(video) Au început testele zilnice ale modelului BMW X5 care consumă hidrogen şi produce 374 CP
BMW Group începe să testeze vehicule aproape standard, cu un tren de propulsie cu pilă de combustie pe bază de hidrogen, în condiții de zi cu zi pe drumurile europene. Prin prototipuri ale BMW i Hydrogen NEXT se va examina cât de eficientă este motorizarea fără emisii de CO2, tehnologia șasiului specific modelului și sistemele electronice ale vehiculului, împreună în condiții reale.
Programul de teste va pregăti calea pentru ca BMW Group să prezinte un model de serie mică cu această tehnologie de propulsie durabilă, dezvoltat pe baza modelului BMW X5, spre sfârșitul anului 2022. Noutatea s-ar putea numi BMW X5 HY 550e, X5 550e sau X5 xDrive50e, conform indiciului din numărul de înmatriculare a SUV-ului din imagini.
Vezi şi: FRANKFURT 2019: Viitorul BMW X5 electric – Reportaj Video AutoBlog.MD
Tehnologia cu pilă de combustie pe bază de hidrogen are un potențial pe termen lung de a suplimenta motoarele cu ardere internă, sistemele plug-in hybrid și vehiculele cu baterie electrică în cadrul strategiei de tren de rulare flexibil a BMW Group. Ar putea deveni o alternativă atractivă la electromobilele cu baterii – în special pentru clienții care nu au propriul acces la infrastructura de încărcare electrică sau care circulă frecvent pe distanțe mari.
La fel ca rezervorul de combustibil al unui model de maşină tradiţional cu motor cu combustie, rezervorul de hidrogen al lui BMW i Hydrogen NEXT poate fi umplut în trei până la patru minute cu un combustibil care asigură o autonomie de câteva sute de kilometri în toate condițiile meteorologice!
Un element central al testelor rutiere cu BMW i Hydrogen NEXT, acum în desfășurare, este reglarea fină a software-ului care controlează toate funcțiile de conducere și de funcționare. Sistemul de celule de combustie, rezervoarele de hidrogen, bateria tampon de performanță și unitatea centrală de control a vehiculului au fost testate anterior individual și împreună în sute de teste efectuate pe standuri speciale.
Această testare funcțională este acum urmată de testarea pe drumuri. Programul intensiv, care se desfășoară zilnic, cu mii de kilometri parcurși în situații reale de trafic, ajută inginerii germani să valideze eficiența, siguranța, comoditatea și fiabilitatea tuturor componentelor.
În același timp, BMW i Hydrogen NEXT folosește celule de combustibil din cooperarea pentru dezvoltarea produsului cu Toyota Motor Corporation. Celulele individuale provin de la Toyota, în timp ce stiva de pile de combustie și sistemul complet de propulsie sunt dezvoltări originale ale BMW Group. Cooperarea stabilită în 2013 urmărește să optimizeze practicabilitatea și scalabilitatea zilnică a tehnologiei celulelor de combustie cu hidrogen pentru utilizare în vehiculele de producție ale fiecărei companii, prin schimbul intens de experiență.
Sistemul care pune în mişcare BMW i Hydrogen NEXT combină tehnologia cu celule de combustie pe bază de hidrogen cu tehnologia BMW eDrive din a cincea generație – care poate fi deja experimentată pe BMW iX3 și în curând pe noile iX şi i4.
Energia este generată în celula de combustie ca rezultat al unei reacții chimice între hidrogenul transportat de vehicul și oxigenul din aer. Aceasta oferă o putere electrică de 170 CP. Un convertizor electric situat sub celula de combustie își ajustează tensiunea la cea a motorului electric, care alimentează BMW i Hydrogen NEXT.
Energia stocată într-o baterie tampon de performanță este, de asemenea, utilizată pentru manevre de accelerație dinamică și rafale scurte de viteză pentru depășiri. Drept urmare, sistemul oferă o putere totală de 374 CP, care corespunde exact celor mai puternice motoare pe benzină cu șase cilindri în linie utilizate în prezent pe modelele BMW, garantând astfel o dinamică de conducere pentru care este recunoscută marca.
Energia stocată în bateria tampon de performanță este generată într-un mod deosebit de eficient în timpul conducerii prin recuperarea energiei din fazele de depășire și frânare. Iar hidrogenul necesar pentru alimentarea celulei de combustie este stocat în două rezervoare de 700 bari, fabricate din plastic armat cu fibră de carbon (CFRP), care conțin împreună șase kilograme de hidrogen. Reacția controlată precis cu oxigenul din celula de combustie generează electricitate, în timp ce vaporii de apă sunt singura emisie produsă de trenul de rulare.
Se aşteaptă ca autonomia totală să depăşească 600 de km.
Cmentariile sunt închise