(video) Ferrari deschide pentru clienţii bogaţi noul program Sport Prototipi Clienti. Prima “jucărie” propusă
De ani buni, compania Ferrari are activă o divizie numită Corse Clienti. Cu alte cuvinte, este un club exclusivist pentru clienţi înstăriți şi fideli mărcii, prin care li se oferă şansa de a cumpăra cele mai limitate maşini, doar pentru utilizare pe circuite, pe care le pot folosi pentru condus pe unele dintre cele mai grozave circuite ale planetei.
După aprobare şi acces în club, clienții primesc cel mai special tratament atunci când își aleg mașinile. Aceştia, împreună cu echipa, duc mașina pe circuitul Fiorano pentru primul test de deschidere și antrenament. După, odată ce proprietarul își termină aşa-zisul Track Day pe unul din circuitele setate în calendar, Ferrari se oferă să întrețină și să depoziteze mașina în garajul său din Maranello.
Clienții pot cumpăra mașini din seria Challenge, care sunt versiuni de circuit ale modelelor de producţie cu V8, fie mașini din seria XX ultra-exclusive. Cei care cumpără mașinile Challenge pot concura în cadrul Ferrari Challenge Series (inaugurat în 1993), în timp ce proprietarii de modele XX se alătură XX Programme (deschis în 2005).
Cu toate acestea, există încă un nivel de exclusivitate în cadrul Ferrari Corse Clienti – F1 Clienti – programul inaugurat în 2003, an din care se oferă posibilitatea de a pune mâna şi deţine maşini de Formula 1 pensionate.
După această introducere aflaţi că tradițional, din 1993 până în prezent, spre sfârşit de octombrie sau început de noiembrie se organizează Ferrari Finali Mondiali, un mega eveniment care sărbătorește sfârșitul sezonului de curse Corse Clienti, reunind etapele finale ale Ferrari Challenge și ultimii kilometri ai anului pentru Programele F1 Clienti și XX în decursul a patru zile. Şi iată că în cadrul Ferrari Finali Mondiali 2023, duminică, pe Circuitul Mugello, s-a făcut un anunţ important.
Se deschide din 2024 noul program Sport Prototipi Clienti în cadrul Corse Clienti, care va fi la un nivel de exclusivitate cu F1 Clienti. Iar primul autovehicul propus este 499P Modificata, un derivat strict limitat şi substanțial modificat din noul prototip care a câştigat în acest an Le Mans! Compania spune că este maşina cu cea mai înaltă performanță pe care a propus-o vreodată pentru utilizare necompetitivă pe circuite.
Conceput pentru o clientelă foarte selectă, 499P Modificata reprezintă un nou tip de proiect pentru Ferrari: un model exclusiv de circuit dezvoltat direct dintr-o mașină de curse, mai degrabă decât dintr-un model de producție, dar fără limitările impuse de reglementările tehnice. În timp ce 499P Modificata se bazează pe 499P, faptul că nu trebuie să respecte parametrii sportivi și tehnici FIA WEC a permis echipei de ingineri ai Ferrari să introducă o serie de modificări semnificative care sporesc senzația de condus și fac performanța mașinii mai accesibilă.
Modificările tehnice majore includ: puntea electrică și tracțiunea integrală care pot fi activate chiar și la viteze mici; funcția „Push to Pass”, care oferă șoferilor opțiunea pentru o putere suplimentară de 120 kW; anvelope specifice dezvoltate de Pirelli și o recalibrare completă a set-up-ului suspensiei, controlere electronice și setări noi pentru motor. Păstrează însă cabina cu un singur loc şi ergonomia lui 499P.
Începând cu 2024, departamentul Corse Clienti va organiza programul Sport Prototipi Clienti în care proprietarii de 499P Modificata se vor putea baza pe asistența Ferrari în termeni de întreținere și suport – atât din punct de vedere tehnic, cât și logistic – pentru toate evenimentele dedicate pe circuit.
Caracteristici cheie:
- Sistemul de propulsie hibrid al modelului 499P Modificata combină un V6 (2994 cm3, cu carter uscat şi unghi de 120 de grade al V-ului) montat central în spate cu un motor electric pe puntea din față. Sistemul poate furniza o putere maximă de 640 kW (870 CP), fără a fi împiedicat de reglementările FIA-ACO. Benzinarul împarte arhitectura cu cel pus pe 296 GT3, dar a fost complet revizuit de inginerii Ferrari pentru a dezvolta soluții dedicate și a reduce greutatea totală.
- O caracteristică deosebit de distinctivă a motorului V6 de pe 499P Modificata este faptul că este portant, deci îndeplinește o funcție structurală valoroasă, în comparație cu maşinile GT unde motorul este montat pe un subșasiu.
- Grupul motopropulsor conţine un motor electric de 200 kW (272 CP) cu un diferențial și un sistem de recuperare a energiei (ERS) care reîncarcă bateria în timpul decelerației și frânării.
- Pachetul de baterii de 800V a fost dezvoltat folosind experiența companiei în Formula 1.
- Cutia de viteze este una secvenţială cu şapte trepte.
- Având un șasiu monococ din fibră de carbon, modelul 499P Modificata are soluții de ultimă generație, cum ar fi suspensie de tip push-rod și un sistem de frânare sofisticat care încorporează tehnologia brake-by-wire, care permite axei electrice din față să recupereze energia în timpul frânării.
- Configurația mecanică (amortizoare și arcuri montate central, bare anti-ruliu) a fost special concepută pentru a maximiza senzația de emoție de condus și pentru a asigura un comportament previzibil al mașinii în toate condițiile.
- Motorul și setările de manevrabilitate au fost reglate fin conform aceleiași filozofii; a fost dezvoltată o logică specifică de control a tracțiunii pentru a facilita gestionarea cuplului la limita de aderență și a fost introdusă și o logică dedicată de asistență la pornire.
- Nerespectarea reglementărilor FIA WEC a permis inginerilor să introducă noi soluții pe 499P Modificata.
- Primul se referă la activarea punții față la viteză mică (499P a fost limitat la viteze de peste 190 km/h), permițând șoferului să beneficieze de tracțiune integrală. Această soluție oferă avantaje în ceea ce privește performanța și manevrabilitatea, făcând posibilă exploatarea aderenței suplimentare oferite de roțile din față și optimizarea distribuției cuplului între osii. Rezultatul este o mașină care se simte și mai receptivă și mai precisă la ieșirea din viraj.
- O altă modificare importantă posibilă este introducerea sistemului „Push to Pass”. Acest lucru permite șoferului să beneficieze de 120 kW (163 CP) de putere disponibilă pentru o perioadă limitată de timp în timpul turului, în plus față de puterea nominală de 520 kW (707 CP), atingând astfel puterea totală de 640 kW (870 CP). Logica este similară conceptual cu cea introdusă în Formula 1 în 2009 cu sistemul KERS.
- Șoferul poate activa sistemul folosind un buton din spatele volanului; puterea suplimentară este disponibilă numai atunci când acceleratorul este apăsat în podea și pentru o durată de cel mult 7 secunde per activare.
- Numărul maxim de activări per tur depinde de tipul de pistă și de echilibrul energetic al bateriei: sistemul se dezactivează automat sub un anumit prag de încărcare și apoi se reactivează atunci când recuperarea energiei a reîncărcat bateria la un nivel adecvat.
- 499P Modificata folosește anvelope specifice Pirelli care au fost dezvoltate pentru o manevrabilitate previzibilă și pentru a maximiza feedback-ul în timpul condusului necompetitiv, care se încălzesc repede și promovează niveluri consistente de aderență pentru mai multe tururi parcurse peste performanță de vârf.
- Măsoară 310/710-18 în faţă şi 340/710-18 în spate.
- Au fost dezvoltate începând cu simulări virtuale. Bazat pe reglementările FIA, designul elegant prezintă o structură dedicată și un compus al benzii de rulare derivat din tehnologia folosită în F1.
- Dezvoltarea a avut ca scop accentuarea capacității de condus a mașinii și maximizarea feedback-ului de manevrabilitate pentru șoferii neprofesioniști, optimizarea timpilor de încălzire și reducerea degradării performanței în timpul deplasărilor lungi.
- Anvelopa de ploaie are, de asemenea, un model nou al benzii de rulare și un nou compus și a fost dezvoltată pentru a asigura cea mai bună aderență în condiții semi-umed și complet umed.
- Designul lui 499P Modificata a fost definit în colaborare cu Ferrari Styling Centre. Formele generale ale caroseriei au fost doar uşor modificate, în particular doar în unele detalii.
Costă 5.1 milioane de euro, fără taxe, iar în preț este inclusă toată asistența companiei pe parcursul a doi ani de utilizare.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise