(video) „Cred că avem cel mai bun off-roader electric!” Detalii despre ce ascunde sub corp noul EQG
Nu mai este un secret că noul Mercedes-Benz EQG, versiunea electrică a legendarului SUV pătrățos, este în pregătire. Jurnaliști norocoşi din occident au avut ocazia unică să-l încerce deja înainte de lansare în Franţa, mai exact prototipurile acestuia, oportunitate prin care s-au dezvăluit noi detalii despre maşină.
Noul EQG este destinat să acționeze ca vârf de lance tehnologic pentru nou-creatul sub-brand G (de la Geländewagen), promițând ceea ce CEO-ul său, Emmerich Schiller, descrie ca fiind o combinație fără egal de lux și abilități off-road pentru vehiculele electrice: „De la început, s-a decis că G-Class-ul electric ar trebui să fie cel puțin la fel de bun ca modelul cu motor cu ardere internă, atât pe șosea, cât și pe teren. Nu am vrut să facem compromisuri în ceea ce privește capacitățile.”
Bazat pe cea mai recentă versiune G-Class – cu nume de cod și cunoscut în cercurile inginerilor Mercedes-Benz ca W463 – EQG este construit pe o versiune modificată a șasiului din oțel, tip cadru, utilizat de modelele cu motoare cu ardere internă, alături de care este planificat să fie produs la partenerul de lungă durată Magna Steyr din Graz, Austria. Ca și în cazul modelelor diesel/benzină, caroseria este conectată la cadru în opt puncte.
Primele prototipuri confirmă că modelul EQG va păstra același stil caracteristic exterior, în formă pătrată, ca și alte modele existente din Clasa G. Deși deghizate, acestea prezintă panouri standard ale caroseriei împreună cu o serie de detalii mici, dar unice, așa cum a sugerat conceptul modelului, inclusiv o bară de protecție frontală cu aspect nou și o grilă goală, plată.
Asemenea celorlalte modele EQ ale Mercedes-Benz, nu există vreun portbagaj sub capotă. Cablul de încărcare va putea fi depozitat într-o cutie care se încuie, similară cu cea prevăzută de concept, montată în locul ocupat în mod tradițional de roata de rezervă, pe hayonul cu deschidere laterală.
În centrul dezvoltării tehnice a lui EQG se află un nou sistem de propulsie electric format din patru motoare electrice – unul care alimentează fiecare roată individuală. Unic printre gama actuală de modele EQ a Mercedes-Benz, conceptul de propulsie îl oglindește pe cel folosit de SLS E-Cell produs de AMG în volume limitate în 2013.
Un astfel de setup cu patru motoare, folosită și de Rivian, are ca scop să ofere lui EQG ceea ce Schiller descrie ca fiind o combinație de neegalat de performanță off-road și calități rafinate pe drum. Deja am scris despre asta, dar iată o nouă demonstrație a posibilității de întoarcere pe loc.
„Au fost discuții intense în jurul aspectului cu patru motoare. Este incredibil de complex. De asemenea, este foarte scump. Cu două motoare electrice ai diferențiale blocabile, ceea ce înseamnă o combinație de sisteme electronice și mecanice, iar cu trei motoare – unul în față și două pe puntea spate – nu obții performanța maximă în condiții off-road.
La început ne-am gândit că G-Turn ar fi o caracteristică plăcută, dar nu este complet necesară. Dar după ce l-am testat, am descoperit că oferă avantaje practice în situații dificile în off-road și am decis să-l oferim pe modelul de serie. Totuși, nu este singura surpriză pe care o avem în rezervă.”
Emmerich Schiller
Motoarele electrice din față sunt montate jos, pe fiecare parte, în interiorul osiei. Motoarele electrice din spate sunt integrate mai mult în interior într-o punte spate nou dezvoltată în stil de Dion, concepută special pentru EQG și aleasă pentru a oferi tracțiune bună și flexibilitate suspensiei. Fiecare motor electric este capabil să ofere acționare individuală fiecărei roți printr-o cutie de viteze mecanică cu două trepte, cu un high şi low range.
Împreună cu modurile tradiționale de condus pe drum (Eco, Comfort și Sport), noua clasă G electrică va oferi trei moduri off-road – Trail, Rock și Sand. Un mod suplimentar de rampă/pantă va permite șoferului să seteze o viteză predeterminată în condusul în afara asfaltului.
Pentru a facilita performanța off-road, cele patru motoare electrice sunt, de asemenea, capabile să simuleze trei diferențiale blocabile (câte unul pe fiecare axă și unul în cutia de transfer). În condiții extreme, tracțiunea colectivă poate fi canalizată către o singură roată pentru a menține tracțiunea și a asigura progresul.
Schiller mai menționează dozarea accelerației printre avantajele principale ale configurației cu patru motoare: „Este incredibil de precis. Controlul individual al conducerii pe fiecare roată oferă un nivel cu totul nou de abilitate. Avem și mai multe posibilități off-road. Este foarte distractiv ca la fiecare patru săptămâni să conduci cele mai recente prototipuri. Cred că avem cel mai bun off-roader electric!”
În plus, o așa-numită funcție G-Turn, activată de un buton montat pe bord, face ca motoarele electrice de pe o parte să rotească roțile înainte, iar cele de pe partea opusă să rotească roțile în marșarier, permițând SUV-ului să facă spectacol pe loc, la 360 de grade. Șoferul poate alege dacă să vireze la stânga sau la dreapta cu ajutorul padelelor de pe volan.
Ambalajul compact al motoarelor electrice frontale permite un unghi de rotire mai mare pentru roțile frontale, ceea ce duce la o rază de întoarcere „considerabil mai bună” decât cea a modelelor actuale.
Mercedes-Benz se oprește să dezvăluie cifrele de putere și cuplu. Cu toate acestea, Schiller sugerează că vor exista diferite modele cu puteri diferite, inclusiv o navă amiral AMG despre care se pretinde că oferă un nivel de performanță pe șosea, inclusiv accelerație în linie dreaptă, potrivită cu a lui G 63 AMG sau chiar mai bună.
Noul sistem de propulsie este asociat cu o baterie montată în podea și sub bancheta din spate. Unitatea litiu-ion, cu o capacitate de energie utilizabilă „în jur de 100 kWh”, împărtășește tehnologia celulară cu cea previzualizată de conceptul EQXX. Se pretinde că un nou anod de siliciu crește densitatea și eficiența energiei dincolo de cea a bateriei utilizate de noile SUV-uri EQE și EQS, oferind în același timp o reducere a greutății și a dimensiunii totale. Ca și în alte modele Mercedes-Benz EQ, un sistem de regenerare permite recoltarea energiei cinetice în trei etape diferite – D+, D și D-.
Schiller spune că este prea devreme în procesul de dezvoltare pentru a face afirmații cu privire la autonomie, dar el spune că structura cu patru motoare electrice oferă spațiu pentru o regenerare semnificativă a energiei, atât pe șosea, cât și în off-road: „În off-road, este mai puțin despre autonomia generală și mai mult despre orele de condus. Am văzut niște cifre incredibile în timpul testării.”
Pentru a proteja bateria în condiții extreme de condus off-road, aceasta este găzduită într-o carcasă etanșă robustă, care permite lui EQG să treacă prin vaduri de apă adânci. Carcasa din oțel primește, de asemenea, un strat suplimentar de compus polimeric armat cu fibră de carbon pentru a proteja împotriva loviturilor cu pietre și a altor impacturi: „Stratul exterior este realizat dintr-un material extrem de rezistent, care este conceput pentru a proteja bateria în orice moment.”
Un avantaj al montării bateriei în podea este centrul de greutate al lui EQG, care este descris ca fiind considerabil mai jos decât cel al Clasei G. Vine cu prețul greutății, totuși: „Greutatea este o provocare – așa cum este pentru orice vehicul electric. Nu avem încă o cifră finală, dar este sub 3.500 kg.”
Dedesubt, o suspensie frontală cu braț dublu și una posterioară multi-link, utilizează puncte de legătură similare cu modelele G-Class cu motoare cu ardere internă. Mai foloseşte perne de aer şi amortizoare adaptive. Mercedes-Benz nu este încă pregătit să vorbească prea mult despre factori precum garda la sol sau unghiurile de atac, rampă şi degajare, deși Schiller sugerează că EQG nu se va potrivi doar cu modelele G-Class pe motorină și benzină în teren, ci şi în anumite situaţii le va depăşi.
În ciuda capacității EQG de a oferi o acționare selectivă fiecărei roți, se pare că potențialii proprietari vor trebui să renunțe la tractare: „Este un ucigaș absolut pentru autonomie. Nu suntem siguri în această etapă dacă tractarea va fi oferită la generația inițială.”
Mai sunt multe de descoperit despre EQG, dar chiar și în această etapă incipientă, este sigur să spunem că niciun alt off-roader alimentat electric nu oferă același grad de competență pe drumuri accidentate. Modul în care este capabil să traverseze terenuri provocatoare, să urce pante abrupte și să coboare trasee stâncoase este destul de uimitor. În vânzare apare în 2024.
Cmentariile sunt închise