(video) IAA Mobility 2023: Premieră europeană – Noul ZEEKR 001

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

După cum a promis, marca chineză ZEEKR de sub aripa grupului Geely a venit oficial în Europa cu două maşini. Modelul 001 a fost arătat în cadrul IAA Mobility 2023 din München.

Acest Shooting Brake electric este disponibil pe piaţa chineză din 2021, însă în cele ce urmează vă prezentăm specificațiile maşinii europene, care diferă într-o serie de aspecte.

Caracteristici cheie:

  • Are o lungime de 4.955 mm și un ampatament de 2.999 mm, console scurte, un parbriz şi o lunetă cu înclinaţie pronunţată, jante aerodinamice de 21/22 inchi, dar şi un coeficient aerodinamic de doar 0.23 Cd.
  • Interiorul combină cu ușurință cea mai recentă tehnologie de bord digitală cu materiale premium și finisaje frumoase, toate expert lucrate pentru a oferi un spațiu luxos și relaxant.
    • Acoperișul panoramic inundă interiorul cu lumină naturală.
    • Scaunele frontale încălzite sunt reglabile în 12 direcții în mod standard, iar cele din echiparea/versiunea Privilege oferă, de asemenea, funcții de ventilare și masaj, care pot fi selectate cu patru moduri diferite și cu trei niveluri de intensitate.
    • În spate, scaunele încălzite dispun de o funcție de înclinare electrică de până la şapte grade, permițând pasagerilor să se bucure în continuare de cantitatea excepțională de spațiu pentru picioare.
    • Monitorul din spatele volanului măsoară 8.8 inchi, există un head-up display color de 14.7 inchi, iar ecranul central “flotant” are 15.4 inchi în diagonală. Un al patrulea touchscreen de 5.7 inchi în partea posterioară a cabinei modelului Privilege permite pasagerilor din al doilea rând să-și regleze setările de climatizare.
    • O parte integrală a experienței utilizatorului este asigurată de asistentul virtual inteligent. În inima sistemului de infotainment cu magazin de aplicaţii se află o platformă de calcul pentru cockpit inteligent, asigurată de două cipuri de vârf Qualcomm 8155 Snapdragon, cu procesoare de 7nm, 16GB de memorie, 128GB de stocare de mare viteză și conectivitate 5G extrem de rapidă. Maşina suportă actualizări OTA şi va deveni mai avansată în anii care vin.
    • O aplicație mobilă permite controlul maşinii de la distanţă.
  • Modelul european este disponibil cu două motorizări la alegere:
    • Tracţiune spate asigurată de un electromotor cu 200 kW/272 CP și 343 Nm (0-100 km/h în 7.2 secunde).
    • Tracţiune integrală asigurată de acelaşi electromotor pe fiecare punte, pentru un total de 400 kW/544 CP și 686 Nm (0-100 km/h în 3.8 secunde). Această configuraţie este valabilă doar în combinaţie cu echipările Performance şi Privilege.
    • Viteza maximă a tuturor modelelor este limitată la 200 km/h.
    • Distribuţia greutăţii maşinii este de 50:50 pe punţi.
    • Pentru a maximiza autonomia, maşinile cu AWD pot deveni RWD la sarcini reduse prin deconectarea motorului frontal în doar 0.4 secunde, reducând astfel consumul de energie și mărind autonomia cu până la 30 km (WLTP).
  • Încapsulată în locația ideală între punți și sub podeaua vehiculului, pentru a coborî centrul de greutate și a mări spațiul interior, se află un pachet de baterii litiu-ion de 100 kWh (în China modelul poate fi dotat cu o baterie opţională de 140 kWh), cu celule NMC de la partenerul strategic CATL.
    • Tehnologia revoluționară cell-to-pack a CATL oferă o utilizare mult mai eficientă a spațiului decât designurile convenționale, îmbunătățind densitatea energetică și reducând greutatea și complexitatea. Celulele dispun, de asemenea, de cea mai recentă tehnologie a anozilor pentru a crește durabilitatea.
    • Versiunea cu tracţiune spate va putea oferi o autonomie de până la 620 km în ciclul WLTP, iar cele cu AWD până la 580/590 km.
    • Puternicul încărcător la bord AC de 22 kW poate reîncărca complet bateria de la 0 la 100% în doar cinci ore și jumătate. Suportă maşina şi încărcare rapidă DC cu până la 200 kW (0-80% în doar 30 de minute). Modelul chinez se poate încărca cu până la 360 kW, pentru comparaţie.
  • ZEEKR 001 a fost proiectat și dezvoltat de la bun început pentru a oferi o experiență cu adevărat satisfăcătoare și captivantă în conducere, care îl deosebește de concurență. Sub corpul său aerodinamic se află un șasiu sofisticat, proiectat pentru a oferi o dinamică de conducere remarcabilă, confirmată prin stabilirea a patru recorduri mondiale Guinness pentru vehicule electrice, inclusiv cel mai rapid derapaj și cel mai rapid slalom.
    • Puntea din faţă foloseşte braţe duble pentru conectarea roţilor, iar puntea din spate este una de tip Integral Link. Standard se folosesc arcuri elicoidale obişnuite şi amortizoare pasive.
    • Doar modelul de top Privilege poate avea o suspensie pneumatică activă și amortizoare controlate electronic. Pernele de aer oferă o ajustare a înălțimii maşinii de până la 83 mm.
    • Pentru a îmbunătăți și mai mult confortul și rafinamentul, multe dintre bucșele suspensiei sunt umplute cu lichid, rezultând o absorbție din ce în ce mai bună a impacturilor de la suprafața drumului.
    • Încă un atribut pe care toate modelele ZEEKR 001 îl dețin este adâncimea de traversare a unui vad de apă – până la 450 mm – o capacitate mai des asociată cu SUV-urile decât cu un Shooting Brake elegant. Acest lucru se datorează nivelului foarte ridicat de protecție împotriva apei.
  • Prin valorificarea expertizei de inginerie de clasă mondială din cadrul Grupului Geely și din cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare European al ZEEKR, arhitectura SEA a fost dezvoltată pentru a oferi niveluri foarte ridicate de siguranță prin intermediul celulei pentru pasageri, a șapte airbaguri și o suită de sisteme avansate de asistență pentru șofer (ADAS).
    • Structura caroseriei utilizează o combinație inteligentă de oțel avansat și aluminiu, inclusiv oțelul de înaltă rezistență format la cald pentru a întări zone critice, cum ar fi montanții A, montanții B și structura acoperișului. Cele mai recente aliaje de aluminiu din seria 6 și 7 sunt folosite în zonele de deformare.
    • Pentru a oferi maşinii o viziune de 360 de grade sunt utilizaţi 28 de senzori, inclusiv radar, camere și senzori ultrasonici, care furnizează informațiile necesare pentru suita de până la 21 de sisteme ADAS, toate concepute pentru protecţia ocupanților, altor utilizatori de drum, cicliști și pietoni.
    • Pentru a face conducerea pe autostradă mai sigură și mai puțin stresantă, sistemul Highway Assist System bazat pe cruise control adaptiv adaugă funcții suplimentare, cum ar fi asistența pentru schimbarea automată a benzii, care va efectua automat o schimbare de bandă atunci când șoferul utilizează semnalizarea direcției, dacă sistemul determină că există suficient timp și distanță pentru a efectua manevra în condiții de siguranță.
    • Încorporate în arhitectura electronică a lui ZEEKR 001 se află două tehnologii de siguranță de vârf.
      • Sistemul de percepție a viziunii FalconEye ViDAR combină datele de la șapte camere HD de 8MP cu o rază de scanare de 600 de metri și un radar cu undă milimetrică cu o rază de 250 de metri pentru a construi o imagine inteligentă a ceea ce se află pe drum în jurul vehiculului.
      • Cipul dual Mobileye EyeQ5H utilizează procesoare de 7nm, oferind de 20 de ori mai multă putere de calcul decât generația anterioară, asigurând o putere de calcul pregătită pentru viitor pentru sistemele ADAS.

Preţul de start în Germania pentru versiunea Long Range RWD este de 59.990 de euro. Al modelului de top este de 67.990 de euro.

Fiecare model vine cu un ZEEKR Care service program. Pentru maximă flexibilitate, acest serviciu poate fi achiziționat odată cu vehiculul sau în orice moment pe durata deținerii acestuia și poate fi transferat în întregime și următorului client. Clienții care fac precomenzi acum vor beneficia de un bonus gratuit: garanție suplimentară pe o perioadă de trei ani sau 60.000 de km.

Toate modelele vin cu o garanție de cinci ani sau 100.000 de km. Această garanție poate fi extinsă cu cinci ani suplimentari pentru un total de 200.000 km, atunci când serviciile programate sunt efectuate în rețeaua de service ZEEKR. Bateria de înaltă tensiune este protejată de o garanție de opt ani sau 200.000 de km, în funcție de care survine mai întâi.

Specificaţii tehnice:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2023/09/Zeekr-001-eu-spec.pdf”]

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise