(video) Planurile BMW Group pentru următorii 10 ani. În 2025 apare “Neue Klasse”

BMW Group a intrat în 2021 cu obiective ambiţioase de creştere şi profitabilitate şi va oferi pe şosele primii reprezentanţi ai tehnologiei sale de anvergură în următoarele luni. În acelaşi timp, a stabilit calea pentru o realiniere vastă. Iar de la mijlocul deceniului, o nouă generaţie de modele va duce mobilitatea premium la un nou nivel!

“BMW Group are planuri ambiţioase pentru 2021. Am început noul an cu un impuls puternic şi ne propunem să ne întoarcem la nivelurile dinaintea crizei cât mai repede posibil – şi să mergem chiar mai departe. Avem un drum clar pentru transformarea industriei noastre într-un adevărat avantaj competitiv pentru BMW în următorii ani: electric, digital şi cu o economie circulară fără compromisuri”, a declarat Oliver Zipse, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG.

Oliver Zipse, alături de noile BMW iX şi i4

Iată pe “scurt” care sunt planurile grupului auto german pentru următorul deceniu:

 • După un an cu provocări care s-a încheiat cu un sprint final de succes, BMW Group este hotărât să rămână pe un curs de recuperare în 2021 şi şi-a stabilit obiective ambiţioase, inclusiv o creştere semnificativă a profitului brut al companiei. Se aşteaptă ca segmentul Auto să înregistreze o creştere solidă a livrărilor. Se estimează că marja EBIT (profit brut) a segmentului se va îmbunătăţi într-un interval de 6 şi 8% pentru întregul an 2021.
 • BMW Group conduce transformarea către o mobilitate conectată electrică în trei faze: 
  • Prima fază a implicat deschiderea iniţiativei de mobilitate electrică prin Project i, îmbrăţişând noua tehnologie şi transferând în cele din urmă cunoştinţele electrice către producţia de serie. De-a lungul timpului, această tehnologie a devenit integrată în întregul portofoliu de produse, în special sub formă de plug-in hybrids. În afară de transmisia electrică în sine, alţi factori-cheie care determină transformarea includ software-ul şi interacţiunea digitală cu automobilul.
   • În 2014, BMW Group a creat opţiunea de a rezerva şi de a plăti serviciile online, direct din automobil, prin intermediul magazinului BMW Connected Drive. Mai mult, din 2018, conducătorii BMW au reuşit să îşi actualizeze software-ul maşinii prin actualizări de software la distanţă, similar cu descărcarea celui mai recent software pentru un smartphone.
  • A doua fază a transformării a început cu opţiunea de a alege tipul preferat de sistem de propulsie – de la motoarele termice până la propulsia full electrică – în acelaşi model. Condiţiile prealabile sunt arhitecturile inteligente de automobile şi o reţea de producţie extrem de flexibilă, care permit interschimbabilitatea maximă între diferitele forme de transmisie atunci când sunt combinate optim.
  • A treia fază de transformare va intra în vigoare începând cu 2025, moment în care gama de produse BMW Group – care a crescut cu succes de-a lungul deceniilor – va fi realiniată pe baza noii linii de modele. Aceasta primeşte denumirea “Neue Klasse”, o evocare a relansării BMW cu o legendară serie de modele şi motoare în anii 1960, deschisă cu BMW 1500 în 1961, relansare care a redefinit şi repoziţionat compania pentru deceniile care aveau să urmeze.
   • Noua “Neue Klasse” va fi caracterizată de trei aspecte-cheie: o arhitectură IT şi software complet redefinită, o nouă generaţie de transmisii electrice şi baterii de înaltă performanţă şi o abordare radical nouă a dezvoltării durabile pe întreg ciclul de viaţă al automobilului. Aceste idei sunt împletite într-o arhitectură generală a automobilului care a fost optimizată fără compromisuri pentru transmisii electrice, stabilind un nou punct de referinţă în ceea ce priveşte digitalizarea şi electrificarea, asigurând în acelaşi timp că stilul caracteristic al unui BMW tipic este transferat generaţiilor viitoare de automobile.
   • Modelele “Neue Klasse” vor oferi astfel o experienţă de utilizator complet nouă, fără precedent la automobilele de serie. Aşa-numitele “stive de tehnologie regionalizabile” vor fi capabile să personalizeze în mod optim sistemul de operare al unei maşini pentru a se potrivi cerinţelor variate din fiecare dintre marile regiuni ale lumii şi ecosistemelor digitale ale acestora, oferind actualizări continue pentru a se asigura că sistemul de operare este întotdeauna proaspăt. În acelaşi timp, abordarea digital first sistematică pentru Neue Klasse va permite să se genereze o proporţie tot mai mare de venituri pe parcursul ciclului de viaţă al automobilului prin intermediul funcţiilor configurabile şi rezervabile individual în viitor.
   • Designul aerodinamic al lui Neue Klasse va fi orientat fără compromisuri către automobilele electrice cu proporţii care diferă de trecut, inclusiv un interior mai spaţios. Aceste caracteristici inovatoare vor fi combinate cu o nouă generaţie de transmisii electrice bazate pe un concept de baterie de înaltă tensiune foarte integrat şi complet nou dezvoltat, cu un design al celulelor optimizat. În Neue Klasse, această combinaţie unică va însemna salturi semnificative în ceea ce priveşte consumul de energie electrică redus, cu obiectivul final de a se potrivi cu autonomia şi costul de fabricaţie ale motoarelor termice de ultimă generaţie.
   • Noua generaţie de sisteme de propulsie se va baza pe module foarte scalabile capabile să acopere toate segmentele de piaţă şi variantele Neue Klasse de la serii cu volum mare până la modele M de înaltă performanţă exclusive! O transmisie electrică bazată pe pile de combustie cu hidrogen este, de asemenea, o opţiune distinctă în viitor! 
   • Experienţa de condus tipică BMW va fi îmbunătăţită suplimentar prin concentrarea asupra caracteristicilor de design ale automobilelor full electrice, inclusiv opţiuni pentru sisteme de asistare a condusului de ultimă generaţie şi condus automatizat avansat.

“BMW Group nu este niciodată mulţumit de ceea ce a realizat până acum – aceasta îl deosebeşte de restul domeniului. Acest spirit va caracteriza Neue Klasse: tehnologie înaltă pe patru roţi pentru clienţii care intenţionează să experimenteze în doar cinci ani cum se va simţi mobilitatea în 2030”, a spus Zipse.

 • În ceea ce priveşte digitalizarea, sistemul de operare BMW 8, care este programat să fie lansat în 2021, este cel mai puternic sistem de procesare a datelor din automobil pe care BMW Group l-a dezvoltat vreodată. Noul sistem de operare face ca fiecare BMW să devină o centrală digitală cu capacitatea de a efectua actualizări over-the-air la o viteză uimitoare.
  • Anul acesta, sistemul de operare BMW 8 va fi instalat pentru prima dată în modelul electric BMW iX, formând baza pentru a opta generaţie BMW iDrive – cel mai simplu şi mai sigur concept de operare care este instalat într-un automobil. Atât actualizarea over-the-air, cât şi noua generaţie BMW iDrive vor fi disponibile treptat pe diferite modele BMW.
  • Numărul de automobile care pot fi actualizate cu Remote Software Upgrade continuă să crească rapid. Până la sfârşitul anului 2021, cu peste două milioane de unităţi, BMW Group va avea cea mai mare flotă din lume de automobile capabile să instaleze funcţii existente sau să actualizeze over-the-air.
  • În viitor, sistemul de operare BMW 8 va fi capabil şi să ofere clienţilor o gamă şi mai largă de funcţii la cerere, care ulterior pot fi comandate şi instalate over-the-air. Mai mult, ofertele clienţilor vor fi structurate mai flexibil, permiţând achiziţionarea sau închirierea de funcţii pentru trei ani, 12 luni sau doar o lună.

Extindere pe segment: modele full electrice pentru a acoperi aproximativ 90% din segmentele actuale de piaţă până în 2023

 • Combinaţia de arhitecturi inteligente de automobile şi o reţea de producţie extrem de flexibilă va permite BMW Group să aibă în jur de o duzină de modele full electrice pe şoselele din întreaga lume până în 2023. În acest an, celor trei modele deja disponibile pe piaţă, BMW i3, MINI SE şi BMW iX3, li i se vor alătura două modele-cheie inovatoare, BMW iX şi BMW i4, acesta din urmă cu trei luni mai devreme decât era planificat iniţial!
 • Versiunile electrice ale popularelor BMW Seria 5 şi BMW X1 vor debuta în anii următori, alături de alte modele precum BMW Seria 7 şi succesorul lui MINI Countryman! Pe baza acestei strategii, BMW Group va avea cel puţin un model electric pe şosele în aproximativ 90% din segmentele sale actuale de piaţă până în 2023!
 • Strategia va permite BMW Group să menţină un echilibru optim între produsele atractive şi utilizarea eficientă a capacităţii la uzinele sale, chiar dacă cererea de pe anumite pieţe se va schimba complet către automobile electrice în următorii ani. Acest lucru va oferi BMW Group un avantaj competitiv puternic în anii următori.
 • Până în momentul în care a doua fază a transformării actuale atinge apogeul în 2025, livrările anuale de modele full electrice vor fi crescut cu o medie de peste 50% şi, prin urmare, de peste zece ori faţă de 2020. Până la sfârşitul anului 2025, BMW Grupul va livra aproximativ două milioane de automobile electrice clienţilor din întreaga lume.

Transformarea creează oportunităţi – uzina BMW din München este un bun exemplu

 • Uzina BMW Group din München, unde producţia modelului BMW i4 electric urmează să înceapă în 2021, este un prim exemplu al modului în care o abordare orientată spre viitor a transformării poate susţine competitivitatea pe termen lung. Producţia actuală de motoare cu ardere internă la München va fi mutată la Steyr (Austria) şi Hams Hall (Marea Britanie) într-un proces pas cu pas, care este programat să fie finalizat până cel târziu în 2024.
 • Până în 2026, noi facilităţi de producţie a automobilelor vor fi construite pe locul actual al fabricii de motoare, pe baza noii arhitecturi de tip cluster orientate în mod special către transmisii electrice. BMW Group investeşte aproximativ 400 de milioane de euro în aceste măsuri.
 • Angajaţii din facilitatea existentă vor fi fie detaşaţi în alte zone de planificare şi producţie ale fabricii din München, fie transferaţi în alte locaţii BMW Group din Bavaria. Alături de o serie de alte măsuri, BMW Group se află în proces de extindere a centrului său de competenţă în producţia transmisiilor electrice din Dingolfing de la 1.200 de angajaţi, în prezent, la 2.000 de persoane.
 • Mai mult, pentru a îndeplini cerinţele viitoare în toate domeniile relevante, de la mobilitate electrică până la date şi analize, BMW Group lansează în cea mai mare ofensivă de pregătire şi calificare din istoria sa, cu aproximativ 75.000 de participanţi care urmează pregătire suplimentară în 2021 numai în Germania! Această acţiune masivă continuă tradiţia de lungă durată a BMW Group de a transforma uzine şi locaţii atunci când este necesar, protejând în acelaşi timp locurile de muncă pentru viitor.

Schimbare de paradigmă: mai întâi materiale secundare şi economia circulară sunt obiective pentru generaţiile viitoare de produse

 • Prin modelele sale Neue Klasse, BMW Group intenţionează să ridice semnificaţia dezvoltării durabile la un nivel radical nou. În afară de trecerea la energie regenerabilă pentru a alimenta propriile procese de producţie, precum şi cele din cadrul lanţului de aprovizionare, BMW Group se va concentra şi pe reducerea considerabilă a consumului de resurse în general. Având în vedere deficitul tot mai mare de resurse finite şi creşterea preţurilor materiilor prime, acest pas este absolut imperativ în ceea ce priveşte eficienţa, dar şi o pârghie crucială pentru promovarea dezvoltării durabile din perspectiva BMW Group în viitor. “În 2017, pentru prima dată, omenirea a extras peste 100 de miliarde de tone de materii prime într-un singur an – o tendinţă pe care trebuie să o contracarăm şi în industria auto. Cei care doresc să folosească resursele rare ale Pământului pentru a-şi conduce modelul de afaceri vor avea nevoie de motive întemeiate pentru a face acest lucru în viitor”, a spus Zipse.
 • În consecinţă, proporţia de materiale secundare (reciclate) utilizate pentru fabricarea Neue Klasse (cum ar fi oţelul, plastic sau aluminiu) va fi crescută semnificativ în vederea reducerii la minimum a extracţiei materiilor prime primare. Având în vedere acest principiu, BMW Group examinează o schimbare de paradigmă bazată pe o abordare secondary first în dezvoltare – cu alte cuvinte, folosind materiale secundare ori de câte ori factorii de calitate şi disponibilitate o permit. “Intenţionăm să ne asigurăm că cel mai «verde» automobil electric de pe piaţă este fabricat de BMW“, a spus Zipse.
 • Procedând astfel, BMW Group se poate baza pe mai mult de zece ani de experienţă dobândită în timpul dezvoltării BMW i3, primul automobil creat pe baza unei înţelegeri holistice a dezvoltării durabile. Alături de alte inovaţii, aproximativ 25% din materialele utilizate pentru piesele exterioare din termoplastic ale BMW i3 sunt fie reciclate, fie produse din resurse regenerabile. O mare proporţie de materii prime regenerabile şi reciclate sunt utilizate şi pentru a face interiorul.
 • În viitor, reciclarea va fi luată în considerare chiar din etapa de design al automobilului. Această abordare este vitală, deoarece una dintre principalele provocări cu care se confruntă în prezent procesele de reciclare este extragerea materialelor într-o formă suficient de pură. De exemplu, este esenţial ca sistemele electrice ale unui automobil să poată fi îndepărtate cu uşurinţă înainte de reciclare – pentru a evita amestecarea oţelului şi cuprului conţinute în cablajul vehiculului. În caz contrar, oţelul secundar recuperat nu va mai îndeplini cerinţele stricte de siguranţă ale industriei auto. Şi utilizarea monomaterialelor, cum ar fi pentru scaune, trebuie să fie mult crescută pentru a maximiza volumul de material reţinut în bucla de reciclare.
 • Înainte de IAA Mobility din 2021, BMW Group va oferi o prezentare detaliată a acestei abordări a economiei circulare. De asemenea, explorează posibilitatea colaborărilor transindustriale pentru a face ca obiectivul economiei circulare să devină realitate.

2030: modele electrice vor reprezenta cel puţin 50% din livrările globale – toate seriile de modele includ o opţiune full electrică!

 • A treia fază va consta într-o scădere treptată a numărului absolut de automobile cu motor termic livrate clienţilor. În schimb, numărul de automobile electrice livrate de BMW Group este de aşteptat să crească în continuare anual cu o medie de peste 20% între 2025 şi 2030. Pe baza aşteptărilor sale actuale de pe piaţă, automobilele electrice ar trebui să reprezinte cel puţin 50% din livrările BMW Group către clienţi până în 2030. Valoarea reală este probabil să varieze semnificativ de la o piaţă la alta şi va depinde în mare măsură de progresele realizate în extinderea regională a infrastructurii de încărcare.
 • În această etapă, pe întregul portofoliu de produse, toate segmentele de piaţă în care operează BMW Group vor include cel puţin un model electric. De fapt, o serie de segmente pot fi deservite exclusiv de modele electrice. În consecinţă, BMW Group va fi capabil să ofere şi o cotă de piaţă semnificativ mai mare a automobilelor electrice, presupunând că cererea se dezvoltă în consecinţă. BMW Group se aşteaptă să aibă în jur de zece milioane de automobile electrice pe şoselele din întreaga lume în următorii 10 ani.
 • MINI urmează să joace un rol de pionierat în viitor, deoarece brandul urban este absolut ideal pentru mobilitatea electrică. Prin urmare, va introduce ultimul său model nou cu motor termic încă din 2025 şi va dezvolta doar modele full electrice începând cu acel moment. Până în 2027, automobilele electrice vor reprezenta cel puţin 50% din totalul livrărilor MINI către clienţi. Până la începutul anilor 2030, întreaga gamă MINI va fi electrică, rămânând totuşi un brand global cu o amprentă în fiecare regiune a lumii.
 • MINI SE electric este fabricat în prezent la uzina de la Oxford. Succesorul lui MINI Countryman va fi construit la uzina din Leipzig din 2023. Noul model MINI crossover va fi produs acolo atât în versiunea cu motor termic, cât şi în versiunea electrică. Pe baza unei noi arhitecturi de automobil dezvoltată încă de la început pentru mobilitate full electrică, modele electrice MINI vor fi produse şi în China în colaborare cu producătorul local Great Wall Motor începând cu 2023.

Dezvoltare durabilă integrată în toate diviziile companiei

 • BMW Group este ferm convins că lupta împotriva schimbărilor climatice şi utilizarea prudentă a resurselor vor fi cei doi factori principali care determină viitorul societăţii noastre şi, prin urmare, şi al companiei. Ca producător premium, BMW Group aspiră să fie lider în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă. În 2020, a îmbrăţişat pe deplin această abordare strategică în toate domeniile de activitate – de la administrare până la achiziţii, dezvoltare, producţie şi vânzări.
 • BMW Group şi-a stabilit obiective clare de decarbonizare de acum până în anul 2030 – pentru prima dată pe parcursul întregului ciclu de viaţă al produselor sale – inclusiv lanţul de aprovizionare, procesul de producţie şi până la faza finală de viaţă. În fiecare aspect al activităţilor BMW Group, emisiile de carbon per automobil trebuie reduse semnificativ cu cel puţin o treime comparativ cu 2019.
 • În cadrul propriilor uzine şi locaţii, BMW Group stabileşte deja punctul de referinţă în ceea ce priveşte eficienţa resurselor. Obiectivele de decarbonizare pe care şi le-a stabilit pentru 2030 sunt cele mai progresive din întregul sector auto şi chiar mai ambiţioase decât cele asociate realizării obiectivului de 1,5 grade Celsius. BMW Group îşi propune să reducă aceste emisii cu 80% până în 2030.
 • Electricitatea utilizată pentru producţia BMW iX la Dingolfing şi BMW i4 la München, de exemplu, este generată prin intermediul centralelor hidroelectrice situate direct în Bavaria. În afară de reducerea semnificativă a emisiilor de carbon în termeni absoluţi, începând cu acest an, BMW Group intenţionează să neutralizeze complet emisiile de carbon rămase (Scope 1 + 2) prin utilizarea certificatelor corespunzătoare.
 • Până în 2030, BMW Group îşi propune să reducă emisiile de carbon generate de automobilele sale în faza de utilizare cu 40% per kilometru parcurs. Pârghia crucială pentru realizarea acesteia este strategia de produs de amploare a BMW Group, care include extinderea masivă a mobilităţii electrice. Datorită proporţiei tot mai mari de automobile electrificate pe care le produce compania, în viitor va trebui acordată o atenţie mult mai mare creării de valoare în amonte (producţie şi furnizori), atunci când vine vorba de emisiile de carbon – în special având în vedere cantitatea considerabilă de energie necesară pentru a produce sistemele de baterii de înaltă. Fără contramăsuri, procentul mai mare de automobile electrificate ar determina ca emisiile de carbon per automobil din lanţul de aprovizionare al BMW Group să crească cu mai mult de o treime până în 2030.
 • Cu toate acestea, obiectivul nu este doar evitarea unei creşteri, ci mai degrabă reducerea emisiilor de carbon per automobil cu 20% faţă de 2019. BMW Group adoptă o gamă întreagă de măsuri pentru a atinge acest obiectiv, dintre care una va fi includerea amprentei de carbon a lanţului de aprovizionare al unui furnizor în criteriile de atribuire a contractelor. BMW Group îşi asumă astfel un rol de pionierat ca prim producător auto care a stabilit obiective specifice de decarbonizare pentru lanţul său de aprovizionare.
 • Cu privire la BMW iX, primele măsuri au deja un efect benefic: utilizarea energiei verzi regenerabile pentru a produce celulele bateriei, combinată cu utilizarea crescută a materialelor secundare, reduce emisiile de carbon în lanţul de aprovizionare BMW iX cu 17%, comparativ cu acelaşi automobil produs fără aceste iniţiative. “Cele mai bune automobile din lume sunt durabile şi de aceea premium şi dezvoltare durabilă vor deveni mai inseparabile decât oricând înainte”, a spus Zipse.
 • În acelaşi timp, BMW Group reduce şi utilizarea materiilor prime critice. A redus cantitatea de cobalt din materialul catodic pentru celulele actuale ale bateriei de generaţia a cincea la mai puţin de 10% şi a crescut cantitatea de nichel secundar pe care o foloseşte cu până la 50 la sută. Motoarele electrice nu mai necesită utilizarea pământurilor rare.

Performanţa profitabilă a BMW Group în a doua jumătate a exerciţiului financiar 2020 a oferit un elan pentru 2021. În ciuda pandemiei globale, producătorul auto premium a înregistrat un profit brut impresionant în ultimele şase luni ale anului, în valoare de 4,724 miliarde de euro, o creştere de 9,8% faţă de valoarea deja ridicată din anul precedent, de 4,303 miliarde €. După scăderea veniturilor din al doilea trimestru ca urmare a pandemiei, BMW Group a revenit rapid la un curs profitabil mai familiar. În a doua jumătate a anului, a livrat clienţilor peste 1,36 milioane de unităţi, semnificativ mai mult decât în perioada corespunzătoare a anului precedent.

Performanţa comercială a BMW Group pentru exerciţiul financiar 2020 reflectă în mod clar impactul pandemiei de coronavirus. Din cauza carantinei la nivel mondial care au durat câteva săptămâni, livrările de automobile către clienţi au scăzut cu 8,4%, până la 2.325.179 unităţi. Sfidând această tendinţă, creşterea a fost deosebit de puternică în segmentul de lux superior, cu livrări în creştere cu 12,4% la peste 115.000 de automobile, reflectând în principal performanţele Seria 7 şi Seria 8, precum şi cele ale BMW X7 în primul său an complet pe piaţă. Într-adevăr, vânzările pe acest segment profitabil au crescut cu peste 70% din 2018.

Veniturile companiei au scăzut moderat la 98,990 miliarde de euro (2019: 104,210 miliarde €; -5,0%). Profitul anterior rezultatului financiar a scăzut semnificativ la 4,830 miliarde de euro (2019: 7,411 miliarde €; -34,8%). Profitul brut a scăzut la 5,222 miliarde de euro (2019: 7,118 miliarde €; -26,6%) reflectând parţial impactul negativ al factorilor valutari nefavorabili. Marja brută a BMW Group a fost de 5,3% (2019: 6,8%).

Vezi şi raportul BMW Group 2020 pentru a afla şi alte detalii interesante din culisele afacerii cu maşini:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cmentariile sunt închise