(video) IAA Mobility 2023: Premieră europeană – Noul ZEEKR X

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

A doua maşină adusă de ZEEKR oficial în Europa, pe lângă modelul 001, este crossoverul compact X. A fost de asemenea arătat în cadrul IAA Mobility 2023 din München, fiind o alternativă destul de serioasă pentru acelaşi VW ID.3 care costă minimum 40.000 de euro şi este foarte simplu fără dotări opţionale (pentru suma cerută, aceleași jante de bază sunt din oţel)!

Noul ZEEKR X este disponibil în China din această primăvară, însă în cele ce urmează vă prezentăm specificațiile maşinii europene.

Caracteristici cheie:

  • Măsoară 4.432 x 1.836 x 1.566 x 2.750 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. ZEEKR X are dimensiuni perfect adaptate străzilor aglomerate ale orașelor, unde aspectul său atrăgător cu siguranță va atrage atenția. Cu toate acestea, atractivitatea designului său este determinată și de ceea ce nu se vede.
    • Ușile au un design fără cadru la geamuri, elegant în simplitatea lor.
    • Benzile de etanșare ale ferestrelor sunt ascunse, oferind o tranziție aproape fără sudură între metal şi sticlă.
    • Oglinzile retrovizoare sunt, de asemenea, fără cadru, rezultând într-o suprafață frontală mai mică, ceea ce, împreună cu mânerele ușilor contribuie la reducerea rezistenței la vânt, contribuind la coeficientul aerodinamic de doar 0.28 Cd.
    • Stopurile reprezintă o altă inovație și sunt realizate dintr-un material ușor de sticlă organică și includ 229 LED-uri, cu un logo luminos “ZEEKR” în centrul lor. În armonie cu luminile de zi cu două fețe, stopurile oferă și o secvență de bun venit când vehiculul este deblocat.
  • Contrar dimensiunilor exterioare compacte, interiorul oferă un spațiu incredibil în partea din față și din spate, valorificând pe deplin avantajele ambalajului oferite de trenul de rulare complet electric.
    • Pentru a face interiorul să fie și mai primitor, există un plafon panoramic în formă de arc. Cu o suprafață de 1.21 m2, designul său sandwich compozit permite luminii naturale să pătrundă în interior în timp ce îl izolează de zgomot și razele UV.
    • Scaunele frontale pot fi dotate cu masaj.
    • Panoul de bord de 8.8 inchi și ecranul tactil central „flotant” de 14.6 inchi sunt combinate cu un head-up display cu realitate augmentată (AR-HUD) de 24.3 inch.
    • O altă inovație este sistemul de imagini panoramice HD la 360 de grade. Utilizând camere cu un unghi larg, sistemul poate afișa o imagine foarte detaliată a împrejurimilor vehiculului pe ecranul tactil. În medii de conducere urbane aglomerate și complexe, poate prezice cu precizie distanța la care se află obiectele și pietonii, permițând să alerteze rapid șoferul cu privire la potențiale pericole.
    • Cu ajutorul ecranului tactil, șoferul mai poate selecta setări individuale pentru accelerație, frânare regenerativă și direcție pentru a ajusta caracterul dinamic al vehiculului în funcție de condițiile de conducere
    • Mai este dotat cu un sistem audio Yamaha surround cu 13 difuzoare, special dezvoltat, care oferă o reproducere a sunetului de calitate superbă, precum și în cinematograful de acasă.
  • “Sub capotă”:
    • Precum ZEEKR 001, ZEEKR X utilizează tehnologia electrică și o baterie de ultimă generație (litiu-ion de 69 kWh, cu celule NMC de la CATL).
    • Modelul de bază are un motor electric de 200 kW (272 CP) și 343 Nm integrat pe puntea din spate, împreună cu un invertor din carbură de siliciu de a treia generație. Propune o acceleraţie 0-100 km/h în 5.6 secunde şi o autonomie de aproximativ 440 km (WLTP).
    • Un al doilea motor adăugat pe puntea din faţă ridică puterea totală până la 315 kW (428 CP), iar cuplul maxim până la 543 Nm, suficient pentru a atinge 100 km/h în doar 3.8 secunde, cu avantajul tracțiunii și controlului integral. Precum trenul de rulare de pe 001, la sarcini reduse, motorul frontal se poate deconecta în 0.4 secunde. Autonomia versiunii cu AWD ajunge la aproape 400 km (WLTP).
    • Când vine momentul de a reîncărca, capacitatea DC de 150 kW poate alimenta bateria de la 0 la 80% în mai puțin de 30 de minute. Utilizând încărcătorul AC de 22 kW de la bord, o încărcare completă durează aproximativ patru ore, făcând încărcarea la domiciliu rapidă și convenabilă.
    • O altă tehnologie care contribuie la autonomia maximă este pompa de căldură integrată în sistemul de climatizare.
    • Designul flexibil și modular al arhitecturii SEA înseamnă că poate găzdui o serie de sisteme de șasiu diferite – precum și trenuri de rulare – adaptate cerințelor fiecărei aplicații specifice.
      • Pentru ZEEKR X, suspensia din față dispune de braţe MacPherson și arcuri elicoidale; cea din spate are cinci brațe (multi-link) și arcuri elicoidale. Multe dintre bucșele suspensiei sunt umplute cu lichid, rezultând o absorbție din ce în ce mai bună a impacturilor de la suprafața drumului.
      • Sistemul de control ZEEKR Traction Control System (ZTCS) extrem de receptiv acționează de 10 ori mai rapid decât sistemele tradiționale de control a tracțiunii, deoarece monitorizează alunecarea roților nu prin senzorii de viteză a roţilor însăşi, ci prin monitorizarea rotației motorului de tracțiune în sine.
  • Structura caroseriei lui ZEEKR X utilizează o combinație inteligentă de materiale – din care 73% este oțel de înaltă rezistență – pentru a oferi niveluri foarte ridicate de siguranță în timp ce reduce greutatea.
    • Pentru a ilustra eficiența cu care a fost proiectată celula de siguranță a pasagerilor, acoperișul poate suporta o greutate de nouă tone!
    • Iar pentru a îmbunătăți protecția la impact lateral atât pentru ocupanții vehiculului, cât și pentru pachetul de baterii, barele anti-coliziune au o structură complexă cu opt tuburi și straturi multiple care pot rezista unei forțe laterale de impact de 636 kN.
    • Vine standard cu șapte airbaguri care îşi menţin presiunea timp de șase secunde după umflare.
    • Oferă o suită completă de sisteme avansate de asistență pentru șoferi – inclusiv Cruise Control adaptiv, Highway Assist, Suport pentru Reducerea Coliziunilor Față/Spate, Asistența la Menținerea Benzii, Asistența la Manevre Evazive, Alerta de Trafic Transversal Față/Spate și Avertisment la Deschiderea Ușii.

Preţul de start în Germania pentru versiunea Long Range RWD este de 44.990 de euro. Al modelului de top cu AWD este de 49.490 de euro.

Fiecare model vine cu un ZEEKR Care service program. Pentru maximă flexibilitate, acest serviciu poate fi achiziționat odată cu vehiculul sau în orice moment pe durata deținerii acestuia și poate fi transferat în întregime și următorului client. Clienții care fac precomenzi acum vor beneficia de un bonus gratuit: garanție suplimentară pe o perioadă de trei ani sau 60.000 de km.

Toate modelele vin cu o garanție de cinci ani sau 100.000 de km. Această garanție poate fi extinsă cu cinci ani suplimentari pentru un total de 200.000 km, atunci când serviciile programate sunt efectuate în rețeaua de service ZEEKR. Bateria de înaltă tensiune este protejată de o garanție de opt ani sau 200.000 de km, în funcție de care survine mai întâi.

Specificaţii tehnice:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2023/09/Zeekr-X-eu-spec.pdf”]

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise