(video) Premieră mondială: Noul hyper-GT Lotus Emeya

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Aseară, în cadrul unui eveniment exclusiv în New York City, Lotus a dezvăluit modelul Emeya, primul său hyper-GT cu patru portiere şi al treilea electromobil din gama actuală. Este un concurent direct pentru Tesla Model S Plaid şi pentru viitorul Porsche Taycan facelift, dar şi un frate de platformă cu viitorul Polestar 5.

Caracteristici cheie:

  • Este un sedan liftback de aproape cinci metri lungime şi cu doar patru locuri pentru pasageri. Foloseşte platforma EPA cu sistem electric de 800V.
  • Designul îi este realizat în stilul modelelor lansate mai devreme, precum Evija sau Eletre, astfel încât include caracteristici aerodinamice avansate și active, cum ar fi grila frontală activă şi un sistem activ de admisie, difuzorul posterior cu elemente active și eleronul posterior. Toate acestea, împreună cu un centru de greutate redus pe care Lotus îl numește “hyperstance”, fac stabilitatea în timpul condusului mai exemplară și stabilesc un nou standard în segmentul GT.
    • Grila frontală activă ajută în două moduri: reducând rezistența la rulare și mărind eficiența mașinii (când este închisă) și răcirea bateriilor și a sistemului de frânare (când este deschisă).
    • Sistemul de admisie activă a aerului sprijină creșterea forței de apăsare la viteze mari, îmbunătățind manevrabilitatea și stabilitatea.
    • Difuzorul din spate activ a fost inspirat de motorsport și joacă un rol central în netezirea fluxului de aer sub mașină.
    • Spoilerul din spate dual cu două straturi, lider în industrie, are o lățime de 296 mm, cu 100 mm mai lat decât cel de pe Eletre. Acesta oferă o forță de apăsare netă de peste 215 kg.
    • Emeya are în total opt orificii care asigură un flux de aer neted, pentru a optimiza eficiența aerodinamică și a îmbunătăți performanța și autonomia, în timp ce răcesc, de asemenea, frânele, motoarele și bateriile.
    • În loc de oglinzi retrovizoare laterale foloseşte camere video.
  • Emeya dispune de un sistem de suspensie pneumatică controlată electronic. Senzorii avansați scanează drumul de 1.000 de ori pe secundă și ajustează automat vehiculul pentru a asigura cea mai plăcută experiență de conducere.
  • Din start se anunţă în detalii doar caracteristicile versiunii de top – R:
    • Două motoare electrice cu magnet permanent care formează un sistem de tracţiune integrală permanentă cu Lotus ICC pentru distribuţie inteligentă a cuplului. Agregatul frontal funcţionează în tandem cu o cutie de viteze cu o treaptă, iar cel posterior la una cu două trepte.
    • Puterea totală se ridică la 675 kW (918 CP) şi 985 Nm.
    • Va putea realiza 0-100 km/h în 2.78 secunde şi atinge maximum 256 km/h. Acceleraţia 80-120 km/h o va putea face în mai puţin de două secunde.
    • Versiunea Emeya S va propune 612 CP/710 Nm + aproape 600 km autonomie.
  • Energia este luată dintr-o baterie cu o capacitate de 102 kWh. Autonomia se preconizează a fi similară cu cea a modelului Eletre R (practic 500 km). Bateria suportă încărcare rapidă cu până la 350 kW, ceea ce înseamnă o autonomie de 150 km disponibilă după cinci minute sau 10-80% în 18 minute.
  • Emeya a fost proiectat conștient cu materiale durabile avansate care sunt, de asemenea, obținute în mod durabil, pentru a reduce amprenta sa de carbon. Acest lucru include un fir de lux fabricat din fibre reutilizate (resturi din bumbac) din industria modei (este primul producător auto care îl foloseşte), precum și aluminiu PVD, Alcantara, piele Nappa și PU Ultrafabrics.
  • Pentru a asigura că fiecare ocupant se poate bucura de o experiență muzicală de neegalat, Emeya va oferi un sistem audio cu adevărat captivant dezvoltat în colaborare cu KEF. Acesta prezintă designul de difuzoare Uni-Q® premiat al KEF și o carcasă pentru subwoofer Uni-Core™ care economisește spațiu, precum și sunet surround 3D activat de tehnologia Dolby Atmos.
  • Mai are un sistem integrat RNC de anulare a zgomotului rutier. Senzorii de vibrație instalați pe caroseria vehiculului detectează mișcarea în pneuri și suspensie, cu algoritmi care generează semnale acustice în fază anti-acustică prin difuzoare sistemului audio pentru a contracara orice interferență.
  • Emeya este echipat cu caracteristici tehnologice inteligente și avansate care ajută la o conducere mai sigură și mai asigurată, oferind șoferilor toate instrumentele necesare pentru a maximiza plăcerea de la mașina Lotus.
    • De exemplu, se pot accesa rapid detalii esențiale ale mediului extern folosind un head-up display avansat cu realitate virtuală (AR) de 55 de inchi, lider în industrie. Acesta combină informațiile în timp real despre drum cu datele de navigație și sistemele avansate de asistență pentru șoferi (ADAS), afișând semnale de viraj, avertismente cu privire la obstacole, părăsirea benzii, avertizări de coliziune frontală și monitorizare a unghiului mort.
    • Sistemul multimedia este conectat la un modem 5G.

Emeya se alătură ca model flagship în gama de vehicule electrice de lux ale Lotus. Se așteaptă ca producția să-i înceapă în 2024. Mai multe informaţii vor fi disponibile spre sfârşitul anului curent. Detalii despre valabilitatea pe piață și prețuri vor fi anunțate la o dată ulterioară.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise