Șeful de la Bentley crede că vehiculele autonome de nivel 3 sunt un pericol

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Dezvoltarea de vehicule autonome de nivel 3 este pusă la îndoială de către CEO-ul Bentley, Adrian Hallmark, mai ales din punctul de vedere al siguranței rutiere.

Bentley încă nu produce vehicule autonome de nivel 3

Bentley este unul dintre producătorii consacrați în domeniul automobilelor de lux din lume. Dezvoltarea mărcii britanice după ce a trecut în tabăra Volkswagen a fost impresionantă. La moment, Bentley nu mai este doar un producător de vehicule de lux ci și unul de mașini performante. Conducerea acestei mărci britanice este în mâinile lui Adrian Hallmark, care în schimb nu se arată foarte dornic de implementarea nivelului 3 de conducere autonomă.

CEO-ul Bentley, Adrian Hallmark, a declarat că nivelul 3 de conducerea autonomă este “periculos”, prin urmare subsidiara Grupului Volkswagen se va concentra în schimb pe adăugarea de sisteme de asistență avansată pentru șoferi.

Vehiculele autonome au încă restricții

Vehiculele cu autonomie de nivel 3 pot prelua conducerea în anumite situații. Legal, doar câteva țări au aprobat funcționarea unor vehicule dotate cu asemenea tehnologii. În afară de Germania, doar câteva state din SUA mai permit astfel de conduceri autonome, și numai în anumite zone.

Hallmark, care va prelua șefia mărcii Aston Martin anul acesta, a evidențiat un aspect esențial. În caz de risc de accident, mașina redă comanda șoferului. Dacă acesta nu a fost atent și s-a bazat pe tehnologie, există riscul de a nu mai putea face nimic.

„Noi credem că nivelul 3 este periculos din toate analizele de testare pe care le-am făcut, deoarece se bazează prea mult pe atragerea atenției și intervenția din partea șoferului”, a declarat el jurnaliștilor într-o teleconferință la începutul acestei luni. Bentley vine și cu o propunere în acest sens. Se va concentra pe versiuni mai avansate decât nivelul 2. Acesta se va numi Nivelul 2 Plus Plus și va fi implementat pe următorul electromobil Bentley. Producția acestuia a fost amânată pentru 2026. Aceasta nu a fost implementată nici măcar pe Bentley Batur care știe să ilumineze asfaltul într-un mod unic.

La moment, acest nivel superior nu este recunoscut de către Societatea Internațională a Inginerilor Auto (SAE International). Ei au clasificat strict șase niveluri de conducere autonomă, de la 0 la 5. Nivelul 0 este cel în care șoferul deține tot timpul controlul și este doar avertizat de vehicul. La nivelul 5 în schimb, automobilul știe singur pe unde să meargă și ia singur decizii. Nivelul 2 este cel în care mașina poate menține banda de circulație. Șoferul în schimb este responsabil legal pentru orice se întâmplă.

Evoluția vehiculelor autonome

Bentley face parte din Grupul Volkswagen, dar sub comanda celor de la Audi. Marca celor patru inele nu a lansat încă în producție un automobil pregătit pentru nivelul 3. Mărcile BMW și Mercedes-Benz, în schimb, au deja aceste tehnologii și le testează cu succes. Mai mult, în unele zone din SUA și Germania, cei doi producători pot circula cu funcții de nivel 3. În acesta, vehiculul ia decizii, dar șoferul trebuie să fie pregătit să intervină. La acestea deja lucrează și grupul Hyundai care a anunțat investiții de $35 de miliarde în mașini autonome pe care le va lansa în următorul deceniu.

La BMW, această tehnologie poartă numele de Personal Pilot L3. Aceasta a fost prezentă și pe cel mai puternic BMW Seria 7 din toate timpurile care este disponibil și în Moldova. Vorbim, desigur, despre electromobilul i7 xDrive60, iar opțiunea aceasta costă în Germania 6.000 de euro. Totuși Mercedes-Benz are soluții similare din 2022. Acestea sunt implementate pe modelele S-Class și EQS și pot fi folosite în California și Nevada, în Statele Unite.

Cmentariile sunt închise