(video) Noul Ferrari Roma se prezintă în detalii, în imagini suplimentare şi într-un clip oficial superb
Mai multe detalii despre noul Ferrari Roma au fost dezvăluite în timpul unei campanii inovatoare de promovare în social media. Exemplificând conceptul Nuova Dolce Vita, mașina a fost protagonista unui filmuleţ dedicat, turnat în locații iconice din jurul capitalei Italiei.
Cel mai recent coupe din Maranello prezintă proporții armonioase și volume elegant echilibrate, care sunt foarte în concordanță cu tradiția grand touring cu motor frontal a Ferrari. Atemporal și sublim rafinat, din punct de vedere tehnic, Ferrari Roma introduce o serie de caracteristici inegalabile care îl plasează în vârful segmentului său în ceea ce privește performanța și plăcerea de a conduce.
Acestea includ, în special: un nou propulsor cuplat la o cutie de viteze cu opt trepte, introducerea pentru prima dată a unui manettino cu cinci poziții pe un automobil de clasă grand tourer, dar și un raport de putere/greutate cel mai bun din clasă. Toate împreună fac din Ferrari Roma cel mai puternic și distractiv de condus automobil cu motor V8 frontal şi cu aranjament interior “2+” din istoria Ferrari, fără a uita nici faptul că al său concept are la baza capacitatea practică de zi cu zi și un confort superb la bord.
- Tren de rulare
Motorul noului Ferrari Roma cu 620 de CP aparține familiei V8 turbo, votat motorul internațional al anului timp de patru ani la rând. Principalele inovații pe această versiune a V8-ului sunt noi profiluri ale camelor, un senzor de viteză care măsoară rotaţiile turbinei și permite creșterea turațiilor maxime per minut cu 5.000 rpm, dar și introducerea unui filtru de particule pe benzină pentru a respecta cele mai stricte standarde anti-poluare Euro 6D. Inginerii Ferrari au muncit din greu şi pentru a optimiza GPF-ul, un filtru cu matrice închisă, care captează particulele produse în timpul combustiei termice a motorului, garantând astfel că nu va compromite plăcerea de a conduce.
Noua cutie de viteze opt trepte şi dublu ambreiaj a maşinii este mai compactă și cu 6 kg mai ușoară decât cea anterioară cu 7 trepte. Pe lângă reducerea consumului și a emisiilor de combustibil, schimburile sunt mai rapide și mai ușoare datorită folosirii uleiului cu vâscozitate scăzută și a unei configurații dry-sump pentru a minimiza pierderile de eficiență dinamică a fluidului, ceea ce face ca mașina să fie și mai receptivă pe drum deschis, dar și deosebit de confortabilă în oraș și în timpul situațiilor de stop&start.
Cutia de viteze se bazează pe o arhitectură cu baie de ulei cu dublu ambreiaj și este derivată din noua cutie de viteze cu 8 trepte introdusă pe SF90 Stradale. Principalele modificări făcute sunt raporturi de viteză cu intervale mai lungi de funcţionare și introducerea unei trepte de marșarier (care nu este folosită în cutia de viteze a lui SF90 Stradale, deoarece este folosit motorul electric pentru aceasta).
Noul modul de ambreiaj este cu 20% mai mic, dar oferă cu 35% mai mult cuplu decât cutia cu 7 trepte. Strategia software-ului de transmisie a fost evoluată datorită unei ECU mai puternic și a unei mai bune integrări cu software-ul de management al motorului. Acest lucru a dus la realizarea unui schimb mai rapid de trepte, mai lin și mai consistent în acelaşi timp.
Ca şi toate celelalte Ferrari turbo din gamă, Ferrari Roma oferă un răspuns aproape instantaneu de accelerație (în conformitate cu conceptul companiei – zero turbo lag), datorită arborelui cotit cu plan plat, de dimensiuni mai compacte, cu mase rotative mai mici pentru a îmbunătăți dinamica fluidelor; turbinelor compacte care au un moment de inerție mai mic; tehnologiei twin-scroll care mărește presiunea impulsurilor de evacuare pentru o putere maximă; și galeriei de evacuare dintr-o singură piesă cu tuburi de lungime egală pentru a optimiza undele de presiune în turbină și a reduce pierderile.
Ferrari Roma se mândrește şi cu Variable Boost Management, un software de control dezvoltat de Ferrari care ajustează livrarea cuplului pentru a se potrivi cu treptele selectate, livrând o putere mai mare pe măsură ce cresc rotaţiile, optimizând în același timp consumul de combustibil. Pe măsură ce mașina urcă în trepte, cuplul livrat de motor crește până la 760 Nm în treapta a 7-a și a 8-a. Acest lucru a permis Ferrari să folosească raporturi de viteză mai lungi în treptele superioare doar, ceea ce ajută la menținerea consumului de combustibil și a emisiilor la un nivel minim, adoptând în același timp o curbă de cuplu mai accentuată în intervalul de rotație al treptelor inferioare pentru o senzație de mişcare lină și constantă.
După tradiție, fiecare motor Ferrari are propriul său soundtrack care îl face unic. Ferrari Roma nu face excepție de la această regulă. Pentru a atinge acest obiectiv:
- geometria întregului sistem de evacuare a gazelor de eşapament a fost reproiectată prin eliminarea celor două amortizoare din spate, ceea ce a dus la reducerea semnificativă a contrapresiunii la capete;
- o nouă geometrie pentru supapele by-pass, prelucrate într-o formă ovală, reduce contrapresiunea de evacuare și îmbunătățește calitatea sunetului;
- controlul proporțional continuu și progresiv al supapelor by-pass se desfăşoară în funcție de situația de conducere.
- Dinamică
Dezvoltarea dinamică a Ferrari Roma s-a concentrat pe oferirea plăcerii și confortului superior de conducere, datorită greutății reduse a vehiculului și a introducerii celei mai recente evoluții a sistemului Side Slip Control. Șasiul noului model beneficiază de tehnologia dezvoltată de Ferrari pentru modelele sale de nouă generație: caroseria și șasiul au fost reproiectate pentru a încorpora cele mai noi tehnologii de reducere a greutății și de producție avansată. De fapt, 70% din componentele sale sunt complet noi. Ferrari Roma cu motor frontal central are cel mai bun raport greutate/putere din segmentul său (2.37 kg/ CP), ceea ce îmbunătățește dinamica de manipulare și capacitatea de reacție.
Ferrari Roma adoptă conceptul Side Slip Control 6.0, care încorporează un algoritm care oferă o estimare precisă a derapajelor. SSC 6.0 integrează sisteme precum E-Diff, F1-Trac, SCM-E Frs și Ferrari Dynamic Enhancer, acesta din urmă fiind funcţional doar cu modul Race. Manettino-ul cu 5 poziții – Wet, Comfort, Sport, Race, ESC-Off – a fost instalat pentru a face mai accesibil controlul manevrabilității şi aderenţei maşinii, care, împreună cu configurația mecanică de bază a mașinii,o face să fie extrem de distractivă pentru condus.
Ferrari Dynamic Enhancer este un sistem de control dinamic lateral care reglează ușor presiunea frânei pe una sau mai multe roți în funcție de situație. Pe Ferrari Roma este disponibil numai în setarea Race a Manettino-ului. De menţionat că FDE nu este un sistem de control al stabilității!
De asemenea, Ferrari a introdus un complex opţional de sisteme de asistenţă ADAS (corespunzând nivelului 1 SAE de pilotare semi automatizată). Din el fac parte un cruise control adaptiv care poate fi controlat direct de la volan pentru o interacțiune mai rapidă și mai sigură, frânare de urgență autonomă, sistem de avertizare în caz de părăsire a benzii de rulare în tandem cu unul de recunoaștere a indicatoarelor rutiere, sistem de monitorizare a unghiurilor moarte cu alertă în cazul detectării de obstacole la deplasarea în marşarier, evident şi o cameră video spate.
Opţionale sunt şi nişte faruri Matrix LED, proiectate pentru a îmbunătăți vizibilitatea rutieră, folosind elemente adaptive pentru a nu orbi alţi şoferi, iar atunci când întâlnesc indicatoare rutiere reflectorizante, sistemul de iluminare poate reduce, de asemenea, intensitatea LED-urilor individuale pentru a face mai confortabilă conducerea.
- Aerodinamică
Pentru a garanta performanțele aerodinamice de cea mai bună clasă, păstrând în continuare puritatea stilistică a Ferrari Roma, inginerii din Maranello au dezvoltat mai multe tehnologii de vârf, în special un spoiler mobil integrat în “ecranul” posterior, conceput pentru a păstra eleganța formală a mașinii atunci când este retras și pentru a garanta forță esențială de apăsare pentru performanțele extraordinare ale mașinii prin acţionarea sa automată la viteze mari.
Ferrari Roma generează cu 95 kg mai multă forță de apăsare la 250 km/h decât modelul Portofino, datorită generatoarelor de vortex pe partea din față dedesubt și aerodinamicii active în spate. Primilor li s-a oferit sarcina de a genera o forță de apăsare extrem de eficientă pe osia din față, cu o creștere neglijabilă a rezistenţei aerodinamice, în timp ce spoilerul mobil activat electric produce forță de apăsare pe puntea din spate pentru a echilibra optim mașina.
Datorită unui mecanism special, spoilerul din spate se poate deplasa în trei poziții diferite: Low Drag, Medium Downforce şi High Downforce. În modul LD, elementul mobil este plat cu “ecranul” posterior (luneta), permițând aerului să curgă peste el și să îl facă invizibil pentru flux. Când este deplasat la înălțimea maximă (HD), elementul mobil creează un unghi de 135 de grade cu suprafața ecranului posterior, generând astfel aproximativ 95 kg de forță de apăsare la 250 km/h și totuși mărește rezistenţa aerodinamică cu doar 4%. În modul MD, elementul mobil generează aproximativ 30% din forța de apăsare maximă, cu o creștere a rezistenţei aerodinamice sub 1%.
Mecanismul este activat de un motor electric în raport cu viteza și accelerația longitudinală și laterală. În situații de viteză mică, atunci când forța de apăsare are doar un impact modest asupra performanțelor mașinii, spoilerul trece automat în poziția LD. Această configurație este menținută până când mașina atinge o viteză de 100 km/h.
Peste 300 km/h, spoilerul este întotdeauna în modul MD, deoarece în astfel de condiții este de preferat să ai o mașină mai echilibrată, în parte din cauza impactului minim asupra rezistenţei aerodinamice. În intervalele de viteză în care forța de apăsare joacă un rol important în performanță, spoilerul este în poziția MD și mișcarea sa depinde de accelerația longitudinală și laterală a mașinii. Poziția spoilerului mobil nu poate fi selectată manual! Valoarea sa de prag de activare este variabilă și legată de poziția manettino. Această alegere a fost făcută din dorința de a armoniza generarea forței de apăsare cu cele de control a dinamicii vehiculului.
În situații de manipulare sau frânare de înaltă performanță, elementul mobil trece la configurația HD, generând forță maximă și făcând mașina echilibrată aerodinamic.
- Design interior şi exterior
Designul Ferrari Roma a fost făcut cu inspiraţie din conceptul de eleganță sportivă marcat în cel mai legendare modele grand touring cu motoare frontale ale Ferrari din anii ’60. Ferrari Roma are multe dintre aceste caracteristici și întruchipează un limbaj de design extrem de modern; stilul său pur, rafinat și proporțiile perfecte ascund în mod inteligent puterea și sportivitatea mașinii.
Partea din față sobră și rezervată este comparată cu nasul unui rechin. Capota largă și aripile sinuoase se revarsă unul în celălalt, în conformitate cu aspectele tradiționale ale stilului Ferrari. Designerii au căutat să păstreze eleganța minimalistă a formelor mașinii prin eliminarea orificiilor de aerisire sau a decorațiunilor de prisos: de exemplu, răcirea motorului este garantată de suprafețe perforate local numai acolo unde este strict necesar, creând o nouă interpretare a conceptului de grilă de radiator.
În plus, mașina a fost proiectată fără scuturile laterale ale Scuderia Ferrari, de regulă acestea fiind opţionale, reflectând abordarea adoptată cu mașinile stradale din anii ’50. Cele două faruri liniare full LED, care conferă părții din față a mașinii un caracter distinctiv, sunt străbătute de o bandă de lumină orizontală care le face să se asemene cu cele de pe noile modele Monza.
“Coada” mașinii este foarte modernă: dezvoltările tehnologice au făcut posibilă reducerea dimensiunilor ansamblurilor din spate, rezultând într-o formă minimalistă. Stopurile din spate gemene arată ca niște pietre preţioase în volum, în timp ce benzile liniare creează un dialog cu nodul lor, generând un fel de linie virtuală continuă. Un difuzor compact care încorporează şi terminaţiile de eşapament completează partea posterioară a noului Roma.
Un nou concept arhitectural pentru volume și forme a fost dezvoltat pentru cabina lui Ferrari Roma. Ideea era să se creeze două spații sau celule separate, unul pentru șofer și pasager, într-o evoluție a conceptului Dual Cockpit introdus pe alte mașini din gamă.
Spre deosebire de mașinile sport actuale, care sunt de obicei mai orientate către șofer, cabina lui Ferrari Roma are o structură aproape simetrică care produce o distribuție mai organică atât a spațiilor, cât și a elementelor funcționale. De fapt, pasagerul se va simți foarte implicat în experiența de conducere, aproape ca un copilot.
Comenzile cutiei de viteze au fost introduse în consola centrală într-o placă metalică modernă, care face referire la o caracteristică la fel de iconică din trecut: levierul clasic Ferrari. Acest element este înclinat pentru a ușura accesul și vizibilitatea șoferului.
Al doilea șofer sau pasager care se va afla într-un Ferrari Roma, va conștientiza instantaneu un sentiment de lux modern și iconic, combinat cu utilizarea celor mai exclusive materiale, precum piele Frau complet granulată, Alcantara, aluminiu cromat și inserţii din fibră de carbon.
Apropo, şoferul va mai avea în faţa sa un volan multifuncţional cu comenzi multi-touch inclusiv, un panou de bord complet digital care reprezintă de fapt un ecran curbat cu o diagonală de 16 inci, un ecran central de 8.4 inci pe consola centrală (cu comenzi integrate pentru climatizare şi navigaţie), dar şi un panou touchpad foarte practic, cu feedback haptic, din partea stângă a volanului.
Experiența pasagerului atinge un nou nivel cu un ecran tactil Full HD opțional de 8.8 inci, color, care nu numai că afișează cifrele de performanță și starea mașinii, dar poate fi folosit și pentru a interacționa cu sistemul său de bord selectând muzică, vizualizând informații despre navigaţie și gestionând aerul condiționat printre alte funcţii. Deci, în esență, pasagerul devine un copilot adevărat.
În Italia noul Ferrari Roma va avea un preţ de start de aproximativ 200.000 de euro. Startul vânzărilor este programat abia pentru primăvara anului 2020. Pentru maşină se oferă o garanţie standard de 7 ani, cu posibilitate de extindere în timp.
Dimensiuni şi specificaţii:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise