(video) Euro NCAP: A doua rundă de teste din 2023 a implicat doar noile Lexus RZ şi BMW iX1
Lexus RZ este primul model executiv complet electric, disponibil la nivel global, al mărcii de lux și este cea mai recentă mașină testată de Euro NCAP. Fără surprize, aceasta îndeplinește așteptările Euro NCAP pentru o protecție la impact de înaltă calitate pentru pasageri de diferite vârste, staturi și alte dimensiuni.
Mașina este echipată cu cele mai recente sisteme de evitare a coliziunilor și dispune de mai multe inovații active de siguranță. De asemenea, RZ este primul automobil recompensat de Euro NCAP pentru tehnologia de Detectare a Prezenței Copilului (Child Presence Detection) în conformitate cu cele mai noi protocoale de evaluare din 2023.
Protecția la impact rămâne fundamentul evaluării de siguranță Euro NCAP. Lexus RZ, care împarte platforma cu modelele testate anterior Toyota bZ4X și Subaru Solterra, s-a comportat bine în teste complete de impact și evaluări suplimentare ale protecției pasagerilor, obținând cele mai bune rezultate în testul de impact lateral.
Cu toate acestea, în testul de impact frontal cu lățime completă într-un obstacol rigid, protecția pieptului pasagerului din spate a fost evaluată ca fiind slabă, iar în testul de impact într-un stâlp lateral, datele manechinului privind comprimarea coastelor au indicat un nivel marginal de protecție. Într-o notă pozitivă, pentru a reduce riscul de accidente între pasagerii din faţă în caz de impact lateral de la distanță, RZ are un airbag central standard.
Modelul Lexus mai este echipat cu o serie de senzori care furnizează cele mai recente funcții legale avansate de asistență pentru șofer (ADAS) și impresionează în teste autonome de frânare de urgență care simulează situații critice cu alți participanți la trafic. Iar nou în vehicul este sistemul de detectare a prezenței copilului, care avertizează atunci când se presupune că un copil sau un sugar a fost lăsat în mașină și care poate salva potențial vieți în vreme aridă. Sistemul emite mai întâi o avertizare în cabină pentru a verifica prezența unui copil la ieșirea din mașină și ulterior activează luminile de avarie ale vehiculului dacă este probabil ca un copil să fi fost lăsat în vehicul.
În final, au fost introduse pe maşină câteva soluţii pentru a facilita operațiunile de salvare post-coliziune, inclusiv un sistem avansat de apel de urgență, un sistem de frânare multi-coliziune și măsuri de protecție pentru pasageri în caz de inundare a vehiculului.
Multe dintre sistemele avansate de asistență pentru șofer (ADAS) montate pe Lexus sunt acum obligatorii prin legislația europeană care a intrat în vigoare în iulie 2022, recunoscând beneficiile potențiale pentru siguranță ale acestei tehnologii. Datele internaționale, în special cele din SUA, arată că ADAS are potențialul de a preveni 62% din decesele în accidentele de circulație pe an, în funcție de tehnologie și tipul de drum.
Euro NCAP a încurajat montarea unor astfel de sisteme timp de un deceniu și, în prezent, cerințele sale pentru vehiculele cu 5 stele depășesc noile reglementări legislative. Faptul că Lexus îndeplinește aceste cerințe este o dovadă a valorii și relevanței continue a evaluării de siguranță Euro NCAP și a angajamentului grupului Toyota și al altor producători de a oferi cele mai înalte niveluri de siguranță.
Cu toate acestea, potențialul complet al unor tehnologii ADAS rămâne neînțeles, cu o lipsă de standardizare în industrie și activarea inutilă care duce la acceptarea slabă și frustrarea utilizatorilor. În prezent, Euro NCAP nu examinează ADAS în condiții de conducere în timp real, așa că își intensifică eforturile pentru a îmbunătăți evaluarea tehnologiei ADAS, împreună cu producătorii, inclusiv creșterea accentului pe acceptare și intuitivitate. Începând deja cu 2024 vor intra în vigoare modificări imediate în ceea ce privește modul în care sunt evaluate Sistemele de Asistență la Menținerea Benzii de Rulare, iar actualizări mai importante sunt planificate în curând.
„Soluțiile de siguranță se dezvoltă rapid, însă, pe cât de dificil este să se insiste ca producătorii să monteze cele mai recente tehnologii de siguranță în mașinile noi, poate că adevărata provocare constă în convingerea consumatorilor de necesitatea acestora. Există o tendință îngrijorătoare a media și a canalelor de socializare care îndeamnă șoferii “să le oprească!” Euro NCAP colaborează strâns cu producătorii pentru a minimiza “poluarea sonoră” în cabină și “caracteristicile mai enervante” ale acestor tehnologii. Organizația este hotărâtă să furnizeze informații mai clare despre beneficiile pentru siguranță ale tehnologiilor ADAS consumatorilor europeni. Odată cu introducerea ADAS, realitatea a zero accidente devine o posibilitate realizabilă.”
Michiel van Ratingen, Secretar-General al Euro NCAP
Tot în cadrul acestei sesiuni, Euro NCAP a dat publicității rezultatele modelului electric BMW iX1. Acest vehicul împarte ratingul de 5 stele din 2022 al modelului X1 de nouă generație, însă a scos la iveală o protecție mai slabă a pieptului în impactul cu stâlpul lateral, comparativ cu mașina cu motor cu combustie testată inițial.
Cmentariile sunt închise