(video) Lotus a făcut o mașină pierdută, redescoperită și reimaginată din arhivele companiei

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cine s-ar fi gândit că o astfel de maşină va fi făcută acum în 2023! Lotus a readus istoria la viață odată cu premiera mondială a modelului Type 66 și a confirmat că uimitoarea mașină numai pentru utilizare pe circuite va intra în producție. Acest proiect unic a fost dezvăluit la „The Quail, A Motorsport Gathering”, în cadrul Monterey Car Week.

Type 66 a fost lansat în anul aniversar 75 al Lotus și este o dovadă a dorinței mărcii de a reimagina cele mai bune elemente ale moștenirii sale, actualizându-le în cel mai entuziasmant mod posibil.

Cu ochii pe seria Can-Am de mare profil și profitabilă din punct de vedere comercial, fondatorul Lotus, Colin Chapman, l-a însărcinat pe proiectantul Team Lotus, Geoff Ferris, să lanseze proiectul Type 66 pentru a evalua modul în care principiile de design Lotus ar putea fi aplicate acestei categorii interesante din motorsport. Accentul principal al lui Chapman pe Formula 1 a însemnat că proiectul inovator nu a mers niciodată dincolo de desenele tehnice și modelele la scară. Într-un omagiu potrivit adus ilustrului pedigree de curse și moștenire a mărcii, Lotus și-a îndeplinit cu mândrie viziunea inițială la 53 de ani după ce designerul a pus pentru prima dată pixul pe hârtie.

Mașina și-a făcut debutul public într-un colorit inspirat de moștenire – reflectând culorile roșu, alb și auriu în care Lotus a concurat la începutul anilor șaptezeci – și care ar fi putut să împodobească Type 66, alături de monopostul F1 Lotus Type 72. Esențial pentru dezvoltarea programului Type 66 a fost Clive Chapman, Managing Director al Classic Team Lotus și fiul lui Colin Chapman, dar şi documentele deținute de Clive care au permis echipei Lotus Design să dea viață mașinii.

„Mașina ar fi împărtășit multe caracteristici inovatoare cu cel mai de succes șasiu al nostru de F1, Lotus Type 72, care a fost dezvoltat în aceeași epocă. Acestea includ radiatoare montate lateral, care au ajutat la reducerea rezistenței frontale, la creșterea forței de apăsare frontale și la canalizarea fluxului de aer prin și peste mașină. Partea din spate a mașinii încorporează o secțiune distinctă a cozii, care seamănă cu mașinile de anduranță Le Mans ale epocii. Aceste caracteristici i-ar fi sporit considerabil forța aerodinamică, în comparație cu rivalii, menținând stabilitatea la viteză mare și, în cele din urmă, reducând timpii per tur. Ar fi fost spectaculos, la fel precum acest Type 66 pe care îl vedem astăzi.”

Clive Chapman

În acelaşi timp, Clive Chapman a spus că este foarte probabil ca legenda Lotus F1 Emerson Fittipaldi să fi condus Type 66 dacă ar fi fost construit. Brazilianul a fost invitatul de onoare pe standul Lotus la The Quail și a contribuit la dezvăluirea mașinii.

Lotus Type 66 a beneficiat de peste o jumătate de secol de progres tehnic de când a fost imaginat să-și optimizeze designul, ingineria și fabricația. Folosind software de calculator de ultimă generație, echipa condusă de Russell Carr, director de design al Lotus, a digitizat o serie de desene la scară 1/4 și 1/10 furnizate de Clive Chapman și a creat randări 3D pentru a oferi o perspectivă complet nouă a vehiculului. Schițele originale au fost fidele modelelor timpurii ale lui Colin Chapman, prezentând un cockpit care ar reduce rezistența aerodinamică și ar îmbunătăți fluxul de aer către aripa din spate.

Pentru a se conforma standardelor moderne de siguranță și pentru a asigura încrederea șoferului în secolul 21, designurile originale au fost reinterpretate cu delicatețe. Noile caracteristici ale vehiculului includ un compartiment pentru șofer modernizat, o celulă de combustie interioară, o transmisie secvențială și un sistem care nu permite oprirea motorului la turaţii mici. Totul este conținut într-o caroserie completă din fibră de carbon.

Aripa din față a fost proiectată pentru a canaliza aerul din partea frontală a mașinii, prin și sub aripa spate, generând mai multă forță aerodinamică decât greutatea totală a vehiculului la viteză maximă. Acest sentiment de porozitate, în care aerul circulă printr-un vehicul, mai degrabă decât în ​​jurul acestuia, rămâne astăzi un element semnătură al designului vehiculului Lotus și este văzut pe mașina sport Emira, SUV-ul Eletre și hypercarul Evija.

„Suntem incredibil de mândri că am finalizat un proiect atât de unic și unul în care Colin Chapman a fost implicat personal. Există o adevărată delicatețe în remasterizarea trecutului. Aceasta nu este o reediție sau un restomod, ci o rasă complet nouă de Lotus – un angajament că gloriile noastre trecute vor continua să se reflecte în viitorul nostru.”

Russell Carr

Aerodinamica optimizată a făcut parte din ADN-ul Lotus pentru toți cei 75 de ani, iar Type 66 nu face excepție. Mai mult de 1.000 de ore de lucru în domeniul dinamicii fluidelor computaționale (CFD) au intrat în program, rezultând o forță de apăsare de peste 800 kg la o viteză de 150 mph. Acest lucru este mult mai mult decât ar fi fost capabil să gestioneze designul original al caroseriei, sporind atât siguranța șoferului, cât și performanța vehiculului pentru timpi mai rapizi de tur.

Tehnologia avansată „driver-in-the-loop” a fost folosită pentru a testa modul în care vehiculul ar performa pe pistele de curse din întreaga lume, cum ar fi Laguna Seca, Silverstone, Fuji și Spa. Datorită ingineriei și ingeniozității moderne, Type 66 se potrivește acum cu performanța dinamică și timpii pe tur ai unei mașini de curse GT3 moderne. Pe unele circuite, cum ar fi Laguna Seca, munca pe simulator sugerează că ar putea fi de fapt mai rapid.

În centrul lui Type 66 se află un motor V8 push-rod reprezentativă pentru perioada de glorie a maşinilor Can-Am. Este montat la mijloc pentru o manevrabilitate optimizată şi reglat de Lotus pentru a produce peste 830 CP la 8.800 rpm, dar şi peste 746 Nm la 7.400 rpm. Componentele moderne personalizate includ un arbore cotit, biele și pistoane forjate. Iar „trompetele” emblematice de admisie a aerului inspirate de Can-Am sunt în centrul atenției în partea de sus a motorului.

Pentru a se asigura că șoferii pot debloca performanțe maxime atunci când sunt pe pistă, Type 66 oferă confort modern prin folosirea unei coloane de direcţie EPASS preluate din motorsport, o cutie de viteze secvențială de curse cu treaptă de marșarier, un sistem de frânare de curse cu ABS, un ambreiaj multi-disc și o bară fixă de protecţie în caz de răsturnare.

Vor fi construite doar 10 exemplare ale acestui Lotus cu V8 redescoperit și reimaginat, zece pentru a comemora numărul de curse în care Type 66 ar fi concurat în timpul sezonului din 1970. Este unul dintre cele mai exclusiviste proiecte pe care Lotus le-a realizat vreodată și fiecare va costa peste 1.000.000 de lire sterline.

Cmentariile sunt închise