi limitează foarte mult potențialul în Europa: dacă vinde prea multe mașini puternice pe benzină, compania se va confrunta cu o amendă mare din cauza emisiilor cumulative de carbon. Prin urmare, zona de distribuție a modelului în Europa trebuie limitată artificial.
Al doilea motiv pentru care Bronco nu va putea respira profund în Europa este deficitul de mașini de acasă, din Statele Unite. Noul SUV a fost introdus în vara lui 2020, dar a intrat în producție abia în vara lui 2021 şi creșterea producției este în prezent încă lentă, inclusiv din cauza lipsei de componente, motiv pentru care este încă cu mult în urma principalului său concurent, Jeep Wrangler, în ceea ce priveşte vânzările.
Cmentariile sunt închise