Preţurile o iau razna! Benzina 95 a ajuns la 32 de lei, iar motorina e pentru prima dată mai scumpă de 28 lei

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în continuare o creștere accentuată a cotațiilor Platts la produsele petroliere care vine drept reacție la decizia Uniunii Europene de a renunța la importurile de petrol rusesc. În cadrul zilei de ieri, acestea s-au ridicat la un nivel record, în pofida faptului că petrolul Brent a înregistrat o ușoară scădere.

Prin urmare, ieri cotația Platts la benzină a ajuns la 1396 $/tona, iar la motorină la 1269 $/tona, ambele înregistrând cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani urmăriți.

FOTO: crushpixel.com

În intervalul ultimelor 14 zile utilizat de către ANRE la calcularea prețurilor maximale, cotațiile au crescut cu 195 $/tona (16 %) la benzină și cu 218 $/tona (21%) la motorină.

În consecință, având în vedere legătura directă dintre cotațiile Platts și prețurile carburanților la pompă, pentru ziua de mâine 03.06.2022 sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

  • Pentru benzina COR 95 – 31.93 lei/litru(+31 bani);
  • Pentru motorină – 28.30 lei/litru(+41 bani).

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise