(video) Bosch şi-a deschis cea mai scumpă uzină din istoria sa! Va produce microcipuri inclusiv pentru maşini

Robert Bosch GmbH şi-a deschis acasă în Germania o fabrică imensă de producție a microcipurilor. Inițial a început să fie construită pentru perspectivele creșterii producției de vehicule electrice, dar businessul a fost reorientat datorită deficitului global de semiconductori şi, respectiv, a cererii pentru astfel de produse, fără de care industria auto are de suferit, încă de la sfârșitul lui 2020.

https://player.vimeo.com/video/559007691
https://player.vimeo.com/video/559005819

Noua întreprindere, din start neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, în care a fost investit practic 1.000.000.000 (miliard) de euro, a fost deschisă pe 7 iunie. Cei de la Bosch afirmă că aceasta este o investiție record din toată istoria companiei de peste 130 de ani, deşi este adevărat că o cincime din sumă a fost oferită ca ajutor din partea statului din bugetul UE. Tehnologia de fabricație este de 300 mm, ceea ce înseamnă că o singură placă rotundă poate găzdui 31.000 de cipuri individuale!

Fabrica este situată lângă Dresden, în landul Saxonia, pe un teren de mărimea a 14 terenuri de fotbal, în zona botezată Silicon Saxony, cea mai mare locație de microelectronică din Europa și a cincea ca mărime din lume, unde unul din trei cipuri fabricate în Europa este produs, iar la ceremonia de deschidere online a participat şi cancelarul german Angela Merkel. Politicianul a declarat că lipsa semiconductorilor împiedică redresarea economiei germane și că este important să se reducă dependența de furnizorii externi.

“Noua fabrică Bosch ne va spori capacitatea în microelectronică. Microelectronica este baza pentru aproape orice tehnologie promițătoare, pentru aplicațiile de inteligență artificială, pentru calculul cuantic și pentru conducerea automată și conectată – care este, de asemenea, o specialitate Bosch.

Nu suntem în pole position, trebuie să ne recuperăm pozițiile pierdute. Trebuie să fim ambițioși. Concurenții noștri din întreaga lume nu dorm”, a spus Merkel.

Întreprinderea va începe producția de cipuri în linie din luna iulie, cu șase luni mai devreme decât era planificat, dar la început acestea vor fi dedicate pentru unelte, scule electrice marca Bosch. Cele dedicate componentelor auto vor apărea din septembrie, cu trei luni mai devreme decât era planificat.

“Cipurile pentru vehicule sunt disciplina supremă în tehnologia semiconductoarelor. Acest lucru se datorează faptului că în mașini, aceste blocuri mici din siliciu trebuie să fie deosebit de robuste. De-a lungul duratei de viață a vehiculului, ele sunt expuse la vibrații puternice și temperaturi extreme care variază de la mult sub îngheț până la punctul de fierbere al apei. Cu alte cuvinte, cipurile trebuie să îndeplinească standarde mai ridicate de fiabilitate. Aceasta înseamnă că dezvoltarea semiconductoarelor auto este mai complicată decât în ​​alte aplicații”, a explicat Harald Kroeger, membru al Consiliului de Administraţie al Robert Bosch GmbH.

https://www.youtube.com/watch?v=DwkyqNS3cDE

Mașinile extrem de automatizate care gândesc de la sine, complet conectate și procesele integrate, combinate cu metodele de inteligență artificială (AI), lucrări de întreținere de la 9.000 de kilometri distanță, ochelari cu camere încorporate, vor face din uzina de la Dresden o fabrică inteligentă și un pionier în Industry 4.0.

În termeni concreți, aceasta înseamnă că toate datele din fabrică – de la mașini, senzori și produse – sunt colectate într-o bază de date centrală. Rezultatul: în fiecare secundă, sunt generate date de producție echivalente cu 500 de pagini de text. În doar o zi, acest lucru ar echivala cu peste 42 de milioane de pagini. Aceste date sunt apoi evaluate folosind metode de inteligență artificială.

În acest proces, algoritmii auto-optimizați învață cum să facă predicții pe baza datelor. În acest fel, procesele de fabricație și întreținere pot fi analizate în timp real. De exemplu, un algoritm AI poate detecta chiar și cele mai mici anomalii ale produselor. Aceste anomalii sunt vizibile pe suprafața plăcuței semiconductoare sub formă de modele de eroare specifice, cunoscute sub numele de semnături. Cauzele lor sunt analizate imediat și abaterile de la proces sunt corectate fără întârziere, chiar înainte de a putea afecta fiabilitatea produsului.

La rândul său, înseamnă că produsele semiconductoare pot intra rapid în producție la scară largă, economisind clienților din industria automotive nevoia de teste care necesită mult timp, care altfel ar fi necesare înainte de lansarea producției. Lucrările de întreținere pot fi, de asemenea, optimizate datorită inteligenței artificiale. Algoritmii pot prezice cu exactitate dacă și când o piesă de mașini de fabricație sau un robot necesită întreținere sau reglare. Cu alte cuvinte, o astfel de muncă nu se realizează conform unui program rigid, ci exact atunci când este nevoie – și cu mult înainte de orice problemă.

O altă caracteristică remarcabilă a fabricii este că există de două ori – o dată în lumea reală și o dată în lumea digitală. Termenul de specialitate pentru acest lucru este “Digital twin”. În timpul construcției, toate părțile fabricii și toate datele relevante de construcție referitoare la instalație în ansamblu au fost înregistrate digital și vizualizate într-un model 3D. Acest twin cuprinde aproximativ jumătate de milion de obiecte 3D, inclusiv clădiri și infrastructură, sisteme de alimentare și eliminare/evacuare, conducte de cablu și sisteme de ventilație, precum și utilaje și linii de fabricație. Acest lucru permite Bosch să simuleze atât planurile de optimizare a proceselor, cât și lucrările de renovare, fără a interveni în operațiuni în desfășurare. 

Lucrările de întreținere din fabrică folosesc, de asemenea, tehnologii de vârf: ochelarii de date și realitatea augmentată înseamnă că lucrările de întreținere a mașinilor pot fi efectuate chiar de la distanță, de exemplu de către un expert de la o companie de inginerie mecanică din Asia, fără a fi nevoie ca acel expert să vină în Germania. Datorită unei camere încorporate în ochelarii de date, imaginile sunt transmise la mii de km distanţă, iar expertul de acolo comunică cu asociatul local în timp real. Această tehnologie a jucat, de asemenea, un rol crucial în asigurarea faptului că utilajul ar putea fi pus în funcțiune în ciuda restricțiilor de călătorie legate de coronavirus.

Pe o suprafaţă de 72.000 de metri pătrați deja muncesc 250 de persoane. Forța de muncă urmează să crească până la aproximativ 700 de angajaţi după finalizarea lucrărilor de construcție.

“Tehnologiile de ultimă generație a noii uzine de semiconductori Bosch din Dresda arată ce rezultate remarcabile pot fi obținute atunci când eforturile industriei și autorităților sunt combinate”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene Margrethe Vestager.

[embeddoc url=”https://autoblog.md/media/2021/06/bosch-dresden-facts.pdf”]

Agenția Reuters consideră că noua fabrică este puțin probabil să rezolve problema deficitului de cipuri la nivel global, deoarece domeniul său de aplicare este foarte mare, astfel încât criza va fi resimțită până cel puțin la mijlocul lui 2022, însă umărul pus va fi unul de mare ajutor.

Amintim că mai mulți factori au contribuit la apariția crizei pe piaţa microcipurilor: o reluare neașteptat de rapidă a cererii acestor componente de la producătorii de automobile după sfârșitul “crizei coronavirusului”, o creștere în paralel a vânzărilor de calculatoare şi alte dispozitive mobile din cauza tranziției masive de oameni care au început să muncească de la distanţă, dar şi din cauza unui incendiu major la Asahi Kasei Microdevices, unul dintre cei mai mari producători de cipuri, în octombrie 2020.

În 2016, fiecare vehicul nou din întreaga lume avea în medie mai mult de 9 cipuri Bosch la bord, în dispozitive precum unitatea de control a airbagurilor, sistemul de frânare și sistemul de asistenţă la parcare. În 2019, această cifră era deja mai mare de 17. În anii următori, experții se așteaptă să vadă cea mai puternică creștere a sistemelor de asistență a șoferului, de infotainment și de electrificare a grupului propulsor, respectiv fiind nevoie de mult mai multe cipuri.

Sondajele confirmă această creștere a cererii: încă din 1998, valoarea microelectronicii într-o mașină nouă a fost de 120 de euro. Până în 2018, această valoare a crescut la 500 de euro, iar în 2023 se preconizează că va depăși 600 de euro!

Cmentariile sunt închise