(video) Maşinile utilitare electrice Bollinger B1 şi B2 au fost prezentate în versiuni Beta

(update) Fiecare are un preţ de start de 125.000 de dolari SUA.

Omul de afaceri şi fostul acţionar Tesla, Robert Bollinger, şi-a deschis propriul business cu maşini electrice şi a arătat lumii primul produs încă acum doi ani, tot atunci venind cu promisiunea că va aduce acel vehicul utilitar unghiular în producţia de serie.

Ulterior, compania sa Bollinger Motors a fost angajată în testarea și dezvoltarea mașinilor prototip pentru a le aduce într-o fază finală de producţie, precum și în pregătirea unor noi modificații. Iar acum câteva ore ne-a fost prezentat rezultatul muncii: maşini pre-serie (numite prototipuri Beta) sub forma unui SUV Bollinger B1 și a unui pick-up Bollinger B2.

Neobișnuite sunt aceste vehicule nu numai din punct de vedere al designului, ci şi al dimensiunilor. Modelul de bază măsoară în lungime 4.356 mm şi 1.961 mm în lățime, fără a fi luate în considerare oglinzile retrovizoare.

În schimb, Bollinger B1 are o geometrie pe care o pot invidia unele maşini off-road: unghiul de atac îi este de 52 de grade, iar cel de degajare – 43 de grade! Pentru comparaţie acelaşi Jeep Wrangler Rubicon le are de 36 și 31.4 grade respectiv. Garda la sol declarată îi este de tocmai 381 mm, iar cursa suspensiilor independente este de aproximativ 250 mm!

Pick-up-ul este mult mai lung (5.270 mm) și parametrii săi geometrici nu sunt atât de remarcabili, dar rămân impresionanți: 52 și 28 de grade respectiv.

Vezi şi: (video) Los Angeles 2018: Premieră – Rivian R1S, un SUV electric cu până la 7 locuri şi un viitor rival pentru Tesla

Totuşi, ceea ce face modelul pick-up unic este un perete posterior al cabinei ce poate fi rabatat! Soluţia permite încărcarea unor foi de placaj care măsoară 2.440 x 1.220 mm, de exemplu. Mai mult, datorită acestui perete mobil, a unei podele perfect plate care se întinde şi în interiorul cabinei la o înălţime cu cea a benei şi a unei trape în partea frontală a maşinii (există şi pe B1), prin acest pick-up, la propriu vorbind, pot fi transportate de exemplu bârne sau scânduri din lemn cu o lungime de peste cinci metri!

Capacitatea utilă de încărcare este la fel de mare – 2.268 kg, iar greutatea permisă a unei remorci tractate este de 3.4 tone.

Utilitarele Bollinger au un corp complet din aluminiu și un interior spartan: scaune simple, suprafeţe goale de metal şi un nivel minim de plastic. Compania nu menționează deocamdată despre prezenţa unor sisteme moderne de protecţie şi asistenţă (doar ABS), dar există cel puțin un sistem de aer condiționat și unul audio. Ușile și acoperișul pot fi demontate, iar acoperișul în sine poate fi transparent, din sticlă.

Vezi şi: (video) Los Angeles 2018: Premieră – Rivian R1T e un pick-up electric de 2.67 tone, care face 0-96 de km/h în 3 secunde

Ambele autovehicule electrice sunt dotate cu o unitate de propulsie compusă din două motoare electrice (câte unul pe fiecare punte) şi fiecare agregat are o cutie de viteze cu două rapoarte (treapta a doua acţionează ca un demultiplicator pentru a putea rula cu viteze reduse în off-road extrem).

Acum doi ani compania a declarat că unitatea de propulsie produce 365 CP şi 640 Nm de cuplu, dar acum operează cu valori de tocmai 623 CP şi 906 Nm. Totuşi, dacă timpul estimat de acceleraţie 0-97 km/h a rămas la nivelul de 4.5 secunde, atunci viteza maximă a scăzut de la 204 la 161 de km/h.

O poveste similară este şi cu cifrele referitoare la autonomie. Inițial, Bollinger a promis baterii cu o capacitate de 60 sau 100 kWh și o autonomie variabilă între 193-322 km. Acum, singura baterie anunţată are o capacitate de 120 kWh pentru a putea rula maxim 322 de km. Este şi de înțeles, deoarece pentru mașini cu o astfel de aerodinamică și o greutate de aproximativ 2.2 tone, pierderile de energie vor fi foarte semnificative.

Întrebarea prețului maşinilor rămâne încă deschisă. Robert Bollinger a dat de înţeles că produsele sale vor costa mai mult decât un Jeep Wrangler (de la 32.000 de dolari în SUA), dar totuşi vor sparge bariera de 200.000 de unităţi vândute anual. La fel, el a dat asigurări că firma are deja circa 32.000 de comenzi, deşi spre deosebire de aceeaşi Tesla nu acceptă plăţi în avans.

Aşteptăm mai multe detalii şi deja urmează să vedem care vor fi diferenţele din aceste autovehicule şi cele de serie. Producţia lor este programată să înceapă din 2020.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise