(video) 100 de ani Mazda: R360 Coupe – primul său autoturism care a cucerit inimile japonezilor

0

Mazda împlineşte în acest an un secol de existenţă şi îl va sărbători prin diverse evenimente, atât online, cât şi offline, inclusiv prin materiale care să scoată în evidenţă modelele emblematice de maşini pe care le-a făcut şi i-au marcat istoria. În cele ce urmează, compania auto japoneză ne aduce aminte de primul său autoturism.

Proiectarea autovehiculelor ușoare are o lungă tradiție la Mazda, încă de la apariția primului autoturism. Un coupe cochet lansat acum 60 de ani, Mazda R360 a devenit aproape imediat noul standard de referință pentru modelele japoneze de clasă micro, devansând competiția încă din prima zi. Acesta a fost un moment definitoriu în modelarea ADN-ului Mazda ca un producător de mașini stilate, eficiente și mai ales plăcut de condus. Sunt multe paralele care pot fi trasate între Mazda de atunci și cea din ziua de azi.

Puțin cunoscută în afara Japoniei, Mazda R360 a avut o ascensiune spectaculoasă în țara de origine. Primul model pentru pasageri al companiei a înregistrat peste 4.500 de unități vândute încă din ziua lansării din mai 1960! Ulterior, până la sfârșitul anului, a acaparat deja două treimi din piața înfloritoare a „modelelor kei” (micro), cât și 15% din întreaga piață națională de mașini!

A fost un moment de cumpănă pentru Toyo Kogyo, cum se numea Mazda Motor Coporation la acel moment! În fața acestui producător de camionete începea o nouă eră, una a producției de mașini neconvenționale!

  • Un imediat bestseller

R360 n-a fost prima micromașină de pe piață, dar a devenit rapid cea mai populară dintre ele mulțumită aspectului stilat, greutății reduse, nivelului de implicare a șoferului și prețului accesibil – de asemenea, caracteristici definitorii ale Mazdei de azi.

Era și foarte eficientă, beneficiind de un motor în patru timpi mai silențios și mai curat, precum și mai durabil, prietenos și cu un consum mai redus decât motorul în doi timpi folosit de competiție. R360 avea un motor V-twin cu 12kW/16 cai putere, care nu sună impresionant, dar trebuia să pună în mișcare numai 380 kg! Viteza maximă era de 90 de km pe oră, ceea ce e un nivel respectabil pentru clasă și chiar destul de mult dacă luăm în considerare starea drumurilor japoneze de la începutul anilor ’60.

Prin limitarea mărimii micromașinilor (3 m x 1.3 m) și a motoarelor (360 cm³) , guvernul japonez urmărea să ajute industria locală a autoturismelor, încurajând producția modelelor accesibile și aducând visul deținerii propriei mașini mai aproape de realitate.

Mazda R360 Coupe – premieră mondială la Tokyo Motor Show, ediţia din 1960
  • Rădăcinile strategiei gramului

Să creezi o mașină atrăgătoare în condițiile unor astfel de restricții cerea o doză mare de ingeniozitate. Cu opțiuni limitate în privința mărimii motorului, Mazda s-a concentrat asupra aspectelor aflate sub control, precum greutatea sau designul inovator. Acesta a fost începutul strategiei gramului, obsesia pentru reducerea masei mașinii. Aceeași abordare se aplică astăzi tuturor modelelor Mazda, legendara MX-5 fiind cel mai popular exemplu.

R360 era produsul acestei strategii, cea mai ușoară mașină din categoria ei și cea mai ușoară mașină cu patru locuri din lume. Mazda a căutat și a găsit o variantă care i-a permis să reducă din greutate. În cadrul motorului așezat în spate inginerii au folosit capete de aluminiu pentru cilindri, iar carcasa transmisiei și baia de ulei erau confecționate din aliaj de magneziu!

Capota îi era făcută tot din aluminiu, în timp ce luneta era dintr-un plexiglas fabricat special. Structura șasiului oferea, în schimb, încă un avantaj în reducerea greutății, precum și o siguranță peste medie în caz de accident. A fost prima lecție în materie de proiectare a autovehiculelor ușoare pentru Mazda, astăzi elementul central pentru Skyactiv Technology!

  • Sfidase convenționalul chiar din prima zi

Reducerea masei a îmbunătățit comportamentul rutier al modelului R360, așa cum au făcut-o și alte caracteristici, precum suspensiile independente, a căror greutate mică au redus vibrațiile și au îmbunătățit confortul pasagerilor, în special pe suprafețe denivelate. Pe lângă motorul în patru timpi, R360 este unic prin cutia manuală sau opțional semi-automată cu 4 viteze – prima transmisie automată cu convertizor de cuplu din Japonia –  care o deosebea de oferta competiției, cu o cutie manuală cu 3 viteze!

Ca urmare, R360 era un model captivant și distractiv. Întruchipând spiritul „Jinba Ittai”, conexiunea dintre șofer și mașină, Mazda a oferit o experiență la volan net superioară pentru o micromașină din acea perioadă. Dacă e ceva ce Mazda n-a uitat niciodată în istoria sa, acesta este plăcerea de a conduce.

Exemplarul Mazda R360 Coupe cu numărul #1000000

N-a uitat nici de importanța esteticii. Deși majoritatea micromașinilor de atunci erau fie sedan, fie combi, Mazda a ales să producă un coupe elegant. Multe alte noi modele aveau să apară, de la Cosmo 110S sau Luce R130 până la Mazda RX-7 sau RX-8, în timp ce astăzi ADN-ul designului Mazda a evoluat la mașinile construite în jurul conceptului Kodo, recunoscut și premiat chiar şi recent.

Totuși, în ciuda inovațiilor și a materialelor relativ scumpe, producția eficientă a permis Mazda să vândă R360 la un preț competitiv de doar 300.000 ¥ (aproximativ 830$ la vremea respectivă). Dezirabil și la un preț accesibil, modelul a dominat piața micromașinilor încă din ziua lansării.

R360  a ajutat la rafinarea filosofiei mașinilor Mazda. Atenția acordată inovației, echilibrului, a tehnologiei de proiectare pentru reducerea masei și plăcerii condusului a rămas definitorie pentru Mazda 60 de ani mai târziu. La fel și insistența de a pune suflet în mașinile produse, chiar dacă scopul lor principal este doar de a ne servi drept mijloace de transport accesibile.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata