Stellantis aduce Leapmotor în Europa pe cale legală, inclusiv în România
Invazia iminentă a mașinilor electrice chinezești la prețuri accesibile pe piețele din Europa și America de Nord îi îngrijorează serios pe politicienii occidentali. SUA au impus deja taxe vamale pentru mașinile cu baterii din China. Dar concernul Stellantis a decis să nu se opună acestei expansiuni, ci din contra să o conducă! Deocamdată doar în Uniunea Europeană.
Anul trecut, Stellantis a cumpărat o cotă de 21% din start-up-ul chinezesc de mașini electrice Leapmotor în schimbul a 1.5 miliarde de euro. Iar acum s-a făcut următorul pas.
A fost înființată o întreprindere mixtă Leapmotor International, cu sediul la Amsterdam, Stellantis deținând pachetul majoritar de acțiuni (51%). Și deja în acest an, două mașini electrice chinezești Leapmotor vor intra pe piața europeană prin intermediul acestei companii. Deși această marcă este deja prezentă în unele țări prin eforturile unor distribuitori independenți.
Hatchback-ul cu tracțiune față Leapmotor T03 se produce din 2020 și este un jucător în clasa compactă A, având un spațiu interior de mașină din segmentul B.
Măsoară 3620 x 1652 x 1605 x 2400 mm în lungime, lățime, înălțime și ampatament. Va putea propune o autonomie de până la 265 km (WLTP), cu 15 km mai puțin decât ofertele actuale de pe piață.
Carlos Tavares nu a exclus că asamblarea acestor mașini să fie organizată la uzina poloneză din Tychy. Acolo se produc astăzi mașini FIAT, Jeep și Alfa Romeo. Acest lucru va permite reducerea prețului, pentru că acum, de exemplu, în Franța, Leapmotor T03 costă cel puțin 23.490 de euro.
Al doilea model este un crossover mai nou, Leapmotor C10 din 2023.
Acesta joacă în aceeași clasă cu cea mai populară mașină electrică – Tesla Model Y. Măsoară 4739 x 1900 x 1680 x 2825 mm. Este construit pe platforma Leap 3.0 și are un sistem electric de 800 V. Un electromotor posterior dezvoltă 231 CP și 320 Nm.
Pentru Europa a fost anunțată doar o motorizare electrică (420 km autonomie), deși în China există și versiuni hibride cu diferite opțiuni de capacitate a bateriei. Spre deosebire de T03, C10 va fi importat în Europa direct din China.
Ambele mașini electrice Leapmotor vor fi disponibile oficial în țări precum Franța, Italia, Germania, Olanda, Spania, Portugalia, Belgia, Grecia și România încă din luna septembrie a acestui an. În prima fază, rețeaua de distribuție va include 200 de dealeri auto, urmând să crească la 500 până în 2026.
În al patrulea trimestru, Leapmotor International își va extinde aria geografică de export în India, Orientul Mijlociu, Africa, Asia de Sud-Est și America de Sud. Iar în următorii trei ani, două hatchback-uri și două crossovere vor completa gama.
Pe scurt despre Leapmotor
Înființată în 2015, Leapmotor este o companie de vehicule electrice inteligente (EV) bazate pe tehnologie. Fondatorul, Zhu Jiangming, este un inginer electric care are peste 30 de ani de experiență tehnică. Leapmotor are sediul central în Hangzhou, provincia Zhejiang, iar domeniul său de activitate acoperă designul, cercetarea și dezvoltarea, fabricarea, conducerea inteligentă, controlul motorului electric, dezvoltarea sistemului de baterii, precum și soluții de rețea pentru vehicule bazate pe cloud computing.
Fiind o întreprindere bazată pe tehnologie, componentele de bază ale Leapmotor sunt dezvoltate și fabricate în mod independent, inclusiv sistemul de propulsie electrică și sistemele inteligente. Proporția pieselor dezvoltate și fabricate în mod autonom reprezintă 60% din costul total al vehiculului.
Compania a lansat succesiv tehnologii electrice inteligente de vârf, cum ar fi primul sistem de propulsie electrică “8-în-1” din industrie, prima tehnologie “Cell-to-Chassis” produsă în masă în industrie și prima “Arhitectură E/E centrală integrată cu patru domenii în unu” din industrie. Leapmotor aderă la o propunere de valoare centrată pe client, cu produse la vânzare, printre care C10, C11, C01, T03, care oferă opțiuni pur electrice sau hibride cu autonomie extinsă.
Cmentariile sunt închise