Surse: Alfa Romeo și Maserati ar putea fi vândute, însă numai nu chinezilor
Corporația Stellantis a apelat la firma de consultanță McKinsey & Company pentru a găsi soluții viabile care să salveze viitorul mărcilor italiene Alfa Romeo și Maserati, ale căror vânzări continuă să scadă dramatic.
Printre opțiunile luate în calcul se numără inclusiv desprinderea de aceste branduri, considerate o povară pentru grup în contextul unui cumul de probleme și al unei crize geopolitice care amplifică dificultățile manageriale.
Și nu este prima dată când Alfa Romeo, Maserati, dar și Lancia cad sub riscul vânzării…

Contextul crizei la Stellantis
Semnele unei „crize sistemice” au devenit evidente vara trecută, când conducerea Stellantis, sub fostul CEO Carlos Tavares, a sugerat posibilitatea renunțării la mărcile neprofitabile, însă ulterior alți manageri de top s-au dezis de aceste declarații. Decizia finală este influențată oricum de consiliul de Administrație, condus de John Elkann, moștenitor al familiei Agnelli și principal acționar, care are o legătură emoțională puternică cu brandurile italiene ale grupului.
Tavares a fost demis în decembrie 2024, plecând cu un sac de bani generos drept compensații și alte bonusuri, iar Stellantis este acum condusă temporar de un comitet special sub supravegherea lui Elkann. Cu toate acestea, situația nu s-a îmbunătățit: indicatorii de business sunt în declin, iar noile tarife de 25% impuse de președintele SUA pentru mașinile importate din Europa vor afecta semnificativ Alfa Romeo și Maserati. În cazul Maserati, dependența de SUA e vitală pentru 35-40% din vânzările globale.
Performanțe dezastruoase
Raportul oficial Stellantis din 2024 dezvăluie o scădere dramatică a vânzărilor Maserati: doar 11.300 de mașini vândute global, cu 57.5% mai puțin decât în 2023, generând un prejudiciu operațional ajustat de 260 de milioane de euro. Maserati, structurată ca o entitate separată în cadrul grupului, este singura marcă raportată individual.
Pentru Alfa Romeo, datele consolidate nu sunt disponibile, dar statisticile independente indică probleme similare. Conform JATO Dynamics, vânzările Alfa Romeo în Europa au scăzut cu 10% în 2024, la 44.777 de unități, iar în SUA au coborât cu 19%, la 8865 de unități. Maserati a pierdut 40% din piața europeană, comercializând doar 4607 mașini, fără date oficiale pentru SUA.

Rolul McKinsey și opțiunile strategice
McKinsey a fost însărcinată să elaboreze scenarii pentru redresarea celor două mărci, inclusiv parteneriate cu alte companii pentru acces la tehnologii noi sau chiar vânzarea lor, scrie Bloomberg. Unele companii asiatice și-au exprimat interesul, dar Stellantis ar ezita categoric să cedeze Alfa Romeo și Maserati către China, probabil din motive de imagine.
Maserati este văzută ca principalul candidat pentru o eventuală vânzare, datorită statutului său separat și valorii brandului, care ar putea atinge niveluri comparabile cu Ferrari sau Porsche printr-o strategie adecvată. Totuși, în martie, Stellantis a anulat investiții de 1.6 miliarde de euro în noi modele Maserati (proiectul supercarului electric MC20 Folgore fiind închis), semnalând intenția de a renunța la gestionarea directă a mărcii.
Ca măsură temporară, grupul mai încearcă să acopere cheltuieli prin extinderea programului de personalizare a modelelor existente, axat pe finisaje și culori exclusive.
Alte provocări în portofoliu
Stellantis se confruntă și cu alte branduri problematice. Relansarea Lancia avansează cu dificultate, iar DS, marca franceză premium, nu reușește să se impună și pentru aceasta se planifică o repoziționare în segmentul de lux.
Citroën, FIAT, Opel și Peugeot produc modele similare, diferențiate doar prin design, iar Stellantis încearcă să le orienteze către segmentul low-cost pentru a concura inclusiv cu Dacia, care are vânzări mult mai bune în ciuda unui portofoliu mai mic de automobile.
Cmentariile sunt închise