(video) Noul MAN Lion’s City 12 E este Autobuzul Anului 2023

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Autobuzul electric MAN Lion’s City E a intrat în producție de serie în 2020 și peste 1.000 de comenzi au fost primite până în prezent. Acesta inspiră antreprenori, șoferi de autobuz și pasageri, dar și experți – precum juriul internațional Bus of the Year care a premiat acum autobuzul urban complet electric cu distincția Bus of the Year 2023 (Autobuzul Anului 2023).

„Noul MAN Lion’s City 12 E are un design inovator, un grad ridicat de confort și o zonă foarte liniștită în interior. Cabina șoferului este una dintre cele mai bune din punct de vedere marcat și cu un grad ridicat de siguranță. MAN s-a concentrat pe mobilitatea electrică de la primul desen și până la un produs real. În acest fel totul se potrivește și nu este un autobuz diesel convertit în electric. Juriul internațional pentru Autobuzul Anului a avut un sentiment pozitiv de la primul test drive și până la decizia că MAN Lion’s City 12 E este Bus of the Year (Autobuzul Anului) 2023.”

Tom Terjesen, președintele juriului

Premiul a fost înmânat de Tom Terjesen, președintele juriului, lui Rudi Kuchta, șeful Bus Business Unit la MAN Truck & Bus, în cadrul evenimentului „Stars of the Year” găzduit de Asociația Germană a Industriei Auto (VDA) pentru a marca deschiderea IAA Transportation 2022, la Hanovra.

Un alt capitol din povestea de succes

Premiul „Autobuzul Anului” este decernat de trei decenii. Este considerat cel mai important premiu internațional din industria autobuzelor.

„Suntem cu atât mai mândri că MAN Lion’s City E a fost primit atât de bine de către juriul de experți și că acum primim acest premiu prestigios. Premiul demonstrează în mod impresionant munca remarcabilă realizată de întreaga echipă MAN. În același timp, este un alt capitol remarcabil din povestea de succes a MAN Lion’s City E. Acest lucru a început în 2020, când autobuzul electric urban a intrat în producție de serie. Acum este pe drumuri zi de zi în multe țări europene, generând entuziasm în rândul operatorilor de autobuz și șoferilor, precum și al experților și pasagerilor.”

Rudi Kuchta

Experții de la MAN Truck & Bus lucrează continuu la dezvoltarea și îmbunătățirea ulterioară a lui Lion’s City E, complet electric. Scopul lor este să folosească tehnologie sofisticată pentru a îmbunătăți autobuzul și să ofere operatorilor de transport public cel mai bun sprijin posibil în munca lor zilnică cu tehnologie sofisticată și soluții individuale.

Pentru a le permite să-și adapteze perfect eBus-ul la utilizarea viitoare, MAN oferă, printre altele, două strategii de utilizare a bateriei pentru Lion’s City E. Pe lângă strategia „Reliable Range” (până la 270 km), există și modul „Maximum Range” pentru distanțe de până la 350 km. În plus, noul sistem de aer condiționat cu CO2 și circuitul de încălzire mai bun asigură o eficiență și mai mare.

De asemenea, sunt noi bateriile modulare. Aceasta înseamnă că clienții vor putea specifica numărul de baterii din această toamnă, adaptându-şi comanda mai bine la nevoile și cerințele individuale în ceea ce privește autonomia și capacitatea de pasageri.

De asemenea, MAN oferă clienților săi o serie de alternative în ceea ce privește dimensiunea. De exemplu, Lion’s City E este acum disponibil și ca versiune scurtă de midibus care măsoară 10.5 metri, care are una dintre cele mai mari capacități de baterie din segment. Datorită razei de întoarcere record și dimensiunilor compacte, este soluția ideală pentru centrele înguste ale orașelor și în special zonele pietonale aglomerate. Midibusul completează astfel gama de autobuze electrice a MAN, care constă acum din vehicule de 10.5 metri, 12.2 metri și 18.1 metri.

Numeroase premii și succese în vânzări

Premiul „Autobuzul Anului” prezentat acum arată clar cât de excelent a fost primit Lion’s City E.

„Încă de la început, a fost clar pentru noi că ne vom dezvolta eBus-ul în strânsă colaborare cu clienții noștri, dar și că îl vom optimiza continuu. Scopul nostru a fost și este să oferim cel mai bun autobuz electric urban. Faptul că eforturile au fost răsplătite de piață și mulți experți reprezintă un mare succes.”

Barbaros Oktay, șeful departamentului de inginerie autobuz la MAN Truck & Bus

De exemplu, autobuzul electric urban a primit și premiul iF Gold Award 2020. Juriul iF International Forum Design a fost impresionat în mod deosebit de designul ergonomic și plăcut din punct de vedere estetic al eBus.

Iar cifrele de vânzări pentru Lion’s City E arată popularitatea autobuzului. Deja de la începutul vânzărilor au fost comandate peste 1.000 de unităţi.

„Cu toate acestea, dorim să punem pe drumuri semnificativ mai multe autobuze electrice: în ultimul an fiscal, puțin sub 6% din noile noastre autobuze urbane au fost electrice; până în 2025, această cifră va fi la jumătate. Și ne așteptăm ca aproximativ 90% din noile noastre autobuze urbane să fie alimentate cu baterii până în 2030.”

Rudi Kuchta

Din München în Irlanda: eBus călătorește la „Bus Euro Test”

MAN Lion’s City E a demonstrat cât de puternic poate fi un autobuz urban complet electric în drum spre „Bus Euro Test” printr-o călătorie impresionantă prin Europa până în Irlanda. În timpul „Electrifying Europe Tour”, autobuzul urban de 12 metri a traversat opt țări în zece zile. A parcurs o distanță totală de 2.448,8 km și a consumat în total 1.763,7 kWh de energie, ceea ce corespunde cu aproape 0.72 kWh/km.

Aceste valori de vârf au fost atinse datorită tehnologiei eficiente a lui Lion’s City E și unei rate impresionante de recuperare de 20.8%. Șase baterii litiu-ion (capacitate de 480 kWh) de pe acoperișul eBus-ului au furnizat energia pentru călătoria prin orașe, țară și munți.

Reîncărcarea a fost efectuată după fiecare etapă zilnică și nu a fost necesară încărcare intermediară. Acest lucru se datorează faptului că autobuzul electric oferă o autonomie de până la 350 de kilometri.

MAN oferă șasiu eBus pentru piețele internaționale

În ceea ce privește tracțiunea, MAN se bazează pe un motor central pe puntea din spate sau pe două motoare centrale pe osia 2-3 de pe autobuzul articulat, ceea ce avantajează comportamentul de condus și recuperarea. Cu unitatea sa locală fără emisii, MAN Lion’s City E îndeplinește cerințele de reducere a emisiilor poluante și de zgomot în orașe. De altfel, tehnologia fiabilă a lui MAN Lion’s City E va fi folosită în viitor și în șasiul eBus al MAN.

„Pentru a satisface cererea tot mai mare de autobuze electrice la nivel mondial și pentru a aduce o contribuție importantă în ceea ce privește mobilitatea durabilă, oferim soluția de autobuz electric MAN pentru piețele internaționale din afara Europei cu șasiul nostru eBus.”

Rudi Kuchta

În viitor, șasiul va oferi carosierilor o bază perfectă pentru modelele lor complet electrice.

Practicitatea este un criteriu important pentru juriu

Din 1989, juriul internațional de experți acordă anual titlurile de „Autobuzul Anului” și „Autocarul Anului” diferitelor tipuri de autobuze. Jurnaliștii europeni din domeniul vehiculelor comerciale acordă o atenție deosebită adecvării practice și conceptului vehiculelor furnizate de producători pentru testul comparativ.

Odată cu premiul actual pentru MAN Lion’s City 12 E, MAN Truck & Bus a reușit deja să ridice trofeul pentru mărcile sale de autobuze MAN și NEOPLAN de 12 ori – de șase ori ca titlul de „Autocarul Anului” (2022, 2020, 2006, 2004, 2000, 1994) și, de asemenea, de șase ori pentru „Autobuzul Anului” (2023, 2015, 2005, 1999, 1995, 1990)!

Cmentariile sunt închise