(video) Audi arată noul Q4 e-tron în avanpremieră! Poate avea un volan aplatizat la două nivele şi un head-up display cu AR

Audi prezintă în avanpremieră un nou model din gama e-tron. Este vorba despre noul Q4 e-tron, un SUV compact arătat în calitate de concept în 2019 la Salonul Auto de la Geneva.

La momentul de faţă, maşina a fost dezvăluită practic în toate detaliile în ceea ce priveşte interiorul şi dotările de acolo. Informaţii suplimentare despre trenul său de rulare, precum şi imagini cu designul interior, vor apărea mai târziu.

Caracteristici cheie:

  • Are la bază platforma MEB şi astfel poate fi numit un concurent cu un simţ mai premium pentru modelele VW ID.4 şi Skoda Enyaq iV.
  • Măsoară 4.590 x 1.865 x 1.613 x 2.760 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. Dimensiunile exterioare ale Q4 e-tron îl plasează în segmentul SUV-rilor compacte, dar de talie mare.
  • În timp ce consola frontală măsoară doar 86 de centimetri, ampatamentul are 2.76 metri – chiar mai mult decât oferă maşinile din segmentul SUV-urilor de dimensiuni medii. Iar spaţiul de la interior de 1.83 metri lungime este similar cu al unui SUV full-size.
  • Ușile i se deschid larg, iar scaunele sunt într-o poziție confortabil de înaltă. Șoferul și până la patru pasageri se bucură de un interior generos spațios, posibil în parte prin faptul că există doar o mică treaptă plată în locul unui tunel central.
  • Poziția scaunelor în al doilea rând este cu aproape șapte centimetri mai mare decât a celor din față, oferind în același timp mult spaţiu pentru cap şi genunchi. Când vine vorba de spațiu, SUV-ul electric compact de la Audi își depășește concurenții direcți din segmentul premium!
  • Audi Q4 e-tron vine cu o cantitate generoasă de compartimente de depozitare în habitaclu, care însumează 24.8 litri. Consola centrală integrează două suporturi de pahare, un compartiment de depozitare de 4.4 litri cu capac, două (sau patru ca opțiune) porturi USB-C și un Audi phone box la cerere. Toate cele patru opţiuni de ornamentare a panourilor uşilor au fost concepute pentru a putea fi depozitate şi sticle de apă de un litru în nişe corespunzătoare.
  • Portbagajul are un volum de 520 de litri şi se poate extinde până la 1.490 de litri cu scaunele spate care se pot rabata în proporţii de 40:20:40. Audi oferă, de asemenea, o plasă și un pachet pentru compartimentul de bagaje, la cerere. Acesta include un panou de podea care poate fi montat la două nivele diferite de înălţime.

  • Opţional se va putea comanda un head-up display cu realitate augmentată. Informaţiile care vor fi proiectate prin el par a fi plutitoare la o distanță fizică de aproximativ zece metri de conducătorul auto. În funcție de situație, acestea apar considerabil mai departe în unele cazuri. Conducătorul auto poate înțelege afișajele foarte repede, fără a fi confuz sau distras, fiind şi extrem de utile în condiții de vizibilitate slabă.
    • Câmpul vizual pentru conținutul AR din perspectiva șoferului corespunde unei diagonale de aproximativ 70 inci! Mai jos este o fereastră plană în apropierea câmpului, cunoscută sub numele de secțiunea de stare. Acesta afișează viteza de circulaţie și indicatoarele rutiere, precum și sistemul de asistență activat și simboluri de navigaţie care par că plutesc la aproximativ trei metri de şofer.
    • Inima tehnică a acestui sistem complex este o unitate de generare a imaginii (PGU), care se află adânc în interiorul panoului de instrumente. Un LCD deosebit de luminos direcționează razele de lumină pe care le generează pe două oglinzi la acelaşi nivel, iar componentele optice speciale separă porțiunile pentru zonele apropiate și îndepărtate. Oglinzile de nivel direcționează fasciculele de lumină spre o oglindă concavă mare, care poate fi reglată electric. De acolo, ajung la parbriz, care le reflectă în ceea ce este cunoscut sub numele de eyebox, și, astfel, pe ochii conducătorului auto. La o distanță aparentă de zece metri sau chiar mai departe, în funcție de situație, conducătorul auto vede simbolurile afişate la fel de clar de parcă s-ar afla în mediul lor din viața reală.
    • Ceea ce este cunoscut sub numele de AR Creator servește în calitate de creier și generator de imagine pe partea de software. Este o unitate de procesare în platforma modulară de infotainment (MIB 3) care este compusă din mai multe module individuale. AR Creator redă simbolurile de afișare la o rată de 60 de cadre pe secundă și le adaptează la geometria opticii de proiecție. În același timp, calculează locația lor în raport cu mediul, pe care obține informații prin intermediul datelor brute ale camerei frontale, senzorului radar și navigației GPS. Software-ul său este format din aproximativ 600.000 de linii de cod de programare, cu aproximativ 50 la sută mai mult decât întregul sistem de control al primei versiuni Space Shuttle.
    • În timp ce efectuează activitatea sa de calcul, AR Creator ia în considerare faptul că există întotdeauna câteva fracțiuni de secundă între identificarea unui obiect de către senzori și afişarea conținutului grafic. În timpul acestor ferestre de timp scurte, maşina îşi poate schimba poziția sa considerabil, fie că este vorba de frânare sau o groapă. Mai multe calcule sunt efectuate continuu pentru a se asigura că afișajul din caseta ochilor nu sare într-o poziție greșită. Una dintre ele are loc în software-ul camerei. Pentru altul, AR Creator utilizează cele mai recente date pentru a face un calcul predictiv al mișcării continue a mașinii înainte. Într-un calcul suplimentar, estimează mișcarea verticală pe baza datelor furnizate de cameră, radar și senzorii ESC-ului. Aceste “intuiții” sunt încorporate în “compensarea agitării”, care are loc cu câteva milisecunde înainte ca imaginea să fie văzută și a căror sarcină este de a preveni orice agitare perturbatoare a ecranului.
    • Head-up display-ul își va demonstra punctele forte într-un mod deosebit de impresionant în contextul navigației. Pe drum, ceea ce este cunoscut sub numele de “dronă” – o săgeată plutitoare – arată următorul punct de acțiune pe traseu. Este dinamic: atunci când vă apropiați de o intersecție, de exemplu, săgeata plutitoare anunță mai întâi manevra de virare, înainte ca o săgeată animată să conducă șoferul pe drum cu precizie. Dacă traseul continuă drept înainte, “drona” zboară înainte și dispare pentru a reapărea cu suficient timp înainte de următorul punct de acțiune. Distanța până la punctul de cotitură este afișată în metri în fereastra inferioară a secţiunii de stare.
    • Chiar dacă șoferul activează adaptive cruise assist, care menține mașina în centrul benzii, head-up display-ul îl ajută cu indicii vizuale. De îndată ce Audi Q4 e-tron se apropie de un marcaj fără ca indicatorul de direcţie să fi fost activat, avertizarea de părăsire a benzii suprapune virtual o linie roșie pe marcajul fizic de pe drum. Un alt exemplu este în legătură cu un vehicul premergător: în cazul în care este activ, mașina este marcată pe ecran cu o dungă colorată – acest lucru permite conducătorului auto să înțeleagă starea adaptive cruise assist sau adaptive cruise control fără a fi distras. Un marcaj roșu și un simbol de avertizare apar dacă adaptive cruise assist îl solicită pe șofer să verifice dacă este atent.

  • Noul Q4 e-tron vine standard cu un panou de bord digital de 10.25 inci, controlat prin intermediul volanului multifuncțional. Opţional este un Audi virtual cockpit care integrează harta de navigaţie şi controlul sistemului multimedia, iar opţionalul Audi virtual cockpit plus vine şi cu trei teme diferite la alegere: classic, sport sau e-tron.
  • Ecranul tactil central al sistemului multimedia MMI are feedback acustic, măsoară 10.1 inci în diagonală şi are o rezoluţie de 1.540 x 720 pixeli. Dispune de radio MMI plus cu recepţie DAB standard și o serie de funcții de confort. În plus, permite introducerea textului cu scris de mână. Opţional ecranul vine cu o diagonală de 11.6 inci și o rezoluție de 1.764 x 824 pixeli. Este cel mai mare display din portofoliul Audi de până acum și va fi disponibil la sfârșitul anului curent.
  • Sistemul de control vocal în limbaj natural, care este activat cu cuvintele cheie “Hei, Audi,” reprezintă a treia modalitate sau nivel de control în Audi Q4 e-tron. Acesta înțelege multe solicitări și cereri în limbile native suportate. Dacă sistemul MMI navigation advanced este la bord, efectuează o comparație online în multe cazuri.

 

  • Alegerea materialelor de suprafață pentru planşa de bord include lemn de tei cu por deschis, două modele de aluminiu și plastic. O țesătură hibridă tehnică care este fabricată parțial din material reciclat va fi disponibilă pentru maşina în echipare S line la scurt timp după lansarea pe piaţă.
  • În funcție de pachetul de echipamente, contururile ulterioare ale panoului de instrumente, care sunt cunoscute sub numele de suprafețe de accentuare, sunt proiectate în diferite tonuri de argintiu și gri.
  • Proeminențele ușoare de pe volane separă comenzile unele de altele, făcându-le astfel mai ușor de utilizat, iar butoanele oferă feedback haptic moale atunci când sunt apăsate. Ca și pe un smartphone, există nu numai gesturi tactile, ci și gesturi de glisare, de exemplu pentru defilarea prin liste. Vor fi disponibile mai multe opţiuni de volan la alegere. Versiunea de top are padele în spate pentru controlul recuperării și o bordură în două părți pe spițe. Janta încălzită este aplatizată în partea de sus și de jos – o soluție care face ca ambianța interioară să pară și mai futuristă.
  • Scaunul şoferului include un airbag central. Încălzirea scaunelor, reglarea electrică și suportul lombar electric sunt disponibile ca opțiune. De asemenea, sunt disponibile într-o versiune de bază și o versiune sport cu tetiere integrate vizual, și opțional cu un model de trim cu romburi. Un total de nouă pachete de echipamente include, de asemenea, un pachet de cusături: cinci sunt disponibile în combinaţie cu interiorul de bază, iar alte patru cu cel S line. Ele diferă în ceea ce privește ornamentele de pe pragurile interioare, culoarea vopselei suprafețelor de accent, materialul folosit pentru cotiere şi tavan. Toate pachetele de echipamente opționale pentru interior includ iluminat cu LED-uri albe sau, alternativ, multicolor ambient lighting package plus.
  • Într-un interior S line, clienții care preferă materialele tradiționale pot alege între un amestec de piele/piele artificială și pielea fină premium Nappa. Combinația de piele artificială și materialul microfibră Dinamica este o altă variantă nouă. Se simte ca o piele întoarsă, dar este fabricat din 45% poliester reciclat, care provine din textile și sticle PET, de exemplu.
  • Tapițeria Puls, de asemenea în combinație cu piele artificială, este o opțiune suplimentară pentru interiorul S line. Materiile prime secundare sunt utilizate și aici: până la 50% din textilele utilizate sunt din sticle PET reciclate, care sunt transformate în fire printr-o procedură specială. Acest lucru duce la un material care are aceleași standarde de calitate în ceea ce privește aspectul şi simplitatea ca tapițeriile textile convenționale. Într-un set de scaune dintr-un Q4 e-tron, 26 de sticle de plastic de 1.5 litri sunt folosite în acest scop.

Audi nu anunţă o dată a premierei modelului, dar spune că pentru clienţii săi, modelul va oferi o intrare în lumea mobilității electrice premium la un preț atractiv!

Cmentariile sunt închise